止咳有良方 (前名: 中藥)

作者: 比得大帝 發表于 2011-4-20 14:58:07
7252 112
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:27:15 |顯示全部樓層
而家市面有隻好c貴既加拿大中藥感冒丸主要成份就係花旗參粉
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:27:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-20 16:43
都有機會變慢性支氣管炎....

大家有無試下咸柑桔呀........

我都試過又差唔多
回復

小白 發表於 2011-4-20 17:29:54 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:27
而家市面有隻好c貴既加拿大中藥感冒丸主要成份就係花旗參粉

我吃的中藥方醫咳都有落花旗參 (3 錢).....  我同小灰吃唔少....... 但唔係燕窩呀......
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 17:30:27 |顯示全部樓層
其實除左睇醫生之外,你地的家居環境係點啊?家中是否有有毛的寵物,有否地毯?用布梳化?家居附近有否裝修工程?有否吸煙?最近有否搬屋或搬office?
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:33:10 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-20 16:10
依家最慘係唔敢瞓覺
我係寒底, 一瞓就咳到死, 唯有沖定杯彊茶, 飲咗好似好少少, 估計哩兩個禮拜每日都係瞓 ...

我又係寒底,中醫話寒咳西醫就叫氣管敏感,要"介"口,唔"介"口就手尾長.唉!!!!!!!!而家菜就淨食菜心+鱼,其他菜多係寒凉.
回復

pkq 發表於 2011-4-20 17:33:36 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:25
咳睇咩專科?睇政府果度佢淨係開藥俾我食,又冇話照肺,可能我冇氣喘,有個醫生聽左,可能冇雜聲又冇喘.個肺冇 ...

睇耳鼻喉, 果時唔識, 睇咗好多次醫生都唔店, 錢事小, 睇完都唔得, 身體好差, 又訓唔到, 好艱苦. 一個機緣吓先識睇E+個醫生, 醫好後, 慢慢食中藥調理, 養返好個身體. 人都開心D.  
回復

yen 發表於 2011-4-20 17:33:39 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-20 17:30
其實除左睇醫生之外,你地的家居環境係點啊?家中是否有有毛的寵物,有否地毯?用布梳化?家居附近有否裝修 ...

近日天氣暖開冷氣,吸啖冷氣即咳
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:35:39 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-20 17:30
其實除左睇醫生之外,你地的家居環境係點啊?家中是否有有毛的寵物,有否地毯?用布梳化?家居附近有否裝修 ...

家裡除布sofa之外,其他都唔係,可能係"流年不利"
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 17:36:00 |顯示全部樓層
yen 發表於 2011-4-20 17:33
近日天氣暖開冷氣,吸啖冷氣即咳

好難攪啊..............圉條超暖頸巾...........唔好開冷氣
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:37:11 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-4-20 17:27
咁都要睇寒咳定熱咳..

如果係咳,寒熱皆可,可過如果係寒就不宜長期服用
不過要注意係首領個胃,如果胃有寒濕就不宜服用
都係果句,唔好估估下,問清楚個中醫係乜咳最重要
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 17:39:01 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:35
家裡除布sofa之外,其他都唔係,可能係"流年不利"

你有冇定期洗布sofa d布.................如果沒,有許多塵和塵蟎在上,好多人就係對呢d敏感。又或者你屋企用什麼方法打掃,用掃把或吸塵機?
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:39:40 |顯示全部樓層
回復 pkq 的帖子

錢就駛唔少,好唔番事大,睇黎都要揾耳.鼻.喉要科至得,pkq thanks
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:41:31 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:33
我又係寒底,中醫話寒咳西醫就叫氣管敏感,要"介"口,唔"介"口就手尾長.唉!!!!!!!!而家菜就淨食菜心+鱼,其他 ...

寒咳反而容易攪,養x丸,好有效,不過都係要加埋戒口
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:42:13 |顯示全部樓層
回復 candyafr 的帖子

我用掃把多d,sofa布要洗洗至得candyafr,thanks
回復

wince 發表於 2011-4-20 17:44:54 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

仲話易搞,熱咳才易搞,"x"係米陰字?????
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 17:45:15 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:42
回復 candyafr 的帖子

我用掃把多d,sofa布要洗洗至得candyafr,thanks

最好用吸塵機或濕布抹......唔會揚起d塵.............sofa布要用55C熱水洗d塵蟎先死架...............希望幫到你!
回復

yen 發表於 2011-4-20 17:54:54 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-20 17:36
好難攪啊..............圉條超暖頸巾...........唔好開冷氣

頸巾已經係我必備之物,但屋企有人怕熱,好難唔開冷氣喎
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 17:55:50 |顯示全部樓層
yen 發表於 2011-4-20 17:54
頸巾已經係我必備之物,但屋企有人怕熱,好難唔開冷氣喎

向上吹多d..............
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:58:23 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:44
回復 prodorothyhkg 的帖子

仲話易搞,熱咳才易搞,"x"係米陰字?????

寒咳多數係身子虛,攪掂個底子自然就會好啦
燥就反而由好多因素形成,而且人年紀越大,接觸既燥物亦增多,例如食品,空氣等,所以亦會由寒而轉燥
x係果個字呀

如果你係寒底,即係係仲後生,一係就比較虛弱,一係就未受呢個世界污染
不過candy 亦講得o岩架,你既咳可能係敏感,塵蟎同花粉可能主要既致敏原
回復

適少少 發表於 2011-4-20 18:01:21 |顯示全部樓層
咳係最難攪嘅~ 咳咳吓就変成氣管敏感...有時真係咳到眼珠都跌出嚟
依家我叻咗, 經常圍頸巾, 真係 work 架
回復