返回列表 發新帖

幾時開始要加虫網?

作者: littlesister 發表于 2011-4-9 12:03:30
2087 25
呀雞老豆 發表於 2011-4-10 22:25:12 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-9 18:18
我都有用網, 1cm 網眼,用來防雀和防蝴蝶(佢地啲幼蟲如大食咖)。我覺得網太密唔通風又食風,1cm 已經夠 ...

我情願唔食有機菜,都要殺晒D蟲
回復

mirry 發表於 2011-4-11 01:03:07 |顯示全部樓層
就算落虫網, 除非要好密, 唔係既話都可能擋唔到蚜虫同蚊滋
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 11:35:21 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-10 14:23
咁就一定唔係(1)lu, 因為日光日白o係泥面發現的, 咁應該係蠅蛆囉, 因為有幾隻大烏蠅到今日都仲嬲緊盆菜菜 ...

其實如果你用的是已腐熟的堆肥,應該不會有蠅蛆。如果沒有食物,蠅蛆自然不可以在裏面生活。它們的作用就好像蚯蚓一樣,分解食物令植物可以吸收。一般來說,只要不是太大量,雙方是可以和平共存的。

回復

孖吉 發表於 2011-4-11 11:37:47 |顯示全部樓層
但泥裏面發現蠅蛆也有不利的情況:
(1) 如果你下的肥太多,泥太濕,不論有沒有蠅蛆,根都是會爛,植物都會頹。
(2) 另外如果有機肥未腐熟,細菌會繼續分解,過程反而會吸去泥裏面的氮,令種物的長勢變弱。
以上兩種腐爛情況都會吸引蠅蛆來開餐,但問題不在蠅蛆,是我們一開始處理得不好。所以要控制蠅蛆,並不是要噴殺蟲水,而是要控制我們放什麼入泥,和應該把堆肥好好掩埋。
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 11:39:18 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-11 01:03
就算落虫網, 除非要好密, 唔係既話都可能擋唔到蚜虫同蚊滋

冇錯,所以我覺得唔需要用細眼的網 ^^
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 11:48:46 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-4-10 18:01
多謝你嘅回覆~
想問吓用洗潔精水浸完後要過水嗎?
另外, 我有苦楝油

用完洗潔精最好過水啦 ^^

苦楝油可以抗蟲,令蟲蟲冇興趣食我們的作物,亦可以令害蟲食慾不振,虚弱。但不會直接殺死蟲蟲。好多人以為 苦楝油 會殺死蟲蟲,噴了兩天發現仍有蟲,以為冇效。

我會用 1cm 網,防雀,防蝴蝶產卵生毛蟲/青菜蟲,用 苦楝油 防蟲。有需要時用有機農藥 清源保 殺蟲。
回復