幾時開始要加虫網?

作者: littlesister 發表于 2011-4-9 12:03:30
2079 25

我剛剛開始種菜, D菜苗仲係BB 階段, 諗住唔駛加網住啦, 點知今朝發現盆紅生菜BB 既泥有兩絛半白半透明既蟲蟲o係度掙扎, 好恐怖  
工人姐姐話日間好多fly o係度"嬲"住d菜菜, 我想問我而家應該加蟲網, 還是加防蟲貼紙呀?
朋友話可能澆太多水都會多fly喎, 有冇高人指點下我呀, thx~

仲係好細棵, 需要蟲網嗎?

白菜就大dd, 要加網未呢?
呀雞老豆 發表於 2011-4-9 12:51:12 |顯示全部樓層
無野睇既
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 12:53:56 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-9 12:51
無野睇既

唔知photobucket又搞咩
仲有咩方法可以upload相架?
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 13:00:45 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-9 12:59
Now, for protecting it from birds or bugs.

請問加左網會唔會隔左陽光架?
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-9 13:13:09 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-9 13:00
請問加左網會唔會隔左陽光架?

依家日日都咁晒,駛乜驚唔夠光
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 13:47:27 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-9 13:04
Try this:

不織布袋 and 洗衣袋 for protection, only HKD 10.00 ^^

gender你係咪仲加左個BBQ 用個d 網呀?
係整得好好啊
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 13:51:07 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-9 13:13
依家日日都咁晒,駛乜驚唔夠光

咁又係, 我剛剛頂唔順d flies, 求其加左個網cover d 菜菜先啦, d 衰野仲死纏爛打嬲住個網
等我諗下點整個網美觀d 又唔怕大風先
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 18:23:54 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-9 18:17
回復 孖吉 的帖子

孖吉 , why do you make yourself sounds like SUBURBAN?  

我搬黎圍村幾年,幾十年前呢度叫做 rural ,而家叫 suburban 唔為過吖
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 18:18:58 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-9 18:00
我係平時見到昆蟲會毛管楝架, 我都知自己衰
不過我係怕d蟲蟲會傷害d菜菜咋, 原來唔會架咩? 咁應該由得 ...

我都有用網, 1cm 網眼,用來防雀和防蝴蝶(佢地啲幼蟲如大食咖)。我覺得網太密唔通風又食風,1cm 已經夠。

蟲仔都有咖,平時噴吓 苦楝油 防蚜蟲,到佢地真係唔肯走咪噴有機農藥 清源保 囉。其他唔係害蟲我唔會理佢。我屋頂種菜,就算有蚊滋仔對我都冇影响,連黃色蟲貼都慳返
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 18:00:42 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-9 17:09
城巿人,我諗你係用緊有機方法種菜係咪?我知你平時見到昆蟲會毛管楝係咪?咁你有冇諗過啲烏蠅仔响大自然 ...

我係平時見到昆蟲會毛管楝架, 我都知自己衰
不過我係怕d蟲蟲會傷害d菜菜咋, 原來唔會架咩? 咁應該由得d蟲蟲o係度?
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 17:09:27 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-9 12:03
我剛剛開始種菜, D菜苗仲係BB 階段, 諗住唔駛加網住啦, 點知今朝發現盆紅生菜BB 既泥有兩絛半白半透明既蟲 ...

城巿人,我諗你係用緊有機方法種菜係咪?我知你平時見到昆蟲會毛管楝係咪?咁你有冇諗過啲烏蠅仔响大自然o既角色呀?

其實泥裏的蠅蛆主要扮演清道夫角色,佢地的作用同蚯蚓冇乜分別咋~ 其實冇咗啲昆蟲/細菌你邊度有有機菜食呀?  
回復

littlesister 發表於 2011-4-9 22:51:32 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-9 18:18
我都有用網, 1cm 網眼,用來防雀和防蝴蝶(佢地啲幼蟲如大食咖)。我覺得網太密唔通風又食風,1cm 已經夠 ...

哦, 明白. 不過我o係露台種菜菜, 如果太多烏蠅/ 蚊滋, 好易飛入屋架, 我家老爺會炸型 , 而且屋企仲有小朋友添.
不過見你話烏蠅幼蟲冇害我都冇咁驚, thx

btw, o個d半白半透明既蟲蟲就係烏蠅幼蟲?
回復

孖吉 發表於 2011-4-10 00:24:24 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-9 22:51
哦, 明白. 不過我o係露台種菜菜, 如果太多烏蠅/ 蚊滋, 好易飛入屋架, 我家老爺會炸型 , 而且屋企仲有小 ...

白色蟲蟲有兩個可能性 (1) 如果係白色好似條線咁幼幼長長的可能是 pot warms, 係蚯蚓的迷你表親。(2) 如果係好似半粒米咁,前面尖,後面平的是蠅蛆。
如果是 pot warms 會好似蚯蚓咁怕光,除非你翻開啲泥,如果唔係都好難留意到佢地。而蠅蛆就有機會响泥面蠕行。
回復

littlesister 發表於 2011-4-10 14:23:08 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-10 00:24
白色蟲蟲有兩個可能性 (1) 如果係白色好似條線咁幼幼長長的可能是 pot warms, 係蚯蚓的迷你表親。(2) 如 ...

咁就一定唔係(1)lu, 因為日光日白o係泥面發現的, 咁應該係蠅蛆囉, 因為有幾隻大烏蠅到今日都仲嬲緊盆菜菜
不過d 蟲蟲都好大條架喎, 咁請問佢地對d 植物有咩好處架?
回復

hugopoodle 發表於 2011-4-10 17:19:18 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-9 17:09
城巿人,我諗你係用緊有機方法種菜係咪?我知你平時見到昆蟲會毛管楝係咪?咁你有冇諗過啲烏蠅仔响大自然 ...

孖吉前輩,
我啱啱先發現棵無花果泥裡面有好細細條白色嘅虫虫, 會郁嘅
大概有1mm粗, 0.5厘米長, 我見到好幾條, 身上面一間間的
盆底啲積水同樣發現好幾條虫
嚇到我呢...
請問你知唔知佢哋有冇可能係蠅咀呀?
我落咗啲茶籽粉呀
惟有扮鎮定啦
我驚成盆入面都係虫
可以點做呢?
回復

孖吉 發表於 2011-4-10 17:54:26 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-4-10 17:19
孖吉前輩,
大概有1mm粗, 0.5厘米長, 我見到好 ...

請不要叫我前輩,我都係玩吓咖咋,我絕對唔係前輩呀。

因為冇相,所以唔能夠肯定你盆裏的是什麼。照你所形容未必係蠅蛆,種植無花果的砂質土壤亦不利蠅蛆。蠅有好多種,如果你最近冇加過大量有機物,更加唔會係分解有機物的蠅蛆。現在應該是植物生長季節,如果無花果的長勢減慢或出現頺勢,應該與蟲害有關。如果你用過茶籽後如果仍然有蟲,可以試試將盆浸入洗潔精水中半小時,或可將蟲浸死。

如果仍有問題,其實可以開新帖看看其他大大的睇法 :-)
回復

hugopoodle 發表於 2011-4-10 18:01:21 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-10 17:54

因為冇相,所以唔能夠肯定你盆裏的是什麼。照你所 ...

多謝你嘅回覆~
想問吓用洗潔精水浸完後要過水嗎?
另外, 我有苦楝油
如果用1:200分量每兩星期噴植株
能有效防蟲嗎?
或你可否分享一下你的防蟲心得?
謝謝
回復

littlesister 發表於 2011-4-10 19:34:01 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-4-10 17:19
孖吉前輩,
大概有1mm粗, 0.5厘米長, 我見到好 ...

我o個d就係咁上下啦, 我家小公主已經we wa 鬼叫咁

我估係吉吉師兄講既蠅蛆, 因為真係有幾隻大烏蠅成日o係度.
回復

littlesister 發表於 2011-4-10 19:36:20 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-10 17:54

因為冇相,所以唔能夠肯定你盆裏的是什麼。照你所 ...

如果你最近冇加過大量有機物,更加唔會係分解有機物的蠅蛆

原來真係有關架, 我o個幾盆菜菜落得太多肥(因為之前唔識), 但有一盆落得少少肥就完全無烏蠅嬲.
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-10 19:56:34 |顯示全部樓層
Summer is a good time to do protection.
Your method of protection is ONLY good for small scale of agricultural work.
NOT good for field plantation.
回復

12下一頁