走色系列

作者: Kennetho 發表于 2011-4-9 00:27:05
1459 12

最近幾棵去年十一月左右買的苗開花了,但幾棵也出現走色情況

223 條粗紅邊唔見咗,但出現了少量噴點

223 粗邊唔見咗,但有少量噴點

223 粗邊唔見咗,但有少量噴點

395 只有1/4的花瓣有噴點

395 只有1/4的噴點

395 只有1/4的噴點

224 完全走色版,粉紅底、紫噴點、綠邊無哂,變咗純紫色

224 完全走色,粉紅底同噴點都唔見咗,綠邊就更加唔使講

224 完全走色,粉紅底同噴點都唔見咗,綠邊就更加唔使講

231 桃紅色冇咗,變咗接近白色的超淺粉紅

種植地點是在辦公室內,長期有空調。 放在窗邊,只有散射光,不過對面大廈淺色,可能啲散射光都太強。
另外,我一星期澆水兩次,澆水時施肥。 初期一星期開花肥,一星期平均肥,近一個月改用花寶2號平均肥,分量比說明書所寫的略少。
其實,這樣的種植環境和施肥方式,會導致幾棵都走色嗎?
KIMHO 發表於 2011-4-9 01:03:31 |顯示全部樓層
Kennetho 發表於 2011-4-9 00:27

最後個棵好靚

你令我想起當初買幾蚊字花苗的時間
我全都未見過他開花的樣子就離開我
我還傻傻的對表找

非洲紫羅蘭是多變的
一棵可以同時開出兩隻不同色的花

換泥有助減小走色情況
因為泥會慢慢酸化

回復

Kennetho 發表於 2011-4-9 01:35:00 |顯示全部樓層
謝謝! 開完這一轉花睇嚟要換一換泥啦
回復

timothylam 發表於 2011-4-9 02:11:07 |顯示全部樓層
C Hing, 請問是否要買開花株才有保證呢? 我是新手請見諒
回復

Kennetho 發表於 2011-4-9 02:47:21 |顯示全部樓層
如果想買特定品種的AV,多數都是買苗的。 但AV的花色很易發生變異,就算買時開花正常,下次可能因環境問題出現變異,這也是種AV的樂趣啊! 因我的 "小朋友" 接二連三發生異常情況,想必當中有令他們變色的因素吧,如果是外在的話,也有機會改善嘛!  小弟只種了半年左右,很多種AV的注意事也不懂,如有錯誤,希望各位花友提點一下。
回復

Dreamer 發表於 2011-4-9 18:57:26 |顯示全部樓層

2010.10.19 在 bun bun 買入嘅樣子
3w 2010.10.19.jpg

2011.03.09 再開花啦....變左半重瓣
3w 2011.03.09b.jpg

2011.04.07 開花一個月
3w 2011.04.07b.jpg

由醜小鴨(白色單瓣) 變了染紫半重瓣......
我想是經常在Rob's Loose Noodle 旁的原因了
無論她怎樣變,她就是我的"小雪"..

只要是你一手凑大的,她的變已不重要了!
回復

花花公子 發表於 2011-4-9 18:38:46 |顯示全部樓層

不是你種植的問題,是實上發叔的數字花, 若干品種(不少)已經與相片或花名登記的spec不乎,已經無法回復原色,如果你期望開出的花與他的相版相乎, 可能會失望.
但只要把植株種得健康, 開花,一樣是可觀的
回復

KIMHO 發表於 2011-4-9 23:33:57 |顯示全部樓層
花花公子 發表於 2011-4-9 18:38
不是你種植的問題,是實上發叔的數字花, 若干品種(不少)已經與相片或花名登記的spec不乎,已經無法回復原色 ...

你講得甘出...=.=
回復

Kennetho 發表於 2011-4-9 23:37:46 |顯示全部樓層
睇住佢變色又幾得意喎!
見啲小朋友變咗色起初都有少少失望,但佢哋其實都好健康又開到花,見到都幾開心O架。  雖然阿Q少少,當係特別版啦!
回復

magic_cone 發表於 2011-4-9 23:56:16 |顯示全部樓層
231好靚呀...請問邊度買架..THANKS
回復

Kennetho 發表於 2011-4-10 00:37:06 |顯示全部樓層
半年前在花墟 "綠XX" 買的,唔知而家仲有冇
回復

xyzboby 發表於 2011-4-12 22:48:23 |顯示全部樓層
我盆AV一盆內有3種不同款式的花出現~
回復

蕙蕙 發表於 2011-4-12 23:20:08 |顯示全部樓層
回復 Dreamer 的帖子

你呢棵真係變到阿媽都唔認得呢……
不過好彩越變越靚
回復