請教如何將斬頭而得的側芽分割

作者: Kennetho 發表于 2012-11-21 22:09:08
1956 8

早前我棵 Ko's Sundance 生到側埋一邊,於是搏一搏將佢斬頭。 上半截而家生返根生得好好哋,個頭就等佢出吓側芽。 而家發現有幾個側芽,當中有兩個生咗兩對葉,仲未夠大 (我想起碼有三四對葉吧),但除咗兩個以外其他都好似唔得大咁。  請問各位師兄師姐,如果我希望每個側芽都可長成一新株,可唔可以當某個側芽夠大就切落嚟, 其他就繼續等佢大呢? 另外,我第一次試斬頭出側芽,側芽如果切出來沒有根, 要怎樣做才可令側芽健康成長呢? 謝謝各位!

剛斬頭 (紅盆是上半,前面灰盆是下半)

剛斬頭 (紅盆是上半,前面灰盆是下半)

開始長側芽了

開始長側芽了

側芽有些長得較大,有些較小

側芽有些長得較大,有些較小
alexander 發表於 2012-11-22 00:00:16 |顯示全部樓層
每個側芽都可以長成一棵, 通常側芽/頂芽 長了8片葉可以切出上盤, 其他的等到8片葉都可以上盤,(即邊隻芽大先cut 邊隻) 當然母棵開始變弱時側芽6片葉也可切出, 6片葉已經係最低消費, 越少葉大得越慢.
回復

Kennetho 發表於 2012-11-22 00:05:56 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2012-11-22 00:00
每個側芽都可以長成一棵, 通常側芽/頂芽 長了8片葉可以切出上盤, 其他的等到8片葉都可以上盤,(即邊隻芽大先 ...

謝謝回覆! 想問多一點,當側芽長夠葉切下來時,是否要將母株的一部份連著割下來呢? 另外割下來沒有根的側芽直接上盤還是要先浸在水中出根先呢?
回復

alexander 發表於 2012-11-22 00:17:45 |顯示全部樓層
當側芽夠大時只會切出側芽, 唔會連部份母珠.

側芽直接上盤入溫室就可以了, 3幾日就出根
回復

Kennetho 發表於 2012-11-22 00:41:06 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2012-11-22 00:17
當側芽夠大時只會切出側芽, 唔會連部份母珠.

側芽直接上盤入溫室就可以了, 3幾日就出根 ...

謝謝,希望到時能成功分割。

紅色十字花好像都係有少少紅底^^  發表於 2012-11-22 00:53
預祝你成功. 想問一下, 隻Ko's Sundance d 葉同葉柄都係紅色, 咁開花係咪十字?  發表於 2012-11-22 00:52
回復

HK_HO 發表於 2012-11-22 08:05:12 |顯示全部樓層

嘩!咁你咪將會有好多棵Ko's Sundance 。
賀喜 (2).gif
回復

malike 發表於 2012-11-22 09:22:30 |顯示全部樓層
HK_HO 發表於 2012-11-22 08:05
嘩!咁你咪將會有好多棵Ko's Sundance 。

咁就可以分享下喇! 期待中...
回復

hiatus 發表於 2012-11-22 19:50:12 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-11-22 09:22
咁就可以分享下喇! 期待中...

我也等待中哈~
回復

Kennetho 發表於 2012-11-23 00:34:18 |顯示全部樓層

回 alexander: Ko's Sundance 冇錯係十字花,紫中條,紅側條+藍噴點,白邊單瓣十字花
回 HK_HO, malike, hiatus: 我都希望可以分到好多盆出嚟,希望可以交換一些十字花

今日影咗幾張棵花嘅近況

側芽

側芽

母株上半現正開花

母株上半現正開花

花色

花色
回復