義賣~水母手工皂 (沽清)

作者: jellyfishy 發表于 2011-3-29 10:35:13
4872 81

只收回部份成本,賣出價一半會分別存入紅十字會捐助日本地震及雲南地震救災之用,待收齊款項後我張貼捐款收據
試過寄失,血本無歸,所以暫定全部面交~
(保證有大半收入作捐款用途)
地點 : 佐敦稻香
時間 :  4月8日星五19:45-21:00

1. 清爽保濕橄欖皂 (中乾性皮膚,助眠)
成份:橄欖油, 椰子油, 棕櫚油, 蓖麻油, 米糠油,
添加物:  紫雲母粉, 紫草根粉, 薰衣草精油

存貨 (訂購時,請copy以下表格,並填上自己名):
寒夜系列 - 3 件  (每件$40, 約 90g)
1.1 - 小諸
1.2 - Jenwu
1.3 - Chutou
1.3a - sukyee0227

寒春系列 - 2 件 (每件$30, 約 60g)
1.4 - tsoiyiu1009
1.5 - 小諸
1.5a - sukyee0227
1.5b - Maywong918
1.6c - N-Blythe

寒花系列 - 3 件  (每件$35, 約 80g)
1.6 - Jenwu
(原來清左倉~~)

~寒夜~

~寒春~

~寒花~

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2011-3-29 10:43:41 |顯示全部樓層

2. ~玫瑰果馬賽乳皂~ (乾性, 成熟, 敏感皮膚)

成份:72%橄欖油,椰子油,蓖麻油,牛奶
添加物: 玫瑰果粉,紫草浸泡油,大量花梨木精油(好重皮~ )

甜美蛋糕系列 - 3 件  (每件$38, 約 60g)
2.1 - tsoiyiu1009
2.2 - 小諸
2.3 - Jenwu
2.4 - Chutou
2.5 - sukyee0227
2.6 - flower
註: 連最後又最細只有50g的皂, 都拿出來了, 希望sukyee和 flower 不要介意.

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 10:45:16 |顯示全部樓層

3. ~紅棕櫚橄欖修護乳皂~ (中乾性皮膚, 修補表皮傷口和粗糙皮膚, 安眠, 夏天用尤佳)

成份:橄欖油, 棕櫚核油, 紅棕櫚油, 椰子油, 蓖麻油, 牛奶
添加物: 澳洲黑礦物泥,澳洲珊瑚紅礦物泥
Essential oil: Peppermint, Lavender (清涼, 舒緩)

3 件  (每件$38, 約 90g)
3.1 - Sylvia
3.2 - Apple818
3.3 - Apple818
3.4 - flower  
真係無晒貨喇~ 多謝支持~~

回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 10:54:09 |顯示全部樓層

1.1
1.2
1.3
1.4 tsoiyiu1009
1.5

1.6
1.7
1.8

成份:72%橄欖油,椰子油,蓖麻油
添加物: 玫瑰果粉,紫草浸泡油,大量花梨木精油(好重皮~   )

2.2 -
2.3 -

回復

小諸 發表於 2011-3-29 11:03:53 |顯示全部樓層

1.1
1.2
1.3
1.5 小諸

1.6
1.7
1.8

添加物: 玫瑰果粉,紫草浸泡油,大量花梨木精油(好重皮~   )

2.2 - 小諸
2.3 -
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:06:24 |顯示全部樓層
多謝你們支持啊~~~ 
想不到寒春和蛋糕最受歡迎~ 等我回家著實數數有幾多件,睇下可唔可以加碼.
回復

小諸 發表於 2011-3-29 11:10:38 |顯示全部樓層

1.1 小諸
1.2
1.3
1.5 小諸

1.6
1.7
1.8

2.2 - 小諸
2.3 -
回復

owlcyr 發表於 2011-3-29 11:11:06 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

開班教啦不如~
回復

小諸 發表於 2011-3-29 11:12:27 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

我都想學整……送俾人。
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:16:42 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-29 11:11

開班教啦不如~

坦白講,本地好多私人教授和工聯會的手工皂班,質素和師資真係.... 雖然我係自學,都睇左好多書和分析過好多網上資料,睇到好多呢d所謂手工皂老師教錯學生,有些老師甚至只係為左錢,成日叫學生買貴價植物油,唉~

其實平實的油,如橄欖油,白油,蓖麻油之類,只要配方比例合適,出來的成品,比用貴油更耐用,好洗感和濕潤.
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:21:13 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-3-29 11:12
回復 owlcyr 的帖子

我都想學整……送俾人。

如果有幾個花友真係想試下,或許我諗下有無地方,一次過教大家.
放心,我唔係用來賺錢,但我唔想大家俾錢去跟有問題的老師,觀念錯了,影響荷包又影響手工皂質素.
到時或許要菲媽幫手,大家一齊講解和指導大家利用最基本的東西,打造自己的手工皂. 
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 11:22:21 |顯示全部樓層

其他果兩款太靚...會唔捨得用~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:25:22 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 11:22

其他果兩款太靚...會唔捨得用~

這2種皂, 要靚,其實唔難,有些次序和心得要知啫~ 

拉花呢,就真係睇人喇~ 有些人可能接幾次都唔靚,但有些人一開始已經拉得好好.
回復

owlcyr 發表於 2011-3-29 11:27:46 |顯示全部樓層

我都有睇過書(幾本外國書同"在家自製手工液體皂")同上網睇(整soap同liquld soap),不過一直太忙,所以o米無整lor,hohoho~~~
不過你教就一定o黎啦,第日失業都叫有門手藝嗎.

我都係咁話~  發表於 2011-3-29 11:41
回復

JENWU 發表於 2011-3-29 11:27:55 |顯示全部樓層

1.1 小諸
1.2 Jenwu
1.3
1.5 小諸

1.6 Jenwu
1.7
1.8

2.2 - 小諸
2.3 - Jenwu
回復

chutou 發表於 2011-3-29 11:28:08 |顯示全部樓層
請問禾想訂呀~~但哩日唔得閒拎
可否相約令一日呀?
回復

chutou 發表於 2011-3-29 11:29:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:21
如果有幾個花友真係想試下,或許我諗下有無地方,一次過教大家.
放心,我唔係用來賺錢,但我唔想大家俾 ...

禾想報名呀~~~~
唔知幾時開班
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:30:25 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-3-29 11:28
請問禾想訂呀~~但哩日唔得閒拎
可否相約令一日呀?

no.... problem~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 11:33:54 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-3-29 11:29
禾想報名呀~~~~
唔知幾時開班

今早見大家支持我,我才開始有這想法咋.
俾d時間諗諗,地點和帶材料係大問題.
回復

JENWU 發表於 2011-3-29 11:36:47 |顯示全部樓層
我都想學整…… 開班預埋我呀...唔該.....
回復

12345下一頁