矛盾的人性

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2007-7-16 11:32:07
4740 57
jellyfishy 發表於 2007-7-17 12:14:15 |顯示全部樓層

回復 #20 fonicaho 的帖子

唉~ 男女都有啦, 男既回內地找個年青又靚既老婆, 女既可能會比較喜歡錫自己多d既又有知識既內地男仔~
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 12:30:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 12:14 發表
唉~ 男女都有啦, 男既回內地找個年青又靚既老婆, 女既可能會比較喜歡錫自己多d既又有知識既內地男仔~

認同,我身邊都有幾個朋友係內地有個年青又靚既老婆,成日香港內地兩邊走,佢地話香港女生眼角高、臭脾氣、難服侍。
不過 ~ 亦有不少男生係香港有個老婆都係內地搵第二個老婆呢
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 13:42:41 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-17 11:57 發表

吓,但係而家係90+ : 100嘅情形底下,都有好多香港女生返內地搵老公呢,香港男仕都可能要自我檢討一下wor

你估你地D女仔唔洗自我檢討呀, 男人返內地搵老婆的更多啦.

真實個案:  有個男性朋友, 有個人人都話好好的女朋友, 佢終於係放棄咗香港果個, 娶咗個北京妹, 佢話北京妹聽敎聽話, 小鳥依人, 三從四德, 美貌如堇, 數不勝數..... YEP
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-17 13:51:52 |顯示全部樓層

回復 #23 peter 的帖子

但人無完美呀~  要簡... 呢世都簡唔完喎.
我都有個好 friend 既男性朋友, 係香港同個女友散左, 無耐就娶左個大陸姐姐, 後生過佢好多, 出嫁前個女仔同佢講乜都得, 但之後...日日唔肯出街同佢玩, 又唔俾佢同香港d朋友玩耐d, 日日要我個朋友北上陪佢, 我朋友就日日六點開始上班回港工作.... 個女的甚至到後來唔俾我朋友touch佢.... 唉~ 總之我個朋友最後一年就要同佢太太分居.

其實, 我真係覺得, 鍾意一個人唔好set咁多requirement 要對方fulfil, 先愛上佢先啦, 乜野國籍都得, 最緊要有feel, 啱傾, 咁已經係個好開始, 跟住大家互相就下, 適應下, 一起創造共同的生活, 咁才算係一對開心好情人呀~
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 13:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 12:14 發表

不過我印像中香港女性嫁國內男仕比較少, 反而嫁老外多

常見香港女仕拖外國人的地方: 大嶼山, 坪州, 南丫島, (灣仔的唔算)
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 13:59:25 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 13:51 發表
但人無完美呀~  要簡... 呢世都簡唔完喎.
我都有個好 friend 既男性朋友, 係香港同個女友散左, 無耐就娶左個大陸姐姐, 後生過佢好多, 出嫁前個女仔同佢講乜都得, 但之後...日日唔肯出街同佢玩, 又唔俾佢同香港d朋友 ...

你咁識諗, 將來你老公一定會好愛你, 你們一定會好幸福

我幾十年婚姻經驗, 唔好要求對方迁就你, 唔好要求他如何愛你, 愛是主動的, 你愛他, 他自然會愛你, 正所謂無求而求, 希望你們後生女會明白.
回復

cross 發表於 2007-7-17 14:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-17 11:50 發表

呢d唔係口是心非, 因為女仔鐘意d衰嘅男人, 所以攬到d衰嘅男實一實.

人男人太好冇人要, 方力生首歌好心好報, 內容都係話個女仔鐘意個冇佢咁好的男人. ...

方力申@@
「落力為你好.我 不到分數.你決定要跟他日後同步」
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 14:34:10 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-17 14:03 發表

方力申@@
「落力為你好.我 不到分數.你決定要跟他日後同步」

過兒兄 ~ 你有感而發呀
回復

tata 發表於 2007-7-17 14:42:55 |顯示全部樓層
其實週邊好多男性同女性朋友都話喺香港搵唔到, 其實係唔係依家啲人條件同學歷高咗, 變咗太過簡擇~以前古代幾好, 可以相睇然後門當戶對
回復

cross 發表於 2007-7-17 14:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-17 14:34 發表

過兒兄 ~ 你有感而發呀

不是啊..加強大家記憶吧
回復

八王爺 發表於 2007-7-17 15:11:34 |顯示全部樓層
嘻~~ 好正呀!

讲乜都得丫!
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 15:14:00 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-17 14:42 發表
其實週邊好多男性同女性朋友都話喺香港搵唔到, 其實係唔係依家啲人條件同學歷高咗, 變咗太過簡擇~以前古代幾好, 可以相睇然後門當戶對

而家都有啲摩登媒人嫁 ~ 我有個舊女同事都參加過 ~ 不過佢都係同樣地簡擇。唉,已經一把年紀都是如此,難怪香港多是這麼多的獨居女性
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 15:15:45 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-7-17 15:11 發表
嘻~~ 好正呀!

讲乜都得丫!

八王爺 ~ 有何高見呀
回復

tata 發表於 2007-7-17 15:50:14 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-17 15:14 發表

而家都有啲摩登媒人嫁 ~ 我有個舊女同事都參加過 ~ 不過佢都係同樣地簡擇。唉,已經一把年紀都是如此,難怪香港多是這麼多的獨居女性

係呀~有啲叫speed dating呀~但聽朋友講(嗱, 真係我朋友呀)話嚟嚟去去都係嗰班人參加, 哈哈~
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 17:23:15 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-17 15:50 發表

係呀~有啲叫speed dating呀~但聽朋友講(嗱, 真係我朋友呀)話嚟嚟去去都係嗰班人參加, 哈哈~

你朋友都去唔少次啦, 唔係佢點知嚟嚟去去都係嗰班人參加, 哈哈.

我都有朋友講過 (一定唔係我自己啦, 我去的話人地都唔會釆我), 好多人名係參加speed dating, 其實係想攪 one-night stand.
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 17:51:05 |顯示全部樓層

回復 #35 peter 的帖子

one-night stand ~ 我個人來講就接受唔倒
回復

tata 發表於 2007-7-17 23:41:54 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-17 17:23 發表

你朋友都去唔少次啦, 唔係佢點知嚟嚟去去都係嗰班人參加, 哈哈.

我都有朋友講過 (一定唔係我自己啦, 我去的話人地都唔會釆我), 好多人名係參加speed dating, 其實係想攪 one-night stand. ...

其實我都覺得喺呢啲function唔會咁易搵到你要搵嘅, 好男人或者女人都已經有人認晒頭~ 有啲男人到咗四十幾都搵唔到喇就去碰吓運氣, 但係又要搵啲十八廿二嘅, 十八廿二嘅又點會去呢啲地方搵呀, 有都係搵, 不過搵老襯多囉~
回復

八王爺 發表於 2007-7-18 08:41:16 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-17 08:15 發表

八王爺 ~ 有何高見呀

我真係唔识哩家嘢。speed dating ??
對於我哩D一世人只愛一過一次的人黎讲,实在有讽刺一众单身人事之谦。
最好都係少出声。

speed dating 只可以当係玩下,俾錢人地賺下咯!
认真就盞 嘥錢嘥心机。

讲真,女仔想搵好男人,应该去再進修,要上課果隻。因为一个男人在工作之後,仲去進修而唔係掛住去 dating 或者 mating, 奌都唔会太差。

想搵好女人哩! 我就建议去我地 o既 非洲紫羅兰 版,好多好女仔呀!
回復

比得大帝 發表於 2007-7-18 08:51:14 |顯示全部樓層

回復 #38 八王爺 的帖子

嘩, 你咁樣硬銷非洲紫羅兰 版?   都啱嘅.

不過女仔搵男仔一樣可以到該版搵嫁, 你唔記得咗我到有個人品又好, 樂於助人, 好學, 年青有為....的好男仔嗎?

回復

jellyfishy 發表於 2007-7-18 08:54:43 |顯示全部樓層

回復 #40 peter 的帖子

yi? 水母估唔到喎~~~ 哈哈哈~~~~
回復