矛盾的人性

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2007-7-16 11:32:07
4731 59
昨日去太古foodcourt食嘢, 隔離的兩個女仕以80分貝的聲線大談兒子, 老公, 同事, 没有想過別人對她的話題没有興趣, 於是只有另覓座位繼續進食, 不其然想到人類的矛盾:

人們會要求別人尊重他的私隠, 但卻在餐廳, 巴士上強迫別人分享他的私隠.

人們願意每月付出數百圓去在樓梯機上跑, 但上一層樓也要乘電梯, 他願意在跑步機上跑上幾公里, 卻不願在路上行上兩百公呎

有人願意捐出很多億圓去做善事, 求一個名聲, 卻不顧破壞名聲, 為了多拿幾塊去賣假貨

(要開工, 講住咁多先)
cross 發表於 2007-7-16 14:50:38 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-16 11:32 發表
昨日去太古foodcourt食嘢, 隔離的兩個女仕以80分貝的聲線大談兒子, 老公, 同事, 没有想過別人對她的話題没有興趣, 於是只有另覓座位繼續進食, 不其然想到人類的矛盾:

人們會要求別人尊重他的私隠, 但卻在餐廳, 巴士 ...

所以我一向認為電視的捐錢節目係有錢人的節目
回復

八王爺 發表於 2007-7-16 15:33:08 |顯示全部樓層
所以我話 識得冧嘢 o既 ,都係唔多出声。
出親声 梗係有病!
回復

Fonica 發表於 2007-7-16 15:40:35 |顯示全部樓層
說實話,人性本是矛盾,這種矛盾都會在你自覺或不自覺的情形下顯露出來 ~ 正如我自己,明明不喜歡現在的工作,很討厭自己的老板,但為了生活,為了糊口,為了三隻小狗,迫於無奈每朝六時許爬起床,長途跋涉的去返工;當工作不愉快時,會跟自己講『不如辭職吧!』,但一覺醒來,還是要死死地氣的返工,
人生就是矛盾啦
回復

Tony 發表於 2007-7-16 15:43:29 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-16 14:50 發表

所以我一向認為電視的捐錢節目係有錢人的節目

賣旗我一向都唔會向東華三X,公X金捐錢  ,D總理,主席 大把錢,我只會捐給樂X會,宣X會&奧X斯
回復

八王爺 發表於 2007-7-16 17:20:43 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-16 08:40 發表
說實話,人性本是矛盾,這種矛盾都會在你自覺或不自覺的情形下顯露出來 ~ 正如我自己,明明不喜歡現在的工作,很討厭自己的老板,但為了生活,為了糊口,為了三隻小狗,迫於無奈每朝六時許爬起床,長途跋涉的去返工;當工作不愉快時,會跟 ...

我就無咁委屈,真的要为五斗米折腰?

我唔鍾意個老闆 咪沙佢咯! 使乜摘日喎。
現在個老闆唔知 幾好,你都係冧真下,究竟係為花,為pet ,為什么生活吧!
回復

Fonica 發表於 2007-7-16 17:56:46 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-7-16 17:20 發表

我就無咁委屈,真的要为五斗米折腰?

我唔鍾意個老闆 咪沙佢咯! 使乜摘日喎。
現在個老闆唔知 幾好,你都係冧真下,究竟係為花,為pet ,為什么生活吧! ...

每個人所要面對都唔同,家家有本難唸的經,要炒老闆雖然係容易,但要搵一個好老闆都係一件難事 ~ 你就好啦─有一個好老闆
我並唔係你想得委屈為五斗米折腰,只不過回應番個話題 ~ 矛盾的人性
多謝王爺關心
回復

比得大帝 發表於 2007-7-16 18:19:28 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-16 17:56 發表

每個人所要面對都唔同,家家有本難唸的經,要炒老闆雖然係容易,但要搵一個好老闆都係一件難事 ~ 你就好啦─有一個好老闆
我並唔係你想得委屈為五斗米折腰,只不過回應番個話題 ~ 矛盾的人性
多謝王爺關心:han ...

有些人生的矛盾是 '為勢所迫', 好似想炒老闆又唔炒得, 炒咗又怕冇飯開

有些矛盾是自發的, 如我所提的, 一方面唔想俾人知道自己的私隠, 一方面又在公眾場合大大聲講自己的私隠.
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-16 23:48:15 |顯示全部樓層
你地d 對話令水母諗起.... 大熱天時著小背心响一間冷氣開到得18度既戲院睇happy feet.  出街行又熱到暈, 坐定定係室內又凍到震, 哈哈哈~~  
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 00:55:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-16 23:48 發表
你地d 對話令水母諗起.... 大熱天時著小背心响一間冷氣開到得18度既戲院睇happy feet.  出街行又熱到暈, 坐定定係室內又凍到震, 哈哈哈~~  

講開著衫,我經常都見到有些女仕著小背心,短裙仔,不過著對長靴周街行...呢啲唔知係咪叫上下矛盾呢
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-17 01:34:31 |顯示全部樓層

回復 #10 fonicaho 的帖子

你咁既講法又幾有趣喎~
等水母接落去:
個女仔咸住話個男仔係衰人, 但又要攬到佢實一實~~ 呵呵~~~~  (呢d 係咪口是心非? 哈哈~~)
回復

cross 發表於 2007-7-17 08:49:04 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 01:34 發表
你咁既講法又幾有趣喎~
等水母接落去:
個女仔咸住話個男仔係衰人, 但又要攬到佢實一實~~ 呵呵~~~~  (呢d 係咪口是心非? 哈哈~~)

你經驗多姐..
如果唔係咁又點會有呢句成語丫
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-17 08:58:26 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-17 08:49 發表

你經驗多姐..
如果唔係咁又點會有呢句成語丫

邊係喎~~ 如果過爬係鍾意妙齡女郎, 但個女友係白姐姐級數的小姐, 咁算唔算CONTRADICTED呀?   
回復

cross 發表於 2007-7-17 09:14:28 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 08:58 發表

邊係喎~~ 如果過爬係鍾意妙齡女郎, 但個女友係白姐姐級數的小姐, 咁算唔算CONTRADICTED呀?   

衰d講熄左燈睇唔到
正經些少講興趣和現實不同..鐘意睇姐..又唔係睇黎過人世-.-
唔通成日咸碟果d要搵個伴侶"技術"高超咩
另外..我更想說的既然都叫得上女朋友..即是自己接受了"她"的所有
更何況情人眼裡出...即使再白姐姐再水母(惡搞xd)一樣的女人自己看起來也是最美好的女人
不是嗎??
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 09:46:15 |顯示全部樓層
點解明明係講矛盾架,會變咗....??
其實呢家嘢,男生同女生嘅睇法唔同,拗到拜拜嗰日都拗唔完啦
回復

cross 發表於 2007-7-17 10:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-17 09:46 發表
點解明明係講矛盾架,會變咗....??
其實呢家嘢,男生同女生嘅睇法唔同,拗到拜拜嗰日都拗唔完啦

我地都唔係拗o既..論壇姐
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-17 11:41:52 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-17 09:14 發表

衰d講熄左燈睇唔到
正經些少講興趣和現實不同..鐘意睇姐..又唔係睇黎過人世-.-
唔通成日咸碟果d要搵個伴侶"技術"高超咩
另外..我更想說的既然都叫得上女朋友..即是自己接受了"她"的所有
更何況情人眼裡出...即使再 ...

唔.... 女孩子跟男孩子對呢方面既想法都幾唔同喎.

通常都係聽到女孩子話, 我想個男友好似方x信咁型咁 man. , 好似劉青X 對老婆咁好.... 到現在水母有些十年無拍過拖既女性朋友仍然堅持搵男友要先逹到以上要求... 今時今日男少女多, 真係擔心呢幾位朋友...
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 11:46:11 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 11:41 發表

唔.... 女孩子跟男孩子對呢方面既想法都幾唔同喎.

通常都係聽到女孩子話, 我想個男友好似方x信咁型咁 man. , 好似劉青X 對老婆咁好.... 到現在水母有些十年無拍過拖既女性朋友仍然堅持搵男友要先逹到以上要求... ...

今日剛剛宣佈, 30年後男生和女生比例是 70: 100, 你叫你班friends好早d嫁, 如果唔係30年後都唔好諗嫁人喇.
回復

比得大帝 發表於 2007-7-17 11:50:22 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-17 01:34 發表
你咁既講法又幾有趣喎~
等水母接落去:

呢d唔係口是心非, 因為女仔鐘意d衰嘅男人, 所以攬到d衰嘅男實一實.

人男人太好冇人要, 方力生首歌好心好報, 內容都係話個女仔鐘意個冇佢咁好的男人.
回復

Fonica 發表於 2007-7-17 11:57:13 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-17 11:46 發表

今日剛剛宣佈, 30年後男生和女生比例是 70: 100, 你叫你班friends好早d嫁, 如果唔係30年後都唔好諗嫁人喇.

吓,但係而家係90+ : 100嘅情形底下,都有好多香港女生返內地搵老公呢,香港男仕都可能要自我檢討一下wor
回復

123下一頁