MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 發表于 2011-3-14 19:35:08
120286 1774
littlesister 發表於 2011-4-3 18:23:28 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-2 23:58
大陸D 盆有幾平架??? 我覺得10蚊店D8號/12號都係10蚊個已經OK平

反而泥真係貴, $45/包好快用哂 ...

點解我見到既12號盆都冇10蚊咁平既, 個個都25蚊喎
回復

littlesister 發表於 2011-4-3 18:24:53 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-4-3 12:56
回復 mirry 的帖子

可以試下用有機椰糠磚代替泥土, 有機椰糠磚比較便宜, 5kg 加水變成60L, 價錢62元, 大約 ...

仲駛唔駛溝泥架?
回復

mirry 發表於 2011-4-3 18:26:26 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-3 18:23
點解我見到既12號盆都冇10蚊咁平既, 個個都25蚊喎

係架,大部份都貴過十蚊,但都有10蚊既,如圖中黑色果個係十蚊架
回復

littlesister 發表於 2011-4-3 18:39:20 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-3 18:26
係架,大部份都貴過十蚊,但都有10蚊既,如圖中黑色果個係十蚊架

黑色果個好似幾淺下, 如果用黎種蕃茄/ 甜椒會唔會太淺呀?
回復

luffy 發表於 2011-4-3 22:23:09 |顯示全部樓層

回復 littlesister 的帖子

我種沙律生菜就冇溝其他泥, 只用純椰糠磚加肥料, 種出來都唔錯架,
你可以去看下
luffy 天台小種植
http://hkplants.com/forum-viewthread-tid-71661-fromuid-40395.html
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 22:27:14 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-31 23:36
買左好多好多種子~~

我今日都係去左JUSCO 10店上貨,E幾日買野,有折~

唔買定又怕下次無貨,最慘唔係間間貨品的貨都一樣~
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 22:34:03 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-1 20:10

Jusco $ 10 Shop is the best. ^^

絕對應同GA! 閒好耐都唔覺得悶~
今日去左將軍澳JUSCO 10店,終於買到6號吊盆連底碟,
仲見到有一包有4個的育苗塊賣,
好多新野~荃灣同屯門都無吊盆賣~
回復

mirry 發表於 2011-4-3 22:58:54 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 22:34
仲見到有一包有 ...

咦,有新野呀,等我天曰去元朗果間先
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 23:02:18 |顯示全部樓層

唔知係唔係間間JUSCO 10店,同時期入新貨~
回復

mirry 發表於 2011-4-4 00:46:19 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 23:02

唔知係唔係間間JUSCO 10店,同時期入新貨~

就等我去睇下report 俾大家知,我好近架,天日lunch hour 就去
回復

mirry 發表於 2011-4-4 00:48:37 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-3 18:39
黑色果個好似幾淺下, 如果用黎種蕃茄/ 甜椒會唔會太淺呀?

佢係斜底,我用黎種白菜仔冇咩問題,甜椒茄子呢d我用8號,都係十蚊個
回復

mirry 發表於 2011-4-4 00:49:48 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-4-3 22:23

我種沙律生菜就冇溝其他泥, 只用純椰糠磚加肥料, 種出來都唔錯架,

咁係咪要先加基肥養肥佢先?
回復

littlesister 發表於 2011-4-4 11:17:24 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-4 00:48
佢係斜底,我用黎種白菜仔冇咩問題,甜椒茄子呢d我用8號,都係十蚊個

甜椒用8號盆都夠架啦? 咁蕃茄用8號盆得唔得呀? 我尋日買左個十蚊雞既8號盆種薯仔.
回復

littlesister 發表於 2011-4-4 11:21:04 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-4-3 22:23

我有睇你d沙律生菜啊, 好令啊羨慕c人啦,
純椰糠磚咁好我下次有需要都用佢先, 我上次買左一大袋黑泥和靚土都未用完.
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-4 11:31:30 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 22:34
仲見到有一包有 ...

期期六去大興買咗幾包6尺長竹仔,用黎搭瓜棚
星期日就去元朗,唉....可能要放棄佢喇,越黎越小園藝野咁既
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-4 11:39:35 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-2 23:58
大陸D 盆有幾平架??? 我覺得10蚊店D8號/12號都係10蚊個已經OK平

反而泥真係貴, $45/包好快用哂 ...

你咁多盆,可以一次過買多D泥丫,我樓下25L靚土賣$45一包,
最後講價,買10包就$33一包
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-4 11:40:50 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-4 11:31
期期六去大興買咗幾包6尺長竹仔,用黎搭瓜棚
星期日就去元朗,唉....可能要放棄佢喇,越黎越小 ...

我嘗試過出電郵給JUSCO, 查詢貨品,
連埋貨品相片,最重要每件貨品的BARCODE NO.
佢有人回復,但係話此貨品巳無貸,
唔會再出~
如果要訂貨, 最少就要訂30件,
有時我覺得連JUSCO職員, 好似唔太清楚有無貨,
剩係話有就擺晒係度LA!
要自己左睇又睇~
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-4 11:43:25 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-4 11:40
我嘗試過出電郵給JUSCO, 查詢貨品,
連埋貨品相片,最重要每件貨品的BARCODE NO.
佢有人回復,但係話此貨 ...

就係咁先中佢毒,睇完呢間無,就去第二間再搵
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-4 11:50:18 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-4 11:43
就係咁先中佢毒,睇完呢間無,就去第二間再搵

就係囉~仲要山長遠搭車出去搵~
回復

lavenderlily 發表於 2011-4-4 13:45:34 |顯示全部樓層

哇。。。非常給力!!!您都算系高手啦!
回復