MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 发表于 2011-3-14 19:35:08
120089 1774
mirry 發表於 2011-3-19 09:29:34 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-19 09:08
花盆好靚, 係咪都係10蚊兜? 咁d 肥液幾多錢呀? 係咪就咁落就得啦? thx~

係呀,10蚊咋,液肥都係10蚊,開水既,1比100-1000咁開,個樽有英文指示,你入開黎元朗記得去埋拮豬豬,就係三兄附近
mandywowo 發表於 2011-3-19 10:15:38 |顯示全部樓層
液肥我都見到呀, 不過請問係咪有機架?
mirry 發表於 2011-3-19 10:24:11 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2011-3-19 10:15
液肥我都見到呀, 不過請問係咪有機架?

佢冇話佢自己係
hellokitty_971 發表於 2011-3-20 13:50:37 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-18 23:16
黃色果D膠紙係咪?? 用緊啦, 一日就CHI 左好多

係呀, 好過癮架
mirry 發表於 2011-3-22 00:37:22 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔食得啦~~~發芽後種左26日, 第一次種, 12個入面有4個裂左!!! 已經立刻再落種, 希望會種得更好!!

韭菜亦都食得啦!! 今次呢D遲左收, 有20日, 所以老左有d un, 下次都係早D收

剪哂韭菜, 又可以重新再長啦~~

嘩~ 你啲櫻桃蘿蔔好好好靚呀~  發表於 2011-6-25 17:15

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2011-3-22 23:37:54 |顯示全部樓層

擴建左少少, 因為5盆蕃茄實在用左好多位~~

蕃茄開始陸續結果啦~~

粟米亦長高不少, 係時候要同佢整個支撐啦~~

韭菜緩慢地成長中~~

白菜仔應該食得啦, weekend 就收左佢啦~

請問的菜係咪升高佢好的,我淨係用發泡膠盤放係地下,有沙泥流出。黃色蚊紙係邊到買嫁? 我都唔知點升起的CD好。 另外,拮豬豬係咪JUSCO12蚊店?THX  發表於 2012-11-16 10:45

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2011-3-22 23:43:51 |顯示全部樓層
有新成員加入~~~~

迷你青瓜, 據講只有10-12cm長, 種植6-7星期就有收成

迷你椰菜仔Brussels Sprout

gracegarden 發表於 2011-3-22 23:57:34 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

櫻桃蘿蔔食得啦~~~so great!!!!!!
我都有種植 !我個d 發芽後種左幾星期, 但點解仍是苗仔?

我在家室內種, 不是有直射陽光, 因花盤種ok嗎?
買了花寶有機肥, 但一粒粒唔知點用??

好想在家種菜啊! 但我沒有露台及天台!
mirry 發表於 2011-3-23 00:05:08 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-22 23:57

櫻桃蘿蔔食得啦~~~so great!!!!!!

用花盆種應該冇問題架, 因為我都係用盆種

但無陽光就麻煩d, 因為需要光合作用植物才會生長, 完全無陽光嗎???

一粒粒既肥就咁放係泥面 or 埋入泥入面都可以

希望幫到你
littlesister 發表於 2011-3-23 09:33:14 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔好令啊, 紅卜卜咁

我星期日入左3兄買泥啦, 佢介紹買左荷蘭黑泥, 因為未買到合適既花盆, 我用左d縷紙既育苗盃落左種子啦, 阿女好心急啊
huen923 發表於 2011-3-23 13:09:34 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔好靚呀
上星期日我都下咗種子, 已經發咗芽啦, 希望都吾以種到你咁靚
mirry 發表於 2011-3-23 23:02:27 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-23 09:33
櫻桃蘿蔔好令啊, 紅卜卜咁

我星期日入左3兄買泥啦, 佢介紹買左荷蘭黑泥, 因為未買到合適既花 ...

落左D咩種子呀????
mirry 發表於 2011-3-23 23:03:15 |顯示全部樓層
huen923 發表於 2011-3-23 13:09
櫻桃蘿蔔好靚呀
上星期日我都下咗種子, 已經發咗芽啦, 希望都吾以種到你咁靚 ...

咦, 咁岩呀, 我又係係星期日落左種呀, 今日見有一半都出左芽啦~
littlesister 發表於 2011-3-24 09:22:51 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-23 23:02
落左D咩種子呀????

落左4種, 有甜椒, 蕃茄, 白菜 & 菜心, 不過仲未發芽, 可能太少水我放工返屋企見d泥幾乾下, 今日叫左工人幫我朝早淋多一次, 希望好d啦.
luffy 發表於 2011-3-24 13:17:38 |顯示全部樓層

櫻桃蘿蔔好靚呀

你種左brussels sprout 呀, 我都好有興趣種, 不過等你種完先, 等我偷下師學下野

圖片中蚊滋真係好厲害, 好多呀
mirry 發表於 2011-3-24 23:17:45 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-3-24 13:17
櫻桃蘿蔔好靚呀

你種左brussels sprout 呀, 我都好有興趣種, 不過等你種完先, 等我偷下師學 ...

brussels sprout 賣得咁貴, 如果自己種到就好lor, 種子我係係網上買架, 唔知有冇俾人厄呢

棵苗初初發出黎係紫色架, 我都r哂頭, 但過左幾日佢又變左綠色........

如果你想要種子, 我可以寄d 俾你~
mirry 發表於 2011-3-24 23:20:10 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-24 09:22
落左4種, 有甜椒, 蕃茄, 白菜 & 菜心, 不過仲未發芽, 可能太少水我放工返屋企見d泥幾乾下, 今日叫左工人 ...

都唔少wor~~我都打算種菜芯~

我粒三色椒已經發左2個星期, 仲未見影.....

蕃茄想當日我都發左19日先有苗.....

反而櫻桃蘿蔔最快, 我星期日落種, 今日差一粒 (total 20粒) 就出齊啦
luffy 發表於 2011-3-24 23:23:34 |顯示全部樓層

多謝哂呀,  不過我遲d先種啦, 冇咩位種

遲d再問你拿種子 , 現在看住你的brussels sprout 成長先
huen923 發表於 2011-3-25 14:30:18 |顯示全部樓層
我想問你的櫻桃蘿蔔是用什麼型的盤種, 一盤種了多少?
我的是用吉吉9號盤種, 如果太迫的話, 要拔掉一些
Thanks
Tanaka103 發表於 2011-3-25 14:36:13 |顯示全部樓層
嘩...好正呀!!!!好利害呀
我都開始種野....我係住村屋,我想問你有冇發覺D蚊好鐘意係D泥度呀??勁討厭呀,我想問下有咩方法可以對付D蚊呀???係咪好似你咁放D黃色紙係度就OK架啦??我想問係邊度有得買架......
好LIKE你個天台呀~~~~