MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 发表于 2011-3-14 19:35:08
120108 1773
mirry 發表於 2012-6-6 23:41:08 |顯示全部樓層
收哂D紅菜頭, 即刻變陣~~~~~

變~~~~瓜~~~~~棚~~~~~

呢行田將會種壽C青瓜, 絲瓜同埋白苦瓜

青瓜已經落田啦, 其他既仲培緊苗 (呢個星期要除下草啦~~)

mirry 發表於 2012-6-6 23:45:27 |顯示全部樓層

一直未開既小地獄係外援支持下終於攪掂!!!!!!!!!!!!!!!!

呢邊整格仔田, 因為未諗到種咩, 所以遮住先, 一來可以防草, 二來焗下個田

用黎種咩好呢???????

最尾果格已經決定左用黎種亞MO培俾我既合掌瓜, 所以又搭左個小小棚~~

4棵合掌瓜已經四平八穩係度啦, 亞MO 你放心呀, 因為聽講合掌都幾大棵, 所以留左一大格過佢地~~~

好勁!!  發表於 2012-6-10 17:22

評分

查看全部評分

蕃薯mo 發表於 2012-6-6 23:54:18 |顯示全部樓層
預祝你大豐收,不過有花友話合掌唔洗落肥,你留意吓.
mirry 發表於 2012-6-7 08:37:18 |顯示全部樓層
蕃薯mo 發表於 2012-6-6 23:54
預祝你大豐收,不過有花友話合掌唔洗落肥,你留意吓.

我真係好多謝你D合掌苗呀; 早幾日我落苗落得唔好, 幾擔心佢地有事呀

好彩而家都冇事

白苦瓜已經已經有3棵出左苗仔啦, 養大D先交俾你

多謝你先!THANKS.  發表於 2012-6-7 14:35
mirry 發表於 2012-6-10 19:49:37 |顯示全部樓層

呢2日都落田做燒豬

我地個田好特別, 平日比假日多人, 週末落田通常是很靜的~~

我既粟米田~~~ 共20棵, 有大有細!!!!!!!!!!!!!!!!

今日除哂粟米田既草~~~好叻!!!!

我有預感, 粟米係會豐收~~~~

睇下佢地幾靚~~~

留碌比我呀)))))  發表於 2012-6-10 20:49

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2012-6-10 19:51:10 |顯示全部樓層

因為每棵只留一支, 所以今日我摘哂多左既女~~~

好大支粟米心呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我即場食左一支, 好爽甜!!!!!!!!!!!!!!!!!!

恭喜你!豐收  發表於 2012-7-3 21:57
我見過魔人連so都生食埋呀(>人<;)  發表於 2012-6-10 21:51
mirry 發表於 2012-6-10 19:52:50 |顯示全部樓層
同場加影~~~~~

沙葛~~~~~~~~~~~~~~開始愈生愈靚啦~~~

BoBjohn 發表於 2012-7-3 21:39:02 |顯示全部樓層
真係好想有個天台
mirry 發表於 2012-7-8 22:18:04 |顯示全部樓層
本來今日諗住UPDATE 下, POST 下呢個月天台同大塊田既相

都係用慣常UPLOAD 方式 = IPHONE --> PC--> UPLOAD 上黎

但而家張張相都話太大要RESIZE, 之前都係咁大又冇呢個問題

好煩, 都係遲D先攪, 唔UP住啦

我發覺越好陽光,可能相既層次及顏色會豐富左,相片既size(Mb/Kb)會大左ψ(`∇´)ψ 夜晚影相就無呢個問題la~  發表於 2012-7-8 23:31
mirry 發表於 2012-7-8 23:46:07 |顯示全部樓層
唔 post 相, 但等我講黎引下你地先~~~

天台方面呢, 多左幾位新成員, 包括紫果無花, 已經爆葉爆到爸爸聲; 青果無花, 無哂葉, 早排左左少少新葉, 但好快又桔左, 我諗佢都係唔得架啦

都唔明既, 2棵一齊買, 用一隸既泥一樣既肥一樣既環境, 分別竟然咁大

另外2 位新成員係美國檸檬同埋青檸, 都行長得好好, 望今年有果收啦

插香咁插左幾個月既香水檸檬都有生機啦, 狂爆葉, 連早排生長緩慢既矮種木瓜而家都已經亭亭玉立啦

唔記得邊位花友分享俾我既迷你蜜瓜已經收成左2個, 仲食埋落肚, 好爽甜!!!!!!!!!!!!!!!!!
mirry 發表於 2012-7-8 23:51:47 |顯示全部樓層
大塊田方面, 打完風, 我個沙葛棚同瓜棚都吹塌左!!!!!!!!!!!!!!!!!!

好彩D植物冇咩事, 同埋我已經重建左更靚更穩陣既棚

沙葛今個星期仲開哂花, 係紫色既花, 好靚!!!!!!!!!!!!!!!!!!

有大人知咁即係幾時可以收沙葛呢??????

第一轉粟米共收10支, 超甜超好食, 第2轉希望過多2-3個星期可以收啦

而家大塊田仲有青瓜, 絲瓜, 苦瓜, 節瓜, 茄子, 甜椒同埋四季豆, 打再種D牛油豆同青瓜, 之後就可以開始準備秋播啦

講起節瓜, 我既巨節都有一個收, 但唔係好大, 得一攬手咁長, 不過都幾爽甜

唔知幾時我先再有相POST 呢~~~~
Juliana 發表於 2012-7-9 18:21:28 |顯示全部樓層
好耐冇出現喇!!
我種左你寄比我D 通菜喇!!
但係生長極慢...可能D 泥唔夠肥...
相後補!!
芊芊心洁 發表於 2012-7-23 11:13:06 |顯示全部樓層
靓女你真勤力,我要向你学习
brigid 發表於 2014-9-10 12:51:02 |顯示全部樓層
我係新手, 我見到你地種生菜好靚, 我又學吓種, 點解我種出幼苗後,兩星期都唔大,跟住就無哂力咁瞓低哂