新手種植日記~第一次人工授粉

作者: 小蘋果 發表于 2011-3-7 00:27:32
17458 190
小蘋果 發表於 2011-3-14 20:34:08 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

我係用吉吉島10蚊店的長盆,我是第一次種毒,全無經驗,所以呢批可能會係我的試驗品 我想問呢青瓜開始出來和我有一士多啤梨苗,我可以用這些長盆種嗎?因我還有幾個呢D長盆 還是用發泡膠箱好呢?

回復

小蘋果 發表於 2011-3-14 21:28:04 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

絕對同意,我雖然唔係種左好長日子,但有時看到的植物,真的有種奇妙的感覺.應該說是平靜的感覺.
回復

mirry 發表於 2011-3-14 22:08:20 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-14 20:34
回復 mirry 的帖子

我係用吉吉島10蚊店的長盆,我是第一次種毒,全無經驗,所以呢批可能會係我的試驗品  ...

拮豬豬有好多10蚊長盆wor....係係20吋有白色/啡色果隻????

樹多啤你我唔識呀, 未種過

青瓜呢, 我都發緊苗, 睇書話, 青瓜d根淺而廣, 我打算用一個係拮豬豬買既12吋圓盆黎種一棵
回復

小蘋果 發表於 2011-3-15 00:48:08 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-14 22:08
拮豬豬有好多10蚊長盆wor....係係20吋有白色/啡色果隻????

樹多啤你我唔識呀, 未種過

無錯就係20吋有白色/啡色果隻囉,咁夠唔夠深種青瓜呢?我原本打算用一盆種兩至三棵青瓜
回復

jky 發表於 2011-3-15 17:57:29 |顯示全部樓層

講開花盆,我最近在淘寶買了兩款花盆,給大家分享分享:
*店主於寄貨時還送附贈給我幾隻合時種子,真細心!
長60cm掛盆:
http://trade.taobao.com/trade/de ... deID=65490748320439
內徑24cm圓盆:
http://item.taobao.com/item.htm?id=2723258759
回復

mirry 發表於 2011-3-15 18:49:07 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-15 17:57
*店主於寄貨時還送附贈給我幾隻合時種子,真細心! ...

第一個好靚wor, 好可惜我唔識去淘寶........
回復

mirry 發表於 2011-3-15 18:50:04 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-15 00:48
無錯就係20吋有白色/啡色果隻囉,咁夠唔夠深種青瓜呢?我原本打算用一盆種兩至三棵青瓜  ...

我諗2-3棵應該冇問題, 我都用緊佢種3棵粟米
回復

jky 發表於 2011-3-15 19:48:04 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-15 18:49
第一個好靚wor, 好可惜我唔識去淘寶........

淘寶唔難上,現在用VISA咭都買到嘢,不過收貨搵個工商地址好啲,就好似香港啲速遞公司,唔送住宅區咁。
淘寶勝在好多時搵到啲香港無得買嘅貨式,值得開個戶口玩玩,以備不時之需。

我第一個掛盆,用咗嚟種田七葉:

回復

littlesister 發表於 2011-3-16 14:17:21 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-15 17:57
*店主於寄貨時還送附贈給我幾隻合時種子,真細心! ...

thanks for sharing, 這些可掛的種菜盆正合我家小露台
回復

littlesister 發表於 2011-3-16 14:18:53 |顯示全部樓層

請問大家知不知元朗其3興地址電話呢?
那裡除了泥之外還有什麼可以買呢? 種子和菜苗有嗎?
回復

jky 發表於 2011-3-16 14:56:43 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-16 14:18
那裡除了泥之外還有什麼可以買呢? 種子和菜苗有嗎? ...

呢處有資料:
(這都是在網上找到的)
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!wZ ... =-1&action=next

(1)    種子、肥料及天然農藥
季振興菜種行 - 上水  2670 0989
陳萬合菜種行 - 上環  2544 1862
黃三興有限公司 - 元朗  2476 2348
和記企業有限公司 - 粉嶺  2675 5507
黃源盛菜種行 - 上環  2543 1896
陳振潮菜種行 - 深水涉  2386 1777
新界蔬菜產銷合作有限責任聯合總社(菜聯社) -- VMO - 長沙灣  2387 4176
明記菜種  - 油麻地新填地街162号E5地下 Tel 2332 7089

(2)    農具、機械
楊聯記水泵馬達行 - 元朗  2476 1213
利生機器 - 粉嶺  2675 5166
馮祐利 - 元朗  2478 6417
油麻地新填地街一帶亦有供應

(3)    園藝工具、原料
蘭園花卉  -  大埔  24349472/24884628
繽紛園藝  -  花墟  2380 5113
頌英園  -  錦田  24881505/24832379
高華花園  -  香港仔  2873 6306
景藝園藝  -  粉嶺  2674 4066
永翔塑膠 - 只供應苗杯  -  葵涌  2423 8825
碧麗丹綠化工程有限公司  -  粉嶺  2677 1993
信興號 (供應舊膠箱和紗網)  -  大埔  2656 4366

(4)    堆肥  漁農處堆肥  28721621
店名:黃源盛菜種行(附近有陳萬合菜種行)
地址:上環干諾道西十一號
電話:2543-1896、2543-9016
營業時間:星期一至星期六早上九時至晚上六時

九龍區
陳振潮菜種行:深水涉桂林街119
嘉禾田料籽公司:九龍城東方花園D座101室

新界區
永豐隆菜種:元朗合財街33號合益商場地下2號  24761364
陳平記菜種行:元朗谷亭街連勝大廈8號地下  24783137
陳坤記菜種行:元朗大棠道24號寶發大廈1號地下
黃三興農業有限公司:元朗阜財街53
和記企業有限公司:粉嶺聯和墟聯和道73號
馬振興有限公司:上水巡撫街9號地下
陳正記:屯門藍地好景樓A座地下
回復

littlesister 發表於 2011-3-16 15:25:00 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-16 14:56
呢處有資料:
(這都是在網上找到的)
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!wZUywpuCBQSh7Cvc7yuO.8sEdYI-/arti ...

好詳細啊, 感激不盡
回復

小蘋果 發表於 2011-3-16 17:04:21 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

好詳細啊!多謝分享.我正想找撘青瓜棚的竹仔,睇post 話深水步好平但都唔知邊處 你個掛盆好靚呀,如果係香港實好貴
回復

mirry 發表於 2011-3-16 18:43:19 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-16 14:18
那裡除了泥之外還有什麼可以買呢? 種子和菜苗有嗎? ...

三兄好多野賣架, 除左種野果D, 花啦, 狗糧啦, 罐頭啦都有, 仲有蟲網果袋果D~~

我呢2 set 盆都係三兄買~~
回復

jky 發表於 2011-3-16 19:21:25 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-16 17:04
回復 jky 的帖子

好詳細啊!多謝分享.我正想找撘青瓜棚的竹仔,睇post 話深水步好平但都唔知邊處 你個掛盆 ...

玩任何嗜好,資訊都係咁重要,我都係順便收集定,方便人家時又方便自已啫。
係呀,上次我出去花園街,見到啲類似長盆,無架,都賣過百元,可能質數好啲掛。
我呢個加埋人仔差價,運費,大概50蚊左右啦。
回復

小蘋果 發表於 2011-3-16 19:50:48 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-16 18:43
三兄好多野賣架, 除左種野果D, 花啦, 狗糧啦, 罐頭啦都有, 仲有蟲網果袋果D~~

ee...你2 set 花盆都好靚好colorful,如果我無睇錯價錢牌應該係$28 set,好平喎 花墟果D價錢簡直就係"謀人庤",不過無計最近就係佢
回復

SamanthaMeow 發表於 2011-3-17 18:02:25 |顯示全部樓層
我都有喺淘寶網買掛盆呀~
小号 RMB17, 平平地
回復

mirry 發表於 2011-3-17 18:40:45 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-16 19:50
ee...你2 set 花盆都好靚好colorful,如果我無睇錯價錢牌應該係$28 set,好平喎 花墟果D價錢簡直就係"謀 ...

係呀, 28蚊/SET, 有3個SIZE

你WEEKEND 可以入黎元朗掃下貨, 都好方便呀, 又可以去下三兄同陳P記~
回復

小蘋果 發表於 2011-3-25 22:48:38 |顯示全部樓層

17-02~25-03 薯仔

23-02~25-03太陽花

23-02~25-03 蜜糖豆

01-03~25-03 櫻桃蘿蔔

回復

小蘋果 發表於 2011-3-25 23:01:12 |顯示全部樓層

25-02~25-03 番茄

07-03~25-03青瓜

07-03~25-03 辣椒剛發了芽

14-03(小苗)-25-03 士多啤梨

新成員~21-03~25-03 風雨蘭小苗

回復