新手種植日記~第一次人工授粉

作者: 小蘋果 發表于 2011-3-7 00:27:32
17436 190

唔知點解有一日經過呢個網站,
見到大家種植不同的植物好似好開心,
於是第二日走去買了一大堆返家種...
原來真係會上癮^.^
希望大家多多指教!!

17 -02 薯仔落泥

23-02 今天就輪到太陽花和蜜糖豆下種
182960_1725178203176_1050022890_31769889_3800280_a.jpg     184347_1725176243127_1050022890_31769881_8343097_a.jpg

25-02  這日把同牌子的青瓜和辣椒種子下種,
但到今日兩個都未有動靜,
應該都唔得啦!
183244_1725179323204_1050022890_31769896_3156175_a.jpg     182692_1725177443157_1050022890_31769887_5747641_a.jpg

另外仲有番茄

28-02 薯仔開始出來了

太陽花也出來了
28-02-2011 Sun Flower ( Big Smile).jpg

04-03
我覺得蜜糖豆給了我好大的信心

05-03
01-03 播種的櫻桃蘿蔔發芽了

SamanthaMeow 發表於 2011-3-7 00:43:31 |顯示全部樓層
我都係呀~又係無啦啦入到依個網
簡直令人愛上呀~
琴日買咗d種子番黎種~希望有收成啦~~
加油加油~~~
回復

小蘋果 發表於 2011-3-7 01:13:41 |顯示全部樓層
你種D乜呀?我地一齊加油
回復

適少少 發表於 2011-3-7 10:45:45 |顯示全部樓層
回復 小蘋果 的帖子

歡迎加入種毒樂園   \(≧▽≦)/   
D 牌仔好 pro ........ 加油
回復

SamanthaMeow 發表於 2011-3-7 12:26:20 |顯示全部樓層
我買咗菜心﹑小蕃茄﹑向日葵~
星期6先落泥~
回復

小蘋果 發表於 2011-3-7 16:19:06 |顯示全部樓層
回復 適少少 的帖子

hehe....謝謝..我見大家都有記低日期和品種...所以係10店買左呢D牌仔比佢地做名牌囉!
回復

小蘋果 發表於 2011-3-7 16:20:52 |顯示全部樓層
回復 SamanthaMeow 的帖子

蕃茄﹑向日葵我都有種ar...不如你都post D 相睇下
回復

aazz1234 發表於 2011-3-7 18:46:47 |顯示全部樓層
我都有種薯仔呀!!!!
回復

小蘋果 發表於 2011-3-7 19:12:18 |顯示全部樓層
回復 aazz1234 的帖子

種薯仔都幾好玩,好快就有好多葉,不過我諗地下就有排等至有薯仔囉
回復

小蘋果 發表於 2011-3-7 23:21:26 |顯示全部樓層
回復 小蘋果 的帖子

上次的青瓜同辣椒到今日都無反應,今日再接再厲買了新種子和辣椒一隻再來!青瓜用買回來的新種子,辣椒就用新鮮的切開取種(唔知得唔得呢)
200108_1739044309820_1050022890_31794146_7919609_a.jpg    196952_1739047909910_1050022890_31794151_5736774_a.jpg
回復

SamanthaMeow 發表於 2011-3-8 00:22:24 |顯示全部樓層
相我影咗, 但未得閒post呀~
今日收工我忍唔住買咗個薯仔返黎種~~
啱啱發現菜心同生菜都出芽lu~
但好似見到d芽有d mo.....
回復

小蘋果 發表於 2011-3-8 00:40:47 |顯示全部樓層
回復 SamanthaMeow 的帖子

我沒有種菜類,但點樣mo呀?薯仔都好快,我2月17號落泥棵薯仔已經變成咁樣啦!
我覺得佢似棵白菜多D
回復

SamanthaMeow 發表於 2011-3-8 00:42:55 |顯示全部樓層
白色mo喺啲泥&芽中間, 諗住聽日拎出少少曬吓太陽先~
回復

ivyl 發表於 2011-3-8 00:45:27 |顯示全部樓層
SamanthaMeow 發表於 2011-3-8 00:42
白色mo喺啲泥&芽中間, 諗住聽日拎出少少曬吓太陽先~

我d菜心同白菜都有mo呀,仲要唔要得呢?
回復

SamanthaMeow 發表於 2011-3-8 00:51:18 |顯示全部樓層
希望明天曬一曬d mo走哂啦
回復

十邊 發表於 2011-3-8 08:47:51 |顯示全部樓層
好一個"種毒樂園"呀!我種咗個半月菜同其他值物,依家中哂毒,一個星期買堆種子,一個星期買肥料,一個星期買泥......買呀~~種呀~~屋企越來越少地方了
回復

ponpon80 發表於 2011-3-8 09:33:12 |顯示全部樓層
我都係新手, 有日無啦啦入o左呢度睇下, 就好似中o左毒咁, 成日都想揾d種子發下芽咁, 我依家種緊有蕃茄, 辣椒, 火刺木, 而發緊芽既有士多啤梨, 不過早兩日移植o左一棵碌柚(高約20cm), 尋晚返去見佢d葉dup晒, 有d唔開心o添
回復

crow 發表於 2011-3-8 10:07:09 |顯示全部樓層
唔洗唔開心~你移植過,佢d葉dup晒係正常的
因為你移過佢,D根傷左同暫時唔吸水
過2日就應該正常返
我都種左好多野~由於工作關係種過好多野^^
南瓜~青瓜~西蘭花~蕃茄~太陽花.....仲有其他
回復

小蘋果 發表於 2011-3-8 11:47:00 |顯示全部樓層
回復 ponpon80 的帖子

me 2~我日日行花墟...
回復

小蘋果 發表於 2011-3-8 11:50:38 |顯示全部樓層
回復 十邊 的帖子

me 2~~因住天台只能用盆種,now有十盆啦...應該仲未夠,等D青瓜同番茄長好苗仲要買多幾個盆
回復