新手種植日記~第一次人工授粉

作者: 小蘋果 發表于 2011-3-7 00:27:32
17450 190
ponpon80 發表於 2011-3-8 12:03:38 |顯示全部樓層
回復 小蘋果 的帖子

不過你真係好pro
回復

小蘋果 發表於 2011-3-8 17:09:56 |顯示全部樓層
中毒太深了....今日又行花墟買了一大堆泥,花生夫,牛骨粉.....一大堆肥料,其實我都唔係好識點落,不過昨晚睇好多大家的帖,都有用呢D肥,睇來今晚又要睇幾粒鐘
回復

小蘋果 發表於 2011-3-8 19:36:50 |顯示全部樓層
回復 ponpon80 的帖子

ponpon:想請問士多啤梨係米用種子種呀?難唔難種呢?
回復

ponpon80 發表於 2011-3-9 09:57:28 |顯示全部樓層
回復 小蘋果 的帖子

其實我都未種過, 有花友稱種士多啤梨最需要係耐性同堅持, 因為發芽率唔高, 且時間長, 花友試過落了60幾粒種子只有16粒發到芽, 而我由於地方有限同埋嘗試性質, 只挑了6粒核出黎試下種, 因為我是用棉花去讓佢地發芽, 所以比較慢, 我差不多3個星期先爆到d芽仔出黎, 依家仲有1粒未發芽, 有已經買定d有機泥, 再長高d就落泥到種, 希望成功啦 ~~~
回復

十邊 發表於 2011-3-9 15:25:11 |顯示全部樓層
買個長d嘅花盆吖,一次過種多兩顆,第時可以攞出黎分享!
回復

小蘋果 發表於 2011-3-9 22:26:31 |顯示全部樓層
回復 ponpon80 的帖子

所以我雖然好想種士多啤梨,但諗諗下都無種,就是想等多點經驗和多點耐性先種.
初初種想比多點信心自已,挑的都是比較易種的東西
回復

小蘋果 發表於 2011-3-9 22:30:26 |顯示全部樓層
回復 十邊 的帖子

我種緊的都是用長盆的,我也想能夠種到可以和大家分享啊!
回復

十邊 發表於 2011-3-9 22:46:22 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-9 22:30
回復 十邊 的帖子

我種緊的都是用長盆的,我也想能夠種到可以和大家分享啊!  ...

十萬個支持!加油呀!
回復

小蘋果 發表於 2011-3-11 16:34:09 |顯示全部樓層
今日睇下碗豆,發現的葉有好多白點,唔知係咪有病呢?
回復

小蘋果 發表於 2011-3-11 16:53:40 |顯示全部樓層
番茄發了很多芽,究竟我應該等它們大點才分盆,還是現在先把它們分到育苗盆等大點定植呢?
回復

kiwili1983 發表於 2011-3-11 18:03:18 |顯示全部樓層
聽聞士多啤梨開頭係幾難種,我未種過,我都住天台,但屋企果窗對住垃圾站,我怕佢地太香甜人想食時比d蚊蠅吃晒 ..
回復

見習農夫4 發表於 2011-3-11 20:02:12 |顯示全部樓層
小蘋果,蕃茄d真葉都未出就想分盆,等吓先啦,等到有六塊葉,係再出六塊葉才分盆,等你d靚相呀...
回復

小蘋果 發表於 2011-3-11 20:42:00 |顯示全部樓層
回復 見習農夫4 的帖子

謝謝指點!我成日怕它們的根會走在一起.之前種過一棵就是不會分盆,到我醒覺時根已在一起,所以呢次比較緊張啊
那我還想請問我的碗豆是否有病呢?葉子都長出白點來,是否給的肥不對呢?
回復

小蘋果 發表於 2011-3-11 20:50:34 |顯示全部樓層

回復 kiwili1983 的帖子

係呀,我成日係度睇帖多數都話士多啤梨難種,但我又幾鍾意佢喎 昨天在分享版amyfung分享士多啤梨小苗,我就帶小苗返黎照顧 到時post士多啤梨BB照給大家看 我的番茄苗咁多,到時都想拿出來和大家分享,唔知會唔會有人想要呢?因我見分享版的都是比較特別的東西
回復

kiwili1983 發表於 2011-3-12 07:49:22 |顯示全部樓層
D 蕃茄苗大少少先轉盤分享了,咁細轉盤會唔會未習慣?
回復

小蘋果 發表於 2011-3-14 20:01:52 |顯示全部樓層

每星期總結時間:
薯仔已長了很多葉子,很青綠的

蜜糖豆默默向上爬

太陽花長第四至六塊真葉

番茄,櫻桃蘿蔔也開始出真葉了

經過多番努力,青瓜終於出芽啦

今天多了一位新成員,多謝花友amyfung分享的士多啤梨苗.

回復

mirry 發表於 2011-3-14 20:06:17 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔種左係唔可以郁直到收成, 要記得呀

我果d仲有10日食得啦~~

評分

查看全部評分

回復

小蘋果 發表於 2011-3-14 20:17:20 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

Thank you 你呀,我今日見佢地好似好迫咁,想左好耐好彩終於無郁佢,多謝你掛提醒!你的櫻桃蘿蔔好靚呀,我諗我果D應該太迫,我是用長盆種的,總共有差不多20稞
回復

mirry 發表於 2011-3-14 20:19:38 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-14 20:17
回復 mirry 的帖子

Thank you 你呀,我今日見佢地好似好迫咁,想左好耐好彩終於無郁佢,多謝你掛提醒!你的櫻 ...

wah......你個盆有幾長!!!!!!!!!!!!! 不過如果真係密, 到時抆咁d~~

我用發泡膠箱, 種12棵!!!
回復

jky 發表於 2011-3-14 20:27:08 |顯示全部樓層
其實城市人,唔計繁忙嘅工作,生活除咗去吓街,定期外出旅吓行之外,只要有地方,不難愛上種植毒,尤其係啲仔大女大年紀人士。
我都毒咗年半有多,有時仲發覺對住啲植物好過對住人,放假好有農夫Feel, 無街去時,整理吓農圃,出身汗,晒吓太陽,絕對唔會悶。
回復