見証淘寶玫瑰

作者: doncheng 發表于 2011-3-4 14:43:43
10612 111
armonly 發表於 2011-4-14 22:41:32 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

我剛去睇過, 同幾日前影的相一樣, 都冇大過O既~~
但我覺得你地的月季D葉靚好多喎, 深綠D和有光澤.....
回復

doncheng 發表於 2011-4-15 08:13:40 |顯示全部樓層
回復 armonly 的帖子

我都唔知點種,我個到好勁大風、勁好晒,D泥好快乾,所以每日都好切底淋水,肥就2星期比花寶#40玫瑰專用。你試下比佢晒多D太陽啦!
回復

Nox 發表於 2011-4-16 09:52:28 |顯示全部樓層
我果棵就有keep住長大...之不過d葉無Don兄的咁挻直......
先幾日大風得滯,吹斷咗應風果邊的葉同芽....
加咗肥料之後, 棵花好似精神咗~
可能因為我之前都苶落肥料的原因, 所以仲未有花蕾....
(她好大食~我計劃將佢變肥妹~~呵呵~~~我鍾意肥的~~)
回復

kerry 發表於 2011-4-18 22:00:29 |顯示全部樓層
原來玫瑰咁難種...
回復

doncheng 發表於 2011-4-27 23:06:39 |顯示全部樓層

剛去完旅行,開左啦!果然係淘寶,包你估唔到......係橙紅色,仲好似單瓣咁,btw 起碼唔係死,都算成功, yeah!!
回復

armonly 發表於 2011-4-28 23:34:13 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

都好啦... 開到花.....
之前我果個話要開盤估乜色的lum 謝埋了,
仲有本來標左芽, 有d仲謝埋, 我果度淨係西斜先直接曬到,
知唔知乜解救呀?
回復

y_yumel 發表於 2011-4-30 13:15:48 |顯示全部樓層
6棵得2棵ok~ 有1棵就快開花, 但呢棵係佢送~ 所以我都唔知咩色~
藍月 藍絲帶都陣亡左~ 擺左係人地屋企耐左唔得閒拎咪......
等今年十月過後再種過~
回復

y_yumel 發表於 2011-4-30 13:17:39 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-4-27 23:06
剛去完旅行,開左啦!果然係淘寶,包你估唔到......係橙紅色,仲好似單瓣咁,btw 起碼唔係死,都算成功,  ...

係咪好香呢? 我屋企都有棵單瓣勁香~
回復

doncheng 發表於 2011-4-30 20:38:52 |顯示全部樓層
y_yumel 發表於 2011-4-30 13:17
係咪好香呢? 我屋企都有棵單瓣勁香~

我冇聞過 但佢勁多花冧 ,但唔鍾意佢個色,有冇扮法改變佢個色呢?(好似繡球咁)
另一棵都有花冧,其待佢開花
回復

doncheng 發表於 2011-4-30 20:41:05 |顯示全部樓層
回復 armonly 的帖子

我都有棵標咗芽後謝咗 ,現等下佢會唔會再標啦!
回復

百花仙子 發表於 2011-5-4 18:00:36 |顯示全部樓層
我試過喺大陸'掘'咗兩棵應該已經有根嘅苗番來種~但係唔知點解~~無啦啦死咗~~~傷心死我~~~~本來諗住唔再自己種~去花墟買盆番來就算~依家見你哋種得咁好~我又心郁郁tim~~~~~~~
回復

doncheng 發表於 2011-5-5 18:00:47 |顯示全部樓層

第二棵都開左花,係桃紅色都幾靚,但都係單瓣
回復

y_yumel 發表於 2011-5-6 12:51:48 |顯示全部樓層
同色? 咁香唔香?

宜家多左幾個空盆, 諗住要等到秋天先再買~  
跟鄰居要左d玫瑰技條黎自己試插生根玩下~
回復

doncheng 發表於 2011-5-6 13:08:56 |顯示全部樓層
y_yumel 發表於 2011-5-6 12:51
同色? 咁香唔香?

宜家多左幾個空盆, 諗住要等到秋天先再買~  

唔同色(手機影得唔係幾好),第一盆營光橙紅(有香味),第二盆桃紅(好似冇味),我想問下插枝點插,淘寶個D我試過插死晒
回復

y_yumel 發表於 2011-5-6 13:36:33 |顯示全部樓層

我試過自己個幾盆玫瑰修枝玩下個d都死晒~
藍雪花又係好難插都死晒~

不過宜家改左方法, 我用插花用個舊綠色泥插, 好似幾ok~ 插左幾日d葉都仲幾綠~
插到佢生根直接放入泥種就OK~
回復

Nox 發表於 2011-5-6 16:33:05 |顯示全部樓層

Update 一下盆花的生長狀況:
落咗肥料感覺唔錯...左右生咗兩支"角"...持續長高~~
加上我日夜淋水...再無口乾~燒葉都少d~~
...未有花蕾...
回復

Nox 發表於 2011-5-6 17:39:02 |顯示全部樓層
關於玫瑰的品種
...我睇完咁多位的相後發現有d一枝葉柄生七塊葉...有d就生五塊葉...(我果盆五塊)
其實有咩分別呢?

品種唔同  發表於 2011-5-9 11:45
回復

Nox 發表於 2011-5-6 17:41:55 |顯示全部樓層
doncheng加油~雖然你的玫瑰是單瓣, 但系有唔少花蕾~成片生一定好靚~
回復

y_yumel 發表於 2011-5-11 11:12:50 |顯示全部樓層

都未落得切肥就有了2個花蕾~ 留番1個黎睇下咩款~ 呢棵係佢送所以唔係好期待
鳴~ 死剩呢盆跟安吉拉~ 早d買就好啦!!! 等10月再黎過~

豐花曼海姆
回復

doncheng 發表於 2011-5-11 12:49:10 |顯示全部樓層
y_yumel 發表於 2011-5-11 11:12
都未落得切肥就有了2個花蕾~ 留番1個黎睇下咩款~ 呢棵係佢送所以唔係好期待  
鳴~ 死剩呢盆跟安吉拉~ 早d ...

y-yumel 你朶花好靚!
其實玫瑰受唔受到夏天的天氣?因用大盆種,現在差不多3呎高 ,冇地方比佢遮陰,唔知佢會唔會變乾花
回復