見証淘寶玫瑰

作者: doncheng 發表于 2011-3-4 14:43:43
10588 111

我之前在淘寶訂了玫瑰,分別係綠、紅、黑、藍,其實都知有咩問題,在花墟沒看過這些顏色。btw已經落盆三天。須然好多師兄話會貨不對辦,但作為新手的我唔緊要,祇要有花開就ok,品種其次!不要笑我蠢,祝我成功!

唔記得咩色打咩色,種出來都可能唔係果個色,祇記得有膠紙係綠色

唔記得咩色打咩色,種出來都可能唔係果個色,祇記得有膠紙係綠色

有一株有新芽

有一株有新芽
9inches 發表於 2011-3-4 14:56:44 |顯示全部樓層
靜待佳音 ^^
回復

Nox 發表於 2011-3-4 15:18:30 |顯示全部樓層
~
加油呀€
仲有我同你一齊見証~
我都系淘寶買的~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 15:19:31 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

唔晒得太陽...要緩苗起碼10天
期間要搣晒d芽仔同葉,泥唔可以乾,可以噴d水係d枝條上~
唔洗等開花,都知綠色黑色同藍色一定會唔對辦...一定係假貨
ANYWAY,HAPPY PLANTING
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 15:23:36 |顯示全部樓層

吓!要搣晒d芽仔同葉? 玫瑰唔係好鍾意陽光咩?咁我用塊不織布蓋起面先,等佢快高長大!THANK YOU BROTHER!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 15:27:03 |顯示全部樓層

無錯~狠心d搣喇~
目的係要留翻多d營養,等d根生好d~
為開花打好個底~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 15:31:30 |顯示全部樓層

唔俾佢見光,係唔希望佢咁快生葉,搶晒d養份~
過左10日緩苗期先俾佢晒太陽~
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 15:42:05 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 15:31

唔俾佢見光,係唔希望佢咁快生葉,搶晒d養份~

師兄,請問要多久才會有花呢?
回復

ling511221 發表於 2011-3-4 16:30:59 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/home.php ... um&picid=108723
加油呀!我都淘過玫瑰,籐玫變硬枝,顏色唔對辦!我訂八款死淨三棵,兩棵開過花,都係咁既色,我好似冇訂過咁既色!我懷疑我訂八棵如果冇死既話都可能係同一隻色!不過網友話我間好似出名黑店!
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 17:57:48 |顯示全部樓層
ling511221 發表於 2011-3-4 16:30
http://www.hkplants.com/home.php?mod=space&uid=28732&do=album&picid=108723
加油呀!我都淘過玫瑰,籐 ...

多謝支持!我想都應該有4種色呱...因明顯4株唔同野...但師兄8株得2株有花,即1/4...咁我咪得一株
回復

janeferwong 發表於 2011-3-4 17:58:17 |顯示全部樓層
加油!我早前都淘左2﹣3棵,暖返少少就好快出葉ga la!我重等緊出花~
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 18:01:50 |顯示全部樓層
janeferwong 發表於 2011-3-4 17:58
加油!我早前都淘左2﹣3棵,暖返少少就好快出葉ga la!我重等緊出花~

Tks! 大家一齊等開花!
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 18:06:50 |顯示全部樓層

其實我還有買玫瑰花種子,請問怎樣處理?

買5粒送多3粒

買5粒送多3粒
回復

ling511221 發表於 2011-3-4 18:43:46 |顯示全部樓層

我當然唔講得叫師兄啦!都係新手黎,有經驗就唔洗幫襯間黑店啦!
最近網友介紹上左個大陸網團購,好正嫁,買假野機會小D嫁,D玫瑰苗又多又靚。差D又忍唔住!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 20:28:54 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-3-4 15:42
師兄,請問要多久才會有花呢?

要睇翻棵苗壯唔壯同緩苗處理得好唔好,我試過兩至三個月就有花睇~
如果太快有花lum出就只留一個,其他剪晒去,只睇下對唔對辦,開盡即剪~以免浪費養份~
下次開花先會靚~
以下既花照全部都係以前參加本版北京團購買落~
瑪依柯~1.JPG 粉柯斯~1.JPG 天堂_0~1.JPG 小丁香~1.JPG 藍和平~2.JPG
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 20:34:18 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-3-4 18:06
其實我還有買玫瑰花種子,請問怎樣處理?

聽聞由種子種要等上好幾年先發芽...
發左芽要種上好幾年先開花...
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-4 20:57:47 |顯示全部樓層
加油呀~~可能真係對辦呢~~
有芽應該好快有花睇喇~~祝長開長有~~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-5 19:55:52 |顯示全部樓層
Nox 發表於 2011-3-5 17:26
只此一棵....
用消毒粉浸咗半小時....
因為D培養土會有少少肥料...無落肥就咁淋透水就上盆~

要剪同埋盡量唔俾佢見光,落盆10天後先見光同唔洗再剪嫩芽~
之前聽過有d前輩會落d雞c肥做基肥,不過我好懶,等落盆一個月後先開始落魚肥~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-5 19:48:26 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-3-5 15:07
師兄,我冇消毒及生根粉,衹用清水浸左2天咋!須唔須要再起左佢做翻?還有佢個D嫩枝須唔須要搣咗去? ...

落咗盆就算喇~唔洗起佢出嚟~
只剪嫩芽就可以~
回復

doncheng 發表於 2011-3-4 22:07:30 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-3-4 20:34
聽聞由種子種要等上好幾年先發芽...
發左芽要種上好幾年先開花...

幾年......
回復