見証淘寶玫瑰

作者: doncheng 發表于 2011-3-4 14:43:43
10608 111
armonly 發表於 2011-4-9 11:08:50 |顯示全部樓層

有一棵竟然有冧了,
但呢棵應係藍色,  睇來唔多似~~,
不過唔緊要啦, 都預左, 而家仲有d神秘感.....
CIMG9918 (Small).JPG
CIMG9917 (Small).JPG
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 12:38:40 |顯示全部樓層
回復 armonly 的帖子

開個盆口賭翻兩手咧~
我估開白~
回復

y_yumel 發表於 2011-4-9 22:44:59 |顯示全部樓層
我估白色但係中間黃色~
回復

armonly 發表於 2011-4-9 23:02:57 |顯示全部樓層

我買的都係兩年苖, 個賣家死SALE我話: 兩年苖 冇咁快有花, 叫我買四年啦(要貴成三陪)..... 好彩冇聽佢老點, 一陣我肯要四年的, 佢都唔知比乜我, 我寧願平平地都係試吓O者,
我都覺得似淺黃色 ... (請等待揭盅)

其實我買了三棵藍, 兩棵紫, 仲有一棵藤本紫色,  其它的都係普通大花品種~~

咁有冇人成功買到藍色和紫色呢?
期待樓主的結果......
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 23:31:38 |顯示全部樓層

咁梗係有喇~你有無睇過hk88688個月季post?
裡面有一款叫藍絲帶,好正咖~
不過,果陣無淘po,我地靠團購幫手買翻黎~
回復

doncheng 發表於 2011-4-9 23:54:42 |顯示全部樓層

2星期咁快有花冧 ,我有4棵,1棵長了成呎高、1棵4吋高,1棵吋半高,另1棵還未長到葉衹有細細的芽
回復

armonly 發表於 2011-4-9 23:58:32 |顯示全部樓層
回復 tsoiyiu1009 的帖子

剛睇了, 佢好勁呀, 成個玫瑰園咁呀.....
又種得好靚..... 真羨慕...
回復

doncheng 發表於 2011-4-10 00:06:01 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2011-4-9 23:02
我買的都係兩年苖, 個賣家死SALE我話: 兩年苖 冇咁快有花, 叫我買四年啦(要貴成三陪)..... 好彩冇聽佢老點, ...

紫色變黃色都幾驚喜呀! 好過玫瑰變菊花 , 最緊要係種植樂趣,我連唔知嘜野的野草(應該D雀仔帶來的種子)都照種...等佢長大...可能係天上的蟠桃 ,btw淺黃色都幾靚!希望你都唔好介意!
回復

armonly 發表於 2011-4-10 00:10:56 |顯示全部樓層

回復 doncheng 的帖子

係喎, 我都估唔到,  不過我落左幾粒雞屎肥...
你D都大得好快呀,
我十幾棵, 有幾棵仲係柴枝.....
其實我係唔知呢棵係咪藍色架,  賣家d標簽寫到鬼畫符咁~~
分到最後我只知欠一棵藍色, 咪插牌係藍囉
回復

armonly 發表於 2011-4-10 00:14:20 |顯示全部樓層

梗唔介意啦,  ...

D雀仔擔來的, 次次都係蕃茄 , 呵呵~~
回復

doncheng 發表於 2011-4-10 00:26:00 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2011-4-10 00:14

梗唔介意啦,  ...

星期一影比你睇睇,我都唔知嘜野...應該唔係蕃茄掛!
回復

doncheng 發表於 2011-4-13 16:41:52 |顯示全部樓層
Nox 發表於 2011-4-13 16:27

don兄~你啲花葉生得好挺wo~

會唔會唔夠水?肥料我用花寶玫瑰專用的,你試試!
回復

Nox 發表於 2011-4-13 17:19:00 |顯示全部樓層

THX~收工去買花寶~
另外, 聽講第一粒花蕾要除咗佢...以後的才會生的靚d...(說實在我有的話可能唔捨得剪~)
快d生快d生~~~grow grow grow~
回復

doncheng 發表於 2011-4-13 16:37:57 |顯示全部樓層
Nox 發表於 2011-4-13 16:27

我都唔知道,第一次種玫瑰...等其他ching , ctse答你,今日想report下D玫瑰...今早影左相...發現有喜有悲,種左差不多一個月最大的一棵終於長出花冧(唔知係咩色)好緊張...
另外剛出到葉的一棵,冇啦啦咁鬼樣...慘
回復

Nox 發表於 2011-4-13 16:24:56 |顯示全部樓層
我很專一~~
一次只有一個~~
= _ =...昨晚返屋企果陣...見佢垂頭衰氣咁....即刻淋多d水比佢~
今朝精神返....只不過...燒咗幾塊葉...其他葉都巢巢地...
原來佢咁大食...家下天氣熱返...睇怕要日日淋水~
今晚要去買肥料比佢lo~

巢咗的玫瑰

巢咗的玫瑰
回復

Nox 發表於 2011-4-13 16:27:05 |顯示全部樓層

= _ =我果d軟扒扒咁...系咪因為唔夠肥料呢?
回復

Nox 發表於 2011-4-13 15:52:59 |顯示全部樓層
....唔制呀~好羨慕你地可以有咁多地方種花ar~~
我得一棵ja~
太上皇詁等我交施種報告先有機會再申請種植牌...
回復

armonly 發表於 2011-4-14 00:12:34 |顯示全部樓層

好緊張呀.... 快D快D快D開啦~~~
回復

doncheng 發表於 2011-4-14 00:16:00 |顯示全部樓層
armonly 發表於 2011-4-14 00:12

好緊張呀.... 快D快D快D開啦~~~

你個棵開咗未?
回復

doncheng 發表於 2011-4-14 00:19:50 |顯示全部樓層
Nox 發表於 2011-4-13 17:19

THX~收工去買花寶~

我唔捨得
回復