C + 皂=P27/#526。2015/9/8更新

作者: claudiatang 發表于 2011-2-22 17:43:14
32310 593
claudiatang 發表於 2011-5-31 14:53:30 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

催trace 劑.........
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-31 14:54:53 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-31 14:53

催trace 劑.........

茅銼~
回復

claudiatang 發表於 2011-5-31 14:30:07 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我都一早計好油量,想拉什麼花、用那種色粉....。
所以要晚上才打就是這原因。可以將所需要的東西放上枱....總之生人勿近就是了﹗
但出這種錯似乎和plan沒多大關係。
回復

claudiatang 發表於 2011-5-31 14:51:43 |顯示全部樓層

但我玩拉花有幾次都差不多是這樣狀態才能拉出柔軟的花紋......。沒關係,再接再厲。有時間再打底同樣油份的看看怎樣﹗但肯定不會用貴價椰子油。
我昨天看到有篇好恐怖的Q&A。居然教人沾一點在舌尖上去試........PH值和皂面的白粉﹗
讓阿SO看見就啱晒合尺了。吞落肚都有份。

咁都得@@  發表於 2011-6-21 17:54
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 14:31:22 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-31 14:30

我都一早計好油量,想拉什麼花、用那種色粉....。

但當拉花時,是不是你想要的東西? 因為咁,我見d色似乎混作一團了~ 是不是用打蛋器的關係? 我未用過打蛋器拉花,不知要有甚麼技巧~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 14:49:25 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-31 14:38

分不到主客是因為皂液還未真正trace到可以寫字(但我已打了超過一粒鐘)。所以倒 ...

因為用了靚椰子油,所以很難trace?
下次試下簡單d,單色加底色,就算未trace 也無咁易出事。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-31 14:33:29 |顯示全部樓層

我知道問題向邊啦~
1. 冇分邊係主色,所以睇唔到邊個係主,邊個係客
2.如果拉一下由頭拉到落尾,咁們色液方向與拉花方向應成十字形
3.如果整有系統拉花,最好一隻色還一隻色倒入,整回鍋皂先會2隻色或者幾隻色一齊入模
4. 豆腐模太短,直拉起唔到花
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 14:35:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-5-31 14:33
我知道問題向邊啦~
1. 冇分邊俊係主色,所以睇唔到邊個係主,邊個係客
2.如果拉一下由頭拉到落尾,咁們色液方 ...

bingo 晒啦~ 所以我好專一,用來用去都係同一set工具,直到熟晒佢地皮性,才敢試新野~~
回復

claudiatang 發表於 2011-5-31 14:38:12 |顯示全部樓層

分不到主客是因為皂液還未真正trace到可以寫字(但我已打了超過一粒鐘)。所以倒模時很快就混為一體了。再加上包毛巾時又有一定程度的搖晃....就出事了﹗
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-31 14:41:00 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-31 14:38

分不到主客是因為皂液還未真正trace到可以寫字(但我已打了超過一粒鐘)。所以倒 ...

就是了,而且你2隻色一齊倒又未trace,一定"奶"野,如果未trace 入模,皂液未均勻,形成某部份過鹼,仲容易爆~
回復

claudiatang 發表於 2011-6-1 12:22:02 |顯示全部樓層
回復 Sylvia 的帖子

菲媽和水母呢?
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-1 14:05:39 |顯示全部樓層
話時話,早2晚拉的那個橙色花紋皂,我試著以較低溫的二十度左右混水(半奶)和油,昨晚脫模,除了表面有少少白,整個皂都很正常.
今晚回家post給大家看.
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-1 13:53:17 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-6-1 13:40
嘻嘻, 唔係好明

即係當攪極唔trace 時,可以加1-2%初榨椰油,加速trace~
不過我打皂未試過攪皂over 30min~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-1 13:34:37 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-5-31 16:24
但當時臨急先加油, 加鈉, 會唔會再易出錯, 有無啲大約份量, 例如油重500g, 再加催蹤劑?%, 咁就可以加?%鈉 ...

無錯,為免出錯,一般我只會當SF加油.
回復

Sylvia 發表於 2011-6-1 13:40:29 |顯示全部樓層
嘻嘻, 唔係好明
回復

claudiatang 發表於 2011-6-1 21:54:34 |顯示全部樓層

水和油的溫度可以低至20度呀...............
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-1 22:56:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-1 21:54

水和油的溫度可以低至20度呀...............

去看看水母攪皂的帖, 一切正常啊~
看過你爆皂的情況, 我想看看, 夏天攪皂, 在低溫情況下混合NaOH, 水和油, trace 後入保溫箱, 溫度沒有突變, 應該不會那麼易出事.
結果, 經過八小時左右, 開溫箱, 皂體還是很暧, 還有果凍, 表面有少少白, 可能因為我沒有完全蓋上保鮮紙, 但皂化應該ok.
隔天脫模, 皂全無問題, 還可cut皂了, very good ~
現在看來, 低溫打皂都無問題, 或許夏天時, 低溫(二三十度左右) 打皂, 可能會比較適合~
回復

claudiatang 發表於 2011-6-1 23:03:01 |顯示全部樓層

收到﹗會再試試當日的氣溫來決定水和油的溫度。
回復

claudiatang 發表於 2011-6-10 10:18:02 |顯示全部樓層
IMG_2736 (Medium).JPG
煮皂,刨了絲再加些以前的頭頭尾尾
IMG_2737 (Medium).JPG
煮完之後個樣....
IMG_2738 (Medium).JPG
放了些小模,但我知道出來肯定亂成一團。
IMG_2739 (Medium).JPG
攪掂﹗

真係好似堆肥 一.一"  發表於 2011-6-24 13:45
睇到依個再生皂...令我想起.........................廚餘堆肥..  發表於 2011-6-21 17:56
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-10 10:54:09 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-10 10:18
煮皂,刨了絲再加些以前的頭頭尾尾

煮完之後個樣....

想個樣靚d,可以脫模後修皂面,平滑d好睇d~
回復