寵物便便可做成肥料嗎?

作者: swyyvonne 發表于 2011-2-13 01:48:42
1874 5

本人是新丁一名,請各位多多指教~~~
我最近先開始係窗台種野,雖然窗台細細不過向東南面好好陽光架!!!現在種了生菜/迷你番茄雖然才剛發芽,而且買回來冇留意此番茄品種原來要成十幾日先發芽...現在己發芽成5~6日都冇大過,真的有點怕番茄太遲落種影響佢成長
至於肥料我都刨左好多文,不過眼見D花生麩同骨粉使用時會好臭,要用係窗台度真係會好大獲,所以要開始考慮定其他有機肥,之前係旺角農墟買左一包有機肥(好似係用棕櫚做的),有冇人試過用???
問題:我家中養了隻天竺鼠,佢係草食性動物,而且每日新鮮製造大量便便
佢D便便都唔臭既可以製成肥料嗎?起碼唔影響屋企人!
如可以是用水摳定加入泥土中摳?要摳幾耐?摳時可入樽摳嗎???
自製嘅肥料同現成的有機肥點樣知佢氮、磷、鉀嘅含量???
有好多問題添~唔好意思!!!
thank you
swyyvonne 發表於 2011-2-16 01:23:28 |顯示全部樓層
明白曬啦~thanks 各位!!!
今日我都去左書局,睇左本自製有機肥的書,裡面都有提及唔好用寵物的便便,怕會有杜蟲等等的藥成份,最重要係唔衛生...
都係買D有機肥好過,反正又唔會種太多~~~
回復

owlcyr 發表於 2011-2-16 09:44:40 |顯示全部樓層
梗係唔好用寵物糞便啦,要用就要真正堆漚過先可以用,一般家庭除非有花園,否則根本堆唔到.
回復

mirry 發表於 2011-2-15 20:40:03 |顯示全部樓層
我都冇用花生麩同骨粉呢D, 因為唔識; 但我所用冇味既有機肥, 成份都有骨粉架, 買呢D可以解決問題
回復

igscip 發表於 2011-2-15 16:10:19 |顯示全部樓層
一般草食動物既大便, 所含既養分唔高, 而且唔夠平均, 通常用於改善泥土既黏度, 新鮮出黎既, 基於衛生問題(會吸引小動物, 例如烏蠅), 不建議使用, 出面買到既雞糞, 馬糞等等既肥料, 已經經過加工, 有部份產品, 完全冇氣味添...
回復

aazz1234 發表於 2011-2-19 17:42:42 |顯示全部樓層
回復