多盆番茄陣亡...WHY!!!!!!!!

作者: swyyvonne 發表于 2011-5-26 01:31:23
1928 10
本來種得好地地的~仲有幾粒細細的果!

點知..........

只係一星期內,有3棵番茄9成葉出現啡色點點,D點點好似D灰塵咁細粒,而且見到少少塵樣的蟲仔?之後我用白醋加水噴葉,但不太見效...今晚我剪左九成葉,希望還有機會復活啦~
請問有冇人知,D啡色點點同D蟲蟲係D咩嚟?有咩方法解決???
cowcowpop 發表於 2011-5-26 21:14:31 |顯示全部樓層
I think this is called 生銹病。
If it is truth, ALL will die.

Have you put it under the rain in th elast few days?
Too much rain will kill it too.
回復

swyyvonne 發表於 2011-5-27 01:12:30 |顯示全部樓層
回復 cowcowpop 的帖子

生锈病???的確佢地係大雨之後先明顯見到葉脈出曬D啡色粉末...而且又有蟲...如果係呢種病,請問有咩方法解決?
不過攪笑係我另外一盆放高的番茄無事,大家都係一樣有淋雨,好明顯係呢三棵係有一棵先病後傳染鄰近的~
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-27 01:30:52 |顯示全部樓層
係咪紅蜘蛛呀? 一粒粒紅色點好似識郁嘅塵咁樣?
(放D喺張白紙上面會睇得清楚D.)
回復

hkf91 發表於 2011-5-27 14:27:46 |顯示全部樓層
最尾2張都見到有蜘蛛網
回復

gmfw 發表於 2011-5-27 16:40:49 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-27 01:30
係咪紅蜘蛛呀? 一粒粒紅色點好似識郁嘅塵咁樣?
(放D喺張白紙上面會睇得清楚D.)
...

Yes, 係紅蜘蛛呀, 而且都幾嚴重, 佢地繁殖得好快咖,
一個星期足夠佢地高速繁殖, 足夠佢地摧毀你棵植物
回復

swyyvonne 發表於 2011-5-27 19:54:14 |顯示全部樓層
果D唔係蜘蛛網,係木棉樹的毛毛種子,我家附近好鬼多木棉樹,會成個天都係毛毛,好似落雪的~
D點點係唔識郁,用紙巾抹有啡黃色粉末,不過每塊葉會見到一兩隻白色好鬼細的蟲蟲...D蟲細到似一粒識行來行去嘅塵。
D有問題的葉比我剪曬啦~每棵得番兩三塊葉,希望會復原啦!
回復

swyyvonne 發表於 2011-5-27 21:42:15 |顯示全部樓層
死火啦~剛剛檢查時發現其餘兩棵健康嘅番茄都出現有白色點點虫...點算啊!!!!!!!
現在噴白醋水都唔係好得...用苦楝油可以嗎?如果可以我明天就要買,不過噴左苦楝油,番茄還可以食嗎?
回復

swyyvonne 發表於 2011-5-29 18:31:07 |顯示全部樓層
回復 argentina31 的帖子

魚滕水好似毒性強過苦楝油,有點怕怕?其實我都唔清楚係咩事,我估對症下藥會好D,所以現場噴下蒜頭水睇情況~
回復

athernas 發表於 2011-5-30 22:11:57 |顯示全部樓層
天氣熱,好難種.

我都知天氣熱會出事...鬼叫今年冬天太凍,佢地停止左生長咩~睇嚟今次的番茄會無收穫...  發表於 2011-5-31 00:08
回復

argentina31 發表於 2011-5-29 10:48:57 |顯示全部樓層
魚藤水會唔會好0的????
回復