我的傷

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-24 09:03:15
13628 189
jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:11:14 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-6-21 09:04
我直接啲講,睇到您回復已經知到您無中醫基本常識,人體使用手冊又無睇........人體使用手冊係我睇過最易明 ...

唔該晒, 有埋條link, 原來我真係睇過, 仲全本read過添~
不過我唔係中醫, 又無你咁有慧根, 所以睇完本書, 吸收唔到幾多.

醫我隻腳個醫生, 都有讀中醫, 佢係咁教我訓練番我隻腳, 可能係呢位醫生無乜中醫基本常識?

我上個月陪朋友看中醫, 呢位中醫睇開我, 順手又 check 下我, 佢讚我身體前所未有咁好, 個肝係有d火, 不過個肝仲強過我2個朋友, 我都無諗過, 以前媽媽因肝有事過世, 當時中醫警告過我, 我底子很差, 先天比媽媽更差, 特別肝弱.

然而自腳傷後, 跟足我主診醫生指示飲食和運動, 身體前所未有咁好, 原來底子係可以強化的, 但一定要有耐性和恒心~
回復

cklife 發表於 2011-6-21 09:19:11 |顯示全部樓層
我都有睇依本書...睇左兩次...我睇書都有習慣做下筆記...

不過...似乎我睇書吸收既野同其他人唔同....get到既野....唔同囉....

可能大家著眼既重點有差別...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:22:37 |顯示全部樓層
newworld1010 發表於 2011-6-9 17:58
5年前,,,我好似你咁跌倒...
而家腳上重有疤(唔知點解唔退)
不過時間久了...慣了,,,

我好珍重次受傷經歷, 唔想忘記呢件事, 受傷教識我好多東西呀~
你個疤係意外整到嗎?

睇你受傷我都學到好多經驗....多謝你經驗分享...  發表於 2011-6-21 09:52
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:24:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-21 09:19
我都有睇依本書...睇左兩次...我睇書都有習慣做下筆記...

不過...似乎我睇書吸收既野同其他人唔同....get ...

睇一次有排睇, 我平時會快read一次, 跟住慢慢找重點看, 又要找資料, 其實要明左呢本書, 真係不易~ 我未有心機重點睇~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:32:54 |顯示全部樓層

今日是傷後第五個月~ 又 update 一下:

自波友睇到我隻腳跳輕盈左, 我便加緊練習向後和後側跳躍. 實在很愛打波, 特別係單打個種 (即係林丹個種呀~), 大跳和多角度跳躍是必需.

每星期會有四至五天練跳, 慢慢跳, 併步向後多角度跳三下 (3.5米距離左右), 二十次來回為一組, 最少做三組. 不敢練太多, 怕傷腳初癒, 負荷不來. 幸好暫時未有特別痛的問題, 只是膝蓋還會在平時行街或站著打皂時, 不定向痛幾下, 個d 痛好似撞瘀既感覺~

唔知呢d練習, 係咪已經用緊條十字靭帶呢?
回復

poon6000 發表於 2011-6-21 09:47:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:11
唔該晒, 有埋條link, 原來我真係睇過, 仲全本read過添~
不過我唔係中醫, 又無你咁有慧根, 所以睇完本書,  ...

唔好意思,我講野比較直接,但我有心幫您啲,見您講我又講我,我阿爸因肝有事最後中風過世,我當時14歲.......您有事,您身邊好多人會傷心~以下為複製人體使用手冊~『怒傷肝』是中國人都熟悉的常識,而肝傷了脾氣會更不好,更容易發怒,這也是大多數中國人都理解的常識。可是這樣的生理變化,會讓身體走入了一個惡性循環圈,肝會因而愈來愈差,脾氣也跟著愈來愈壞。環顧身邊的許多老人,脾氣總是隨著年齡的增長而愈來愈壞,愈來愈頑固,最後就出現了和肝相關的疾病。。http://alexwu2300.blogspot.com/

回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 09:58:45 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-6-21 09:47
唔好意思,我講野比較直接,但我有心幫您啲,見您講我又講我,我阿爸因肝有事最後中風過世,我當時14歲....... ...

呀~ 呢個我明, 當年父母過身, 那個中醫就係提我要留意情緒, 因為情緒好影響肝.
但那時真是太傷心, 心情好壞, 壞足年多, 肝差到不得了, 導致嚴重濕疹, 經常病, 視力模糊, 個個月都感冒, 內腸抽筋, 還試過發燒七天不退 ....

幸好跌至呢個低位, 就跌醒左, 人死不能復生, 我若能好好活著, 天上的她也會快樂~ 所以現在時刻開開心心, 思想簡單d, 學習不計得失, 多感恩.... 人的思想的確會影響身體, 多點開心, 病痛點都少d~

你說出重點了。聖經有提過:喜樂的心,乃是良藥。憂傷的靈,使骨枯乾。  發表於 2011-6-21 10:18
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:00:59 |顯示全部樓層
怒傷肝, 悲傷心... 仲之心肝脾肺腎全受情緒影響, 呀... 已經唔記得邊樣打邊樣喇~
回復

cklife 發表於 2011-6-21 10:06:55 |顯示全部樓層
唔好意思,我講野比較直接,但我有心幫您啲,見您講我又講我,我阿爸因肝有事最後中風過世,我當時14歲....... ...

你講的都是事實,亦是常識....我想水母其實一直有注意的。(不注意都不行,身邊的朋友,他的醫師都會提及心理和情緒對他病情的影響...不單只著眼於肝...)

怒傷肝....水母現在修為,要怒應該不容易了。不發怒而感到受委屈,死忍...其實也會傷肝,但水母一定沒有這問題...

除了身體反應會影響情緒,其實情緒亦會影響身體,人....是一個整體...身、心、靈互相影響....

但大多數人都只會著眼於我們能看見的,就是身....太過著重身而忽略了心(包括情緒)和靈,其實也是一種不平衡,也會影響健康....

但心和靈要怎樣跟人解釋呢?  因為看不到摸不到,有些人甚至拒絕相信...所以...我們都避開了和陌生人談論這類話題...

這次水母的夠,給我看到了一個整體(身、心、靈)的治療,不單只她學會了很多,就算我這個旁觀者也學會了很多。
知道、明白是一回事,能夠實踐是另一回事,而我決乏的就是她那種毅力和堅持.......

越和她相處...想這個問題的頻率就越密....這是正面的影響....

(我似乎離題太遠了........沒辦法...我的思緒又飄遠了~~~~~)
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:08:58 |顯示全部樓層
死忍... 我以前會架喎~~~ 最多靠喊來舒解屈悶囉~
回復

八王爺 發表於 2011-6-21 10:10:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-21 03:08

應該少啲打波,多啲犯罪。
心情沒有那么緊張,真正放鬆。

我覺得打波果種放鬆,其實喺因為打波時太集中和緊張,之後休息做成的「假象」。

但多D犯罪....會肥喎....到時要減肥一樣要運動...  發表於 2011-6-21 10:17
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:11:26 |顯示全部樓層
拒絕相信, 係呀~ 腳傷呢件事, 到現在可以在球場打波, 看到的人, 大多還是不信, 口還要堅持, 無可能四個月可以出來打波!!!

所以,好欣賞你既信心、毅力、堅持。 有好多西醫認為無得醫既,後來醫番好,佢地都覺得無可能架喇....  發表於 2011-6-21 10:18
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:14:48 |顯示全部樓層

延續poon 的分享, 這段話有點令人感足:

"當一個人陷入了情緒的惡性循環圈,如果任其自由發展,將使情緒日益惡化,相應器官的問題也日益嚴重,最終成為不治之症。但是,有些人在陷入情緒的惡性循環圈時,及時醒悟,改正自己的習性,則有機會跳出惡性循環圈。這有點像現電子遊戲中的『過關』,有些人能過,有些人不能過。"

from:
http://alexwu2300.blogspot.com/

係囉....我仲未過到關....點先可以挑斷條懶根呢....  發表於 2011-6-21 10:19
回復

cklife 發表於 2011-6-21 10:15:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:08

死忍好傷身,以前係癌症病房看到很多病友,表面都好樂觀,常掛笑臉(包括我自己),而且佔大多數屬好好人類型。
那時就想,這樣的人不應該患癌症吧!

後來發覺,這些好好人類型,都是對別人好但對自己不好。大多不懂拒絕別人,就算自己不想做的事,別人開要求的事,心裡不願意,還是會滿足別人要求....

很多時,心裡就會積蓄了怒與怨...但不懂發泄情緒....其實很傷身....會形成鬱結....

回復

poon6000 發表於 2011-6-21 10:18:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:14
延續poon 的分享, 這段話有點令人感足:

"當一個人陷入了情緒的惡性循環圈,如果任其自由發展,將使情緒 ...

過來人~您算過左一半關~祝您早日康復~
回復

poon6000 發表於 2011-6-21 10:23:10 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-21 10:06
你講的都是事實,亦是常識....我想水母其實一直有注意的。(不注意都不行,身邊的朋友,他的醫師都會提及 ...

生有涯,而學無涯,人生為永遠課題,您沒有離題呢~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:27:18 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-21 10:15
死忍好傷身,以前係癌症病房看到很多病友,表面都好樂觀,常掛笑臉(包括我自己),而且佔大多數屬好好人類 ...

啊~ 我媽都是這類型~~
心地好, 當然係好人, 原來也要想的簡單, 或放得開, 才不致於積怒和怨~  真真要終身學習啊~~~  
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-21 10:29:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-3 08:57
間唔史會有負面思想架, 際遇的事, 好似日出日落, 有起有跌, 軟弱時多想好的一面, 等自己快d番爬起, 這樣 ...

當軟弱時提醒自己不是最壞最糟的. 吸一口新鮮空氣再撐起來
人生何謂低處? 低處未見低. 未到人生最後一步. 也不要太早下判斷
某年再回望. 原來當時已經過得不錯啦!   加油

讚成....我既經歷都係咁...最初好怨恨佢咁樣對我....到依家我識先感謝佢咁對我...令我好早學識左應學既野..令我有能力面對人生問題...  發表於 2011-6-21 11:17
回復

cklife 發表於 2011-6-21 10:34:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:27
啊~ 我媽都是這類型~~
心地好, 當然係好人, 原來也要想的簡單, 或放得開, 才不致於積怒和怨~  真真要終 ...

係呀...以前...我只係唔想同人有爭拗...又想大家好好地過日子...

所以...忍得就忍...

原來,唔應該忍(忍...仲有舊野係度...事情沒解決)...原來應該改變睇法,睇得透切D....(其實同你話簡單D差唔多..透切地睇原來好多事好簡單)....明白左真實係咩一回事,就會願諒、理解、寬恕左好多野....就唔洗忍..(化左佢...消失於無形,事情先算解決左)

咁自然無情緒上既困擾....

叻! 呢方面要向你好好學習.  發表於 2011-6-21 11:00
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-21 10:55:58 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-6-21 10:29
當軟弱時提醒自己不是最壞最糟的. 吸一口新鮮空氣再撐起來
人生何謂低處? 低處未見低. 未到人生最後一步. ...

現在要學習讓自己情緒的浪頭不要太大起伏, 學習平靜, 還有.... 唔.... 剛看完ck 個分享, 係啊, 改變睇法, 從好的一面去想~

未來的事, 都唔諗得咁多, 就算可以再低, 若已學會正面思想, 自己到時唔會feel 到谷底, 咁即係無事~~ 哈哈哈~~~~  (好呀好呀~~~ 諗起都開心, 到時我又過關喇~~~ )

CK, 好認同你講. 每一個經歷有幾唔好. 總有些可以學會 (視乎自己諗唔諗得通). 低vs高. 其實真係係界定. 看來我們都要交過學費 ^^  發表於 2011-6-21 11:43
低..可能係高...我覺得每件事發看...我地都會學到野...無人知道個影響係點...所以...我同自己講...所有發生既事..都係好事...無過去..邊有現在呢..  發表於 2011-6-21 11:15
^^ 衝關斬將. yeah!  發表於 2011-6-21 11:01
回復