我的傷

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-24 09:03:15
13633 189
claudiatang 發表於 2011-3-3 17:38:40 |顯示全部樓層
問醫生能否用那些什麼活絡油之類的推拿或按摩..............擦到發燙都幾舒服ga
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-3 17:42:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-3 17:38
問醫生能否用那些什麼活絡油之類的推拿或按摩..............擦到發燙都幾舒服ga ...

有呀~ 好好笑, 佢上星期拿了支陳年葯酒出來, 說是幾年前一位跌打醫師送他的, 然後滴左d 俾我搽~~

昨晚都有按下油, 不過係自己調較的香薰按摩油, 感覺好舒服~~
回復

Sylvia 發表於 2011-3-3 17:47:19 |顯示全部樓層
嘩, 水母發生咁大件事, 請保重!
祝早日康復, 再在球場展英姿~
回復

maywong918 發表於 2011-3-3 18:24:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-3 17:42
有呀~ 好好笑, 佢上星期拿了支陳年葯酒出來, 說是幾年前一位跌打醫師送他的, 然後滴左d 俾我搽~~

昨晚 ...

加油呀~kimkim,今日先同linda講起妳呢~
回復

八王爺 發表於 2011-3-4 10:55:12 |顯示全部樓層
西醫請你用跌打酒,真係...
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-15 10:55:58 |顯示全部樓層

傷後快3個月了,又係時候update下~~

正正2個月時,醫生著我開始練跳繩,平衡跳躍,蹲站等運動.起初隻腳好似危樓咁,跳一下痛一下,好驚架,不過慢慢細細力跳左2日,慢慢無事.2個星期後,可以如常跳繩幾百下 no problem 喇~

前幾日覆診,治療後,原本從未痛過的膝蓋入面位,開始feel到痛,問醫生,佢話前十字還未好,佢要最長時間接駁,現在就算去照鎡力共振,都唔會睇到d乜.
佢叫我忍耐下呢d痛,有痛即係前十字傷口修復緊,好事呀,無痛先唔好喎...

跟住個晚,慘喇,睡到5am左右,膝蓋位痛到醒左,成隻左腳唔郁得,但又好似火燒,又好似俾人用硬物打完,總之就痛啦,好難講係乜痛...
當時只能郁腳指,郁一陣,郁到腳踝,慢慢才能郁番成隻腳... 那時已經6am左右了.
今次有經驗了,呢2日我特別勤力做運動,知道血氣要好,傷口就好得快.
痛左幾日,今早終於無痛喇,上班時,仲前所未有腳步輕快,好似正常人咁跑樓梯,哈哈哈~~ 好開心,真係好開心~~~
ps: 昨日醫生send  了我的progress video給我看,看到初傷時的自己,連移動隻腳都好難,再看早幾日做併步跳躍動作的録影,很感動~~~ 
回復

cklife 發表於 2011-4-15 11:11:56 |顯示全部樓層
今次有經驗了,呢2日我特別勤力做運動,知道血氣要好,傷口就好得快.<--呢樣野就好多人都唔會做...

一痛就唔敢陏....尤其係五十肩果D...結果後來真係想陏都唔陏得...

依輪開始跑番步,屁股兩舊肉太耐無運動,痛到好似比人鞭打完咁....
忍住...做多一輪運動,依家己經唔痛喇.....腳步都輕快左....(應該係肌肉有番D力喇)

水母...加油喔...

比我多耐性同愛心落去啦....
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-15 11:18:25 |顯示全部樓層
ck , 大家努力得閒擰下腳擰下patpat, 多d郁手郁腳啦~~~ 
我想七老八十時,仲可以和你吹水行下街架~~
回復

擔泥 發表於 2011-4-15 12:38:17 |顯示全部樓層
jellyfishy & cklife, 繼續努力啦! 一路會好架啦!
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-20 09:03:08 |顯示全部樓層

今日, 剛好傷後三個月!!

昨晚是我傷後第一次重練羽毛球米字步法,個心驚到想喊... 每步都聽實隻腳有無事,好驚整親佢.
隔離場有個身型結實好叻的教練見到我,都忍唔住叫我放鬆d~ 
幸好,無feel到痛,只係feel到膝蓋附近有d東西,好似剛剛睡醒了,無乜力.

今早專登早點起床, 做柔軟體操, 去慢跑10min 當提神醒腦, 現在心情好多了. 我要常常想著開心事, 記著朋友鼓勵我的話, 忘記負面評論, 人就開心得多~~

若無信念, 就算開刀, 身體都唔會好.
回復

八王爺 發表於 2011-4-20 09:46:03 |顯示全部樓層
做開心事,哩個有啲難度。
回復

孖吉 發表於 2011-4-20 09:53:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-20 09:03

昨晚是我傷後第一次重練羽毛球米字步法,個心驚到想喊... 每步都聽實隻腳有無事, ...

"若無信念, 就算開刀, 身體都唔會好."

係呀,好多人話:「我傷咗,唔好迫我做運動」,少少運動都唔肯做,咁一定會越來越差。

水母慢慢做啦,呢個階段最重要知道乜野可以做到,乜嘢做唔到,乜嘢係高危,唔好 overexert yourself
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 09:58:56 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-20 09:46

打皂,打球,打人......
回復

cklife 發表於 2011-4-20 10:08:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-20 09:03

昨晚是我傷後第一次重練羽毛球米字步法,個心驚到想喊... 每步都聽實隻腳有無事, ...

你做運動真係勤力......我又覺得自己偷懶囉....
昨晚又冷親...今早其實可以起到身去做運動...但又比左借口自己唔起身.....

水母....最緊要做好熱身同多D做柔軟體操....
剛剛好番係會有D地方硬硬地唔自然架喇....軟反佢就會好D架喇...
回復

claudiatang 發表於 2011-4-20 10:38:59 |顯示全部樓層
水母精神........................
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-20 10:44:38 |顯示全部樓層
多謝大家的支持和鼓勵~~  
的確,有時會軟弱了,要知時候爬起身,就會爬番起~~

喆哥,係呀,乜嘢做唔到,乜嘢係高危,我還在學習中,試新練習時,真係一步一驚心.

ck,有時懶少少都正常,嘻~ 人麻,大家多d互相提醒,動力會大d~~
回復

candyafr 發表於 2011-4-20 11:15:01 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-20 09:46

但日子開心又過,唔開心又過.......你會點選擇?
回復

cklife 發表於 2011-4-20 11:40:50 |顯示全部樓層
係呀...麻煩晒水母幫我加油...

朋友嘛.....就係咁樣囉.....

回復

poon6000 發表於 2011-4-26 21:11:19 |顯示全部樓層
您點牙~如果到無人幫到您時,我會幫您的~您治療方法上有很多問題~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-19 09:40:44 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-4-26 21:11
您點牙~如果到無人幫到您時,我會幫您的~您治療方法上有很多問題~

哎呀~~~ 現在才看到你個帖, 我有乜問題呀? 可否指點迷津?
回復