換盆後

作者: 冰兒 發表于 2011-1-22 21:48:41
5370 25
換盆後的兩天,不知道是否與折葉後太快入泥有關,外圍的葉片軟軟的。

由於當時換盆,順道折了一些老葉,之後忘了要等十盆鐘,未知是否造成軟葉之因?於是今天早上,我
將她再次從泥土中拿了,洗淨後,等十多廿分鐘,再剪根(由於這次不是用新盆,才發現根太多了),
放回盆中。

另外,由於這次葉片變軟,令我思考一個問題。

現在我是用專用盆去種,上面用專用植料,下面用珠石,外面用的透明底碟,然後再在底碟放一點水。初時
我覺得下面既然是用珠石,應該不會吸上去,現在經歷過軟葉問題,又開始懷疑珠石可以吸水。到底我是否
可以用透明底碟裡放一點點水呢?因為我覺得這樣會有多點濕氣,如果這樣反而令泥過濕,就好像做了反效
果的樣子。

頭一天:

第二天:

Scar 發表於 2011-1-22 22:03:07 |顯示全部樓層
我之前換泥後都係咁呀~~
花友話咁係正常架~~比幾日佢適應就會靚返架啦~~
不過~~我都會將佢放入溫室住一、兩個星期
等佢穩定d~~
回復

冰兒 發表於 2011-1-22 22:18:16 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-1-22 22:03
我之前換泥後都係咁呀~~
花友話咁係正常架~~比幾日佢適應就會靚返架啦~~
不過~~我都會將佢放入溫室住一、兩 ...

我換過幾次盆,第一次是這樣...
回復

Scar 發表於 2011-1-22 22:23:01 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2011-1-22 22:18
我換過幾次盆,第一次是這樣...

我次次都係咁喎
你觀察多幾日呀~~
應該無乜事架~~

我上星期換果盆, 洗去泥膽風乾幾個鐘後
我直接放入保鮮袋, 都係軟晒架
住左2日先至落盆, 而家都生好好呀
回復

tongtony 發表於 2011-1-22 22:25:01 |顯示全部樓層
如果換泥時除去了所有根,換盆後就最好入溫室等待長出新根,(約需一個月時間)
回復

tongtony 發表於 2011-1-22 22:27:33 |顯示全部樓層
底碟有水會使泥太濕,要保濕最好入溫室.
回復

冰兒 發表於 2011-1-22 22:28:09 |顯示全部樓層
超級板神 發表於 2011-1-22 22:20
珠石係會吸水的, 用珠石放盆底, 目的就係要令佢可以慢慢吸水上去, 所以係可以係盆底放d水係到的
軟葉未必 ...

她到我手時已經成年,開過花的,有很多根,也有啡了的根,我只是剪了1/3根吧!

她看起來很小,是因為我剪了她不漂亮的葉子,看圖一就知道之前就多少葉子了!我不捨得掉,所以用來插葉。
回復

冰兒 發表於 2011-1-22 22:29:57 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-1-22 22:23
我次次都係咁喎  
你觀察多幾日呀~~
應該無乜事架~~

如果你不是立即換盆,我猜她們常常軟葉就是這個原因。

之前Tommy送我的女兒紅,就是因為我沒有在當晚即時換盆,結果葉子就軟了。
回復

冰兒 發表於 2011-1-22 22:30:56 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-1-22 22:27
底碟有水會使泥太濕,要保濕最好入溫室.

唯有乾水後不再加水吧!還好,我只是這樣做了一個星期。
回復

Scar 發表於 2011-1-22 22:31:41 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2011-1-22 22:29
如果你不是立即換盆,我猜她們常常軟葉就是這個原因。

之前Tommy送我的女兒紅,就是因為我沒有在當晚即 ...

我之前都係風乾後即刻入盆, 都係頭幾日變軟
回復

冰兒 發表於 2011-1-22 22:32:45 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-1-22 22:31
我之前都係風乾後即刻入盆, 都係頭幾日變軟

風乾即是多久?
回復

Scar 發表於 2011-1-22 22:39:00 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2011-1-22 22:32
風乾即是多久?

大約半個鐘啦~~
回復

Karly0706 發表於 2011-1-23 12:41:45 |顯示全部樓層

初初係會咁GA~你要放佢入溫室,間唔中噴下水,好快佢就會挺返GA LA...

我有盆無名換完盆都係啲葉軟晒,中間仲好似爛芯咁,我無理放左佢入溫室,

一個星期後佢就挺返,中間仲出新葉!
回復

冰兒 發表於 2011-1-23 20:10:41 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-1-23 12:41
初初係會咁GA~你要放佢入溫室,間唔中噴下水,好快佢就會挺返GA LA...

我有盆無名換完盆都係啲葉軟晒,中 ...

可惜我太大意,將她放在窗邊(有點西斜),她現在最外圍的葉子看來開始支持不了...
回復

Karly0706 發表於 2011-1-24 08:46:57 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2011-1-23 20:10
可惜我太大意,將她放在窗邊(有點西斜),她現在最外圍的葉子看來開始支持不了...  ...

係呀,尋日我見咁好天,就比啲AV曬吓太陽,點知盆標準型曬到啲葉開始變軟,

我就即刻放返入屋,噴水,到夜晚就無事LU~所以曬太陽真係要好小心!
回復

冰兒 發表於 2011-1-24 13:10:52 |顯示全部樓層
超級板神 發表於 2011-1-24 12:07
av唔係太曬得的, 如果真係想曬下佢, 要用窗紗隔一隔先得架~

我不是想曬她,只是不覺意放了在窗口邊...
回復

Scar 發表於 2011-1-25 22:44:55 |顯示全部樓層
盆花有無好返d呀?
回復

冰兒 發表於 2011-1-26 06:57:17 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-1-25 22:44
盆花有無好返d呀?

好了一點,不過有個傷口位...
回復

冰兒 發表於 2011-1-26 13:06:58 |顯示全部樓層
超級板神 發表於 2011-1-26 11:09
暫時放佢入溫室, 放係太陽冇直射既位到, 幾日內就會正常返架啦

傷口位的細胞好像已死的樣子,我怕已沒有教了!何況以前不知道看哪本書說,非洲堇受傷的地方(比如葉子)是沒法更新的,除了長了新葉。
回復

nwss54510 發表於 2011-1-26 13:21:13 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2011-1-26 13:06
傷口位的細胞好像已死的樣子,我怕已沒有教了!何況以前不知道看哪本書說,非洲堇受傷的地方(比如葉子) ...

如果唔係傷心受感染, 唔會冇得救架喎, 最好post張圖上黎睇下
回復

12下一頁