返回列表 發新帖

水母diy - 橄欖角鯊烯保濕面霜 (乾性皮膚)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-14 21:54:51
11894 52
jellyfishy 發表於 2011-2-11 09:54:33 |顯示全部樓層
update 下先~
近日天氣回暖和逐漸潮濕, 現在用的diy cream 開始過油了. 我就咁跟配方減油量, 清爽d, 應該無問題掛.

ck, 係呀~ 我沖涼時, 一併用手工皂洗面, 最近無化妝, 粉底都唔搽, 防曬都少搽, 12am上床睡, 6.45am 就醒, 係床度腳郁郁, 熱身到 7.30am 起床.... 人好精醒, 面上皮膚是近幾年狀態最好, 乾紋少左好多~ 開心到不得了~~~~

呢次斷腳, 真係人生難得樂事~~
回復

candyafr 發表於 2011-3-4 22:13:38 |顯示全部樓層
水母,我用左你個配方,做左玫瑰角鯊烯保濕面霜,仲加左Otto eo,好香又不膩

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-4 23:23:41 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-3-4 22:13
水母,我用左你個配方,做左玫瑰角鯊烯保濕面霜,仲加左Otto eo,好香又不膩

嘩~~~~ 那吸引的牛油黃~~ 
咪引我啦~ 個個都叫我用otto, 話好適合我用呀~~~~   
回復

candyafr 發表於 2011-3-6 09:22:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-4 23:23
嘩~~~~ 那吸引的牛油黃~~ 
咪引我啦~ 個個都叫我用otto, 話好適合我用呀~~~~    ...

我底油用左有機Rosehip oil.......................快d買啦,一滴otto, 已經好香
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-6 15:19:06 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-3-6 09:22
我底油用左有機Rosehip oil.......................快d買啦,一滴otto, 已經好香

出左血。。。
回復

candyafr 發表於 2011-3-6 16:53:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-6 15:19
出左血。。。

但有效果便行了.............我也報告一下我加入的材料,我用了organic rosehip oil做底油,加入了玻尿酸,甘草萃取液、桑白皮萃取液。
用後感: 昨天可以,但今天感覺不够潤,可能因沒睡的關係;要再認真試試
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-6 17:23:28 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-3-6 16:53
但有效果便行了.............我也報告一下我加入的材料,我用了organic rosehip oil做底油,加入了玻尿酸, ...

嘩~~成日因為工作不睡~ 好辛苦呀candy~~   
玫瑰籽果油潤好多,應該比橄欖油無咁易起油脂粒,雖然易壞,不過我都好想試~
我個面霜快用完,等多幾日,睇下你仲有無報告先~ 
回復

candyafr 發表於 2011-3-6 17:34:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-6 17:23
嘩~~成日因為工作不睡~ 好辛苦呀candy~~   
玫瑰籽果油潤好多,應該比橄欖油無咁易起油脂粒,雖然易 ...

hehe.............真的因工作的關係..............沒辦法,辛苦也還可以,但工作對皮膚影响很深遠
回復

candyafr 發表於 2011-3-14 16:45:37 |顯示全部樓層
報告下添,我冇起油脂粒,滋潤度ok..................
回復

Pinkyleung 發表於 2013-5-6 23:59:44 |顯示全部樓層
請問在#1 Note 2 的透明質酸花水是什麼來的,是不是任何花水加透明質酸這樣呢 ?

透明質酸 = 玻尿酸  發表於 2013-5-7 09:16
回復

Pinkyleung 發表於 2013-5-7 10:28:16 |顯示全部樓層
即是話透明質酸(玻尿酸)可加入任何花水 ? 那麼再加入甘油好不好呢 ?

當然可以啦,但要留意比例,有關資料在新手扎記裡有.  發表於 2013-5-7 10:30
回復

Pinkyleung 發表於 2013-5-7 10:35:21 |顯示全部樓層
多謝指點 !
回復

Pinkyleung 發表於 2013-6-1 12:37:04 |顯示全部樓層
我終於做了面霜,亦分了比人用,大家的用後感,十分之欣賞。
回復