水母diy - 橄欖角鯊烯保濕面霜 (乾性皮膚)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-14 21:54:51
11895 52
貓后 發表於 2011-1-14 22:41:58 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我今日先發覺我對腳唔夠血
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:45:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:40
我連T位都無油~   

咁你可以試下diy 清爽一點的潤面霜,T位搽少d,其他位搽多d,會唔會好d? ...

ok~~~~~~~~~~
回復

maywong918 發表於 2011-1-14 22:51:27 |顯示全部樓層
我都被kimkim毒到,好想試下DIY護膚品呀~kimkim妳要負責呀~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 23:03:07 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-14 22:41
咁我等下次丫,我唔急架

傻貓,香港好多店都有呢d材料架,花墟Linda 姐姐的貨也很好,我懷疑佢有d貨也在ND訂回來.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 23:05:51 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-14 22:51
我都被kimkim毒到,好想試下DIY護膚品呀~kimkim妳要負責呀~

你隻馬騮做乜仲唔訓呀?
除左角鯊烯,油都是食用材料,好易做咋~ 係乳化劑要d心機選,我在花墟Linda 樹買的~ (行行下樓下d花店,身痕走上樓上,出事了~
好多地方都有呢d材料賣架,好易作~~
回復

maywong918 發表於 2011-1-14 23:33:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 23:05
你隻馬騮做乜仲唔訓呀?   
除左角鯊烯,油都是食用材料,好易做咋~ 係乳化劑要d心機選,我在 ...

花墟?大概位置響邊,我好多野都想買呀,呢兩日響甘刨牛爾既書,搞到中毒好深,好多野都想整.......
其實有無D咩係整護膚品一定要買既呢?譬如乳化劑,抗菌劑..........
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-15 00:20:11 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-14 23:33
花墟?大概位置響邊,我好多野都想買呀,呢兩日響甘刨牛爾既書,搞到中毒好深,好多野都想整.......
其實 ...

看pm  啦~ 其實我post  過的了. 不過唔想成日提~

價錢唔算最平架, 不過有d 料幾好質地.  我响佢樹買 Roman Chamomile 3% in jojoba oil, 專登再在ND 買 Roman Chamomile 3% in jojoba oil (organic), 味度和顏色完全一樣, 同埋見到 Linda 個樹有d 箱好似 ND 的package, 懷疑佢有d 貨係 ND 入.
回復

cklife 發表於 2011-1-15 10:55:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:11
曾經有醫生朋友告訴我,他們這一行,接觸很多化學物質,即埋即埋,皮膚去到一定程度就會爆,開始對甚麼都 ...

水母你係咪係澳洲ND訂野番黎架....幾時再訂呀?

可唔可以搭單...我一個人訂唔到25KG野呀....呀姍D薑精油就快無晒喇....冬天D婆婆痛症時時發,用得好多喔....

回復

cklife 發表於 2011-1-15 10:57:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 21:54
~橄欖角鯊烯保濕面霜 (乾性皮膚)~
繼左旋C 推介後又一分享:

水母...依個方向好適合你喎.....

你既護膚三部曲,其實好多人都適合。但你無寫清潔個部份喎...你係咪淨係用手工皂洗面呀?
回復

cklife 發表於 2011-1-15 10:59:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:15
呀~ 這潤面霜,我搽到好近眼(離眼 1cm 左右啦),都無起油脂粒.

搽埋眼都唔怕呀.......當埋眼霜用無問題...咪第日度度無事...眼角出晒紋呀...
回復

cklife 發表於 2011-1-15 11:07:14 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:20
我都有興趣整diy產品,下次訂叫埋我

如果唔想接觸咁多化學物質,可以唔塗面霜改用植物油。(面霜始終要落防腐劑,某D人對防腐劑特別敏感)
植物油有好多種類,每種既親水性都唔同,揀對左,其實唔會笠架。
洗完面先噴花水(或礦泉水),再將2-3滴植物油滴落手掌,搓勻抹上面,抺既方法係盡量將手上既油同面上既水混合(順便可以按摩埋)。咁果層油脂就會變得好薄好薄。

洗面可以試下用鮮奶,因為鮮奶有輕微乳化作用,而且亦含油脂。
(有個十幾歲小妹妹,貪靚買左支尊櫃護膚品用,攪到起敏感。之後就只係用牛奶洗面,就好番。佢用完牛奶洗面係無過清水,果陣夏天,佢連面霜都唔敢搽。唔刺激佢就會自己好番)

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2011-1-15 11:08:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:31
啱啱才訂完,佢地d服務好好架,你訂少少野,e.g. 500ml organic 花水 + 1樽 essential oil, 佢地會送好 ...

訂唔夠25KG...運費都係計25KG一樣....咁咪唔扺囉...
回復

cklife 發表於 2011-1-15 11:10:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:35
貓后血氣唔好,可以用一些幫助血氣的東西.

天竺葵精油、玫瑰精油....血氣唔好我會加依D囉....

另外伊蘭伊蘭精油對平衡油脂幾好喎....我初初玩時鼻好多油其他地方乾,用左真係平衡左好多。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-15 12:08:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-15 11:08
訂唔夠25KG...運費都係計25KG一樣....咁咪唔扺囉...

我訂個次淨係要左少量精油,要35澳元運費,nd 叫我訂多支500ml東西,一樣運費,再多就要加運費,所以我加訂一支500ml 油,跟住佢送左5支sample eo和麻油俾我。

我諗我買野唔知價。。。
回復

貓后 發表於 2011-1-15 12:34:45 |顯示全部樓層
我想問用有機油和無機油,效果有分別嗎
回復

花無知 發表於 2011-1-15 12:47:05 |顯示全部樓層
死伙啦,我又想玩呀,
想問,橄欖油轉玫瑰果油,得唔得 ?
角鯊烯邊處有的賣?
回復

cklife 發表於 2011-1-15 12:59:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-15 12:08
我訂個次淨係要左少量精油,要35澳元運費,nd 叫我訂多支500ml東西,一樣運費,再多就要加運費,所以我加 ...

吓...少量精油....再加枝500ML野己經夠25K呀?

咁咪好多玻璃樽囉.....

回復

貓后 發表於 2011-1-15 12:59:46 |顯示全部樓層
花無知 發表於 2011-1-15 12:47
死伙啦,我又想玩呀,
角鯊烯邊處有的賣?

你問下而間有無
http://www.aromadiyshop.com/
回復

花無知 發表於 2011-1-15 13:11:28 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-15 12:59
你問下而間有無
http://www.aromadiyshop.com/

哦,好啊,唔該晒~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-15 13:12:41 |顯示全部樓層
花無知 發表於 2011-1-15 12:47
死伙啦,我又想玩呀,
角鯊烯邊處有的賣?

不同店有不同價:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... &extra=page%3D1
回復