水母diy - 橄欖角鯊烯保濕面霜 (乾性皮膚)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-14 21:54:51
11859 52

~橄欖角鯊烯保濕面霜 (乾性皮膚)~
繼左旋C 推介後又一分享:

試了幾個星期, 配方調整了幾次, 滿意了才公報給大家分享和討論~
diy 自己的護膚品,很易作,既good fit 自己的膚質,又低成本高效益!! 哈哈哈~~~ 

這個配方攺良自台灣人氣diy 護膚作家牛爾先生.
適合乾性皮膚,易出乾紋,面缺水缺油,但又很易起油脂粒的花友.

用具
量匙(有cc 個種,分 5cc tsp, 2.5 tsp, 1 tsp, 1/2 tsp, 和 1/4 tsp)或咖啡小茶匙
潤膚樽仔
木籤/玻璃棒

配方
金盞花浸泡橄欖油 5cc / 1 tsp / 2 unit 咖啡小茶匙(我用organic Extra virgin cold pressed olive oil )
簡易乳化劑(冷製法) 3-4 drops  (我用乳木果天然乳化劑,品質好會貴d.)
甘油 2.5cc / 1/2 tsp / 1 unit 咖啡小茶匙 (葯房有售,細支裝$10左右)
純水或純露 20cc / 4 匙 5cc tsp / 10 unit  咖啡小茶匙 (我下了 22.5cc 玫瑰純露,質地清爽又補濕)
西柚籽粹液 2 - 3 drops
Vit. E 油    2 drops
羅馬洋甘菊 essential oil (3% in jojoba oil)   1/4 tsp / 1  unit 咖啡小茶匙
橄欖提取植物角鯊烯 / Squalene   2.5cc  / 1/2 tsp / 1 unit 咖啡小茶匙
(我在批發買美國出的角鯊烯,平過某女星牌子很多很多,但呢樣唔好貪平,質地效果可以差好多)

程序
1.把所有油和角鯊烯倒入潤膚樽仔,攪混.
2.加純水,最後加乳化劑,由於不同出廠的乳化劑遇上不同油的用量不同,建議乳化劑續滴加入,每加一滴,攪數十下,直至油水乳化成膏狀.緊記乳化劑下得多不一定是好事.
3.最後加西柚籽粹液,再不停攪多幾百下,直至完全勻衡.完成.

note:
1.植物角鯊烯可以不加,加左會令皮膚很滑,有助減淡細紋.相關資料可看以下的link:
http://www.botani.com.hk/cn/olive_squalene.php
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ld ... g--/article?mid=324

2.用這乳霜前,我會先用左旋C精華,再拍上透明質酸花水.(不能再懶了,否則老得很快~)

3.essential oil 可以因應個人喜好攺動,但要留意用量和效用.

4.手頭上有紫草當歸浸泡麻油,水母貪過癮加了2滴入潤膚霜,攪幾下,顏色變了粉紅,很美啊~

看看相片,下多一兩滴紫草油,膏就越紅,效用方面,點都有些消炎防敏成份,不過我較留意那令人喜悅的顏色~

水母是新仔第一次發表面霜diy,講下少少個人經歷引起今時今日diy 的念頭,希望幫助大家日後打理自己.
水母皮膚是乾性,滿臉雀斑,暗瘡不常出,很懶護膚.貪方便,body lotion 搽面,眼... 最多都係用幾十元的eye gel.

早兩年媽媽過身後,皮膚狀況直線下滑,2年前試過嚴重濕疹,開始留意自己健康和皮膚問題.

上年(2010)年初還是用body lotion或朋友送的試用裝面霜搽面(因為我孤寒),反而好勤力幾乎日日body lotion搽身(因為怕濕疹番發~ ).

年中,面上乾紋越來嚴重,特別是眼邊的乾紋,七月遠行表演,和隊友影了很多相,雖說大家都周居勞頓,但相比自己個樣好殘,好多乾紋,其他隊友也沒有那麼殘! 個下真係好驚.

回港後,落本買口碑好的護膚品,eye gel + serum + moisturiser,乖乖的早晚搽面,勤力地每個月做facial.
錢是付了,可惜情況不見有大攺善,難道我真的老了??   
以前一支body lotion 用2年都用唔晒,現在一樽潤面霜三四個月就用完,原來我皮膚那麼乾.
個多月前買了樽潤面霜,七百多元(專櫃姐姐說已經打了七折!!),很肉痛,用了半個月,乾紋情況好了點,但真係好肉痛,要我三幾個月大出血買護膚品,還要不時去做facial,但效果一般,全部都是錢!錢! 我捐左去可能無咁肉痛!

講多次,水母只是護膚品diy 新仔,有乜唔啱,各大高手請教教我,多謝收看~~~

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:03:15 |顯示全部樓層
candy 真好~~~ 錫錫~~~ 
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:04:41 |顯示全部樓層
多謝分享...............其實你有冇搽toner的習慣呢?我d皮膚以前好油,而家好少油,加上好易敏感........有一排要用某organic牌子的treatment oil才會紅............但前陣子試用了的温泉水,好有效啊,我自己都知道皮膚多水了,連做facial姐姐也這樣說
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:09:58 |顯示全部樓層
加上枝温泉水好平,係枝treatment oil 1/16價錢,所以我現在日日用.............
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:11:46 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:04
多謝分享...............其實你有冇搽toner的習慣呢?我d皮膚以前好油,而家好少油,加上好易敏感........有一 ...

曾經有醫生朋友告訴我,他們這一行,接觸很多化學物質,即埋即埋,皮膚去到一定程度就會爆,開始對甚麼都敏感,所以有些皮膚科醫生會叫病人不要搽東西洗澡,不要用皂液... 不要搽咁多野在身上...

我估你個情況係咪類似呢?

我用的材料都是防敏感的,金盞花, 紫草, 洋甘菊都是消炎抗敏東西.
你可以用德國洋甘菊essential oil, 據說抗敏效果更好,我未用過,但都好想試.

多得八王爺推介,用了ND 出的organic essential oil,心理上總覺得organic 較安全.

這個diy 東西,材料幾貴都好,但可以造很多很多護膚品,搽埋頸都得.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:13:17 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:09
加上枝温泉水好平,係枝treatment oil 1/16價錢,所以我現在日日用.............

咁就好喇~ 溫泉水,係咪萬0有售個d呀? 我都好似有喎~ 好平,通常我懶唔洗面時,用來抹面~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:15:34 |顯示全部樓層
呀~ 這潤面霜,我搽到好近眼(離眼 1cm 左右啦),都無起油脂粒.
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:16:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:11
曾經有醫生朋友告訴我,他們這一行,接觸很多化學物質,即埋即埋,皮膚去到一定程度就會爆,開始對甚麼都 ...

化學物質,避到就避啦.............我估可能係作息唔定時,加上年紀老咗...............cream同eye cream最麻煩,宜家我對眼要塗eye jel, 再塗eye cream.........否則唔得了
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:19:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:13
咁就好喇~ 溫泉水,係咪萬0有售個d呀? 我都好似有喎~ 好平,通常我懶唔洗面時,用來抹面~   ...

係啊,但有次序,要先塗toner,再噴v水,再塗eye product, serum, cream..........我呢排都懶左有家中做mask
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:20:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:11
曾經有醫生朋友告訴我,他們這一行,接觸很多化學物質,即埋即埋,皮膚去到一定程度就會爆,開始對甚麼都 ...

我都有興趣整diy產品,下次訂叫埋我
回復

貓后 發表於 2011-1-14 22:23:05 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:20

我又要
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:30:17 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:19
係啊,但有次序,要先塗toner,再噴v水,再塗eye product, serum, cream..........我呢排都懶左有家中做mask: ...

年紀大,無計~~ 2年前我唔洗搽眼護膚品, 前年淨係用eye gel, 上年年中開始要加serum, 現在搽透明質酸加eye cream.
做女人真係煩~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:31:15 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-14 22:23
我又要

啱啱才訂完,佢地d服務好好架,你訂少少野,e.g. 500ml organic 花水 + 1樽 essential oil, 佢地會送好多sample 俾你~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:33:08 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:20

你皮膚比我油性一點,如果自己diy,可能要落少d油或轉用jojoba oil ,清爽d.
我都係睇書睇番來,睇下有無高手指導下~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:35:44 |顯示全部樓層
貓后血氣唔好,可以用一些幫助血氣的東西.
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:36:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:31
啱啱才訂完,佢地d服務好好架,你訂少少野,e.g. 500ml organic 花水 + 1樽 essential oil, 佢地會送好 ...

最少訂幾$$?
回復

candyafr 發表於 2011-1-14 22:37:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:33
你皮膚比我油性一點,如果自己diy,可能要落少d油或轉用jojoba oil ,清爽d.
我都係睇書睇番來,睇下 ...

我得t位油..............面頰超薄+乾,我3月可能去台灣
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:39:07 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:36
最少訂幾$$?

最貴係運費,有minmum charge,你訂一樽17ml essential oil 都得架,但加多500ml 貨,運費一樣.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:40:09 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 22:37
我得t位油..............面頰超薄+乾,我3月可能去台灣

我連T位都無油~ 

咁你可以試下diy 清爽一點的潤面霜,T位搽少d,其他位搽多d,會唔會好d?
回復

貓后 發表於 2011-1-14 22:41:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-14 22:31
啱啱才訂完,佢地d服務好好架,你訂少少野,e.g. 500ml organic 花水 + 1樽 essential oil, 佢地會送好 ...

咁我等下次丫,我唔急架
回復

123下一頁