多の手皂

作者: prodorothyhkg 發表于 2010-12-24 21:32:54
20477 313

開返個貼寫返d打皂花式先心得先

從簡單開始

花模:
1.皂漿唔好太杰,否則去唔到微細彎位花紋
2. 要等乾硬一點先脫模,d花紋會保持得到
P1040794 (Small).JPG
P1040796 (Small).JPG
P1040795 (Small).JPG
P1040799 (Small).JPG
P1040797 (Small).JPG
P1040798 (Small).JPG

評分

查看全部評分

貓后 發表於 2010-12-24 21:49:26 |顯示全部樓層
好靚丫
回復

candyafr 發表於 2010-12-24 22:16:13 |顯示全部樓層
好勁啊,菲媽
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 22:32:08 |顯示全部樓層

跟住係2kg方形隔層模拉花
方法向呢度:
http://www.youtube.com/watch?v=Hl4COoOPiTY

我用7層隔板(八格),皂液一開四,皂是金盞花水打成,已有金黃色底,另外是綠茶粉(棕色),粉紅礦石泥,備長炭粉
可以用中藥花草打粉,但出來的顏色會與本物不同
如要顏色鮮明,礦石泥粉是一好的選擇,但沖涼時亦會有"粉"的質感(乾)
P1040907 (Small).JPG
P1040909 (Small).JPG
P1040912 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 22:52:31 |顯示全部樓層

呢個都係2kg模,冇用分隔板,方法如下:
http://www.youtube.com/watch?v=GDZp9tQ-P2Y&feature=related

我用粉紅礦石泥3g+1/5皂漿,  紅礦石泥3g+1/5皂漿,淋2行於原皂漿中,再畫花
因為原色皂漿打杰左d,所以有色部份落唔到底,補方法係向有色部份用筷子順紋來回幾次,等有色的皂漿可以到底,然後先畫花,畫好後要輕拍打個模,拍打過程可以趕走氣泡及令皂面平滑
P1040914 (Small).JPG
P1040915 (Small).JPG
P1040916 (Small).JPG
P1040917 (Small).JPG
P1040918 (Small).JPG
P1040919 (Small).JPG
P1040920 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 22:57:27 |顯示全部樓層
自製切皂器
P1040931 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 23:01:26 |顯示全部樓層

都係用2kg模,中間隔板先用膠紙固定,以免皂漿向底部流動
P1050091 (Small).JPG
P1050087 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 23:09:01 |顯示全部樓層

方法:皂漿分3份,因為係用左手香汁打的,皂本身帶綠色,所以另2份分加以紅礦石泥及備長炭粉,然後每種色逐d分別不規則倒入,倒完晒就隨意畫花
P1050091 (Small).JPG
P1050093 (Small).JPG
P1050094 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-24 23:13:44 |顯示全部樓層
另一邊就用隔板,倒完皂液後就隨意寫了DOR,出黎效果就係咁
P1050090 (Small).JPG
P1050092 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-25 00:06:27 |顯示全部樓層

用1kg 長方模
方法係將皂漿分3等份,皂是用左手香汁打成,想做成白+綠+紅就有問題啦,綠唔夠綠,白唔夠白,終於分別加白礦石泥粉,水母極力推薦蕁麻葉粉同埋紅檀粉
攪好3杯不同色皂液後馬上放保溫箱5-6小時,待成為皂陀時用雪榚勺逐色一勺勺分色加入模中,再"on"平,再入保溫箱
P1050100 (Small).JPG
P1050098 (Small).JPG
P1050106 (Small).JPG
P1050105 (Small).JPG
P1050104 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-25 00:08:57 |顯示全部樓層
呢隻要等皂成熟後先知係乜野色
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-25 00:12:06 |顯示全部樓層
同場加影紅棕櫚油橄欖乳皂
P1050107 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-25 00:17:52 |顯示全部樓層
件花餅抄水母既,不過因係半夜點幾2點整既,d皂漿本來好好地,但天氣太凍,好快杰到攪唔到,所以又"done"佢,攪到d花沉左
P1050103 (Small).JPG
P1050101 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-25 00:20:00 |顯示全部樓層
好啦,一口氣寫左2個月既皂程

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-12-25 01:58:29 |顯示全部樓層
唔怪得你老公投訴你~~~ 唔洗訓~~~  
回復

學種植 發表於 2010-12-25 21:03:57 |顯示全部樓層

哇,e件迷彩皂好正
回復

學種植 發表於 2010-12-25 21:05:06 |顯示全部樓層

我想問下,大家自從玩皂皂之後,
仲有用市售的沐浴用品嗎?

如果用皂皂洗頭,大家係整左d泡泡出黎先洗,
定係直接用塊皂皂"卒"個頭整d泡出黎?
回復

claudiatang 發表於 2010-12-25 21:12:07 |顯示全部樓層
菲媽你係得既...................
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-26 00:00:29 |顯示全部樓層
學種植 發表於 2010-12-25 21:05
我想問下,大家自從玩皂皂之後,
仲有用市售的沐浴用品嗎?

市面D............冇用啦,返唔到轉頭~
洗頭係正接將皂"卒"向頭度,起泡再洗
回復

SSL200507 發表於 2010-12-26 02:37:43 |顯示全部樓層
Such a big project!  
回復