政府決定支持申辦2023年的亞運會。

作者: tommysze8 發表于 2010-12-14 19:04:52
1063 10

政府宣布支持申辦亞運 ,立法會民政事務委員會周五早上10時45分舉行特別會議,討論申辦2023年亞洲運動會。
大家覺得 60 億夠用嗎?歷界用幾多錢呢?係湯定係水呢? 香港有地方/能力 攪咩? 千萬不要丟人眼前!

反對的主要是擔心經費、配套政策和設施,但政府有信心可以在今後的十多年的期間解決,也不會影響民生和社會福利。
不會影響民生和社會福利 ,官話等於  今後的十多年內,民生和社會福利 係無改善!

其實反對的主要原因 大家對明天無乜信心,政府你想左去邊。

=========================================
政府宣布支持申辦亞運
(明報)2010年12月14日 星期二 17:55
民政事務局長曾德成宣布,政府決定支持申辦2023年的亞運會。
曾德成表示,經過諮詢市民,收到不少支持意見,也有反對和有保留的意見;反對的主要是擔心經費、配套政策和設施,但政府有信心可以在今後的十多年的期間解決,也不會影響民生和社會福利。
他又指出,政府長遠的配套政策已見初步成效,在今屆亞運會取得佳績反映出來,因此政府決定支持香港體育協會暨奧林匹克委員會申請舉辦2023年的亞運會,將會向立法會財委會申請六十億元的撥款申辦亞運。
他又稱,若然得到立法會的撥款支持,相信能夠申辦成功的機會很大。
(即時新聞)
llaus 發表於 2010-12-15 07:55:23 |顯示全部樓層
實超支啦
次次都是勁超
西鐵,中沙鐵,南區鐵.............................................
每次都是找出十萬理由來解釋
回復

tommysze8 發表於 2010-12-15 10:22:42 |顯示全部樓層
政府無視反對決申亞 曾德成﹕有決心游說立會撥款 議員斥硬上弓
(明報)2010年12月15日 星期三 05:05
【明報專訊】雖然立法會    各大黨派早已表明反對申辦2023年亞運會,但政府仍然決定硬闖,昨日宣布將會如期申亞,並於明年1月中向財委會申請60億元撥款。民政事務局    長曾德成    3度表明,當局「有決心」爭取立法會支持,強調「香港成功申辦的機會很高」。不過,在民建聯    、民主黨    及公民黨    聯手反對之下,申亞命懸一線,議員批評政府仍然要「霸王硬上弓」,主事官員要承擔一切政治後果。
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-15 10:26:24 |顯示全部樓層
昨晚和一位前羽毛球港隊叔叔傾偈,講開X富商單野,佢好感足話香港政府講到幾支持運動,真係假到不得了,資助少過出面國家好多,又唔幫手開發sponsor,無廣告商支持,佢個代都仲有煙草商支持,依家乜都無,仲衰過以前.全職球員每月得幾千蚊津貼,無學歷,退役後無職業輔導,無學業資助,羽毛球table tennis之類都好d,多d人學,但好多項目無人請教練,前路茫茫,真係好慘~
回復

Vinia 發表於 2010-12-15 12:48:45 |顯示全部樓層
我睇到都對政府那不理民意的態度很反感和嬲,覺得曾任權現的官員比董建華之前的管治還要差.
回復

vivi 發表於 2010-12-15 13:40:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-15 10:26
昨晚和一位前羽毛球港隊叔叔傾偈,講開X富商單野,佢好感足話香港政府講到幾支持運動,真係假到不得了,資 ...

咪係囉, 不如用果幾百億, 攪好D培訓啦
頂, 都唔知D高官個腦係咩構造
回復

llaus 發表於 2010-12-15 13:44:46 |顯示全部樓層
無法啦,做得那個位,就要做上邊要做的野啦
好似葉議員,以前都是咁大買23條啦
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-15 14:56:32 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2010-12-15 13:44
無法啦,做得那個位,就要做上邊要做的野啦
好似葉議員,以前都是咁大買23條啦 ...

陳太都係, 唔肯hardsell, 只好辭官歸故里.
無官一身輕, 講乜都大聲d~

唉~ 唔係唔想香港攪大型運動賽事, 但政府未有令民眾信服安心的計畫前, 就不應亂來囉~
回復

比得大帝 發表於 2010-12-15 15:10:40 |顯示全部樓層
政府話有四十幾個%市民支持, 咁高?  有個市民打電話去電台話佢有被調查, 佢都係答支持, 因為政府問嘅問題係 "剔除所有考慮因素, 你支唔支持香港申辦2013亞運?"  個問卷根本就係tum你答支持.

回復

Vinia 發表於 2010-12-15 15:40:15 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2010-12-15 13:40
咪係囉, 不如用果幾百億, 攪好D培訓啦
頂, 都唔知D高官個腦係咩構造

我都係咁認為.真的用那幾十億,攪好d培訓和幫助弱勢社群好過.
回復

pianist_iris 發表於 2010-12-18 00:50:10 |顯示全部樓層
我覺得用600億起高鐵都仲實際過用所謂60億申請亞運
回復