種子庫 - 認領方法 @9-2-2009

作者: JicJicmom 發表于 2009-2-9 13:54:08
2493 19
有關種子庫分享種子事宜 , 一個下午都未完 , 各位咁熱情真係嚇死積媽 , 所以請各位留意下以下各項 :
認領前請先睇哂下文 :
1. 我會陸續將所有種子 ( 一共十二款) 相及數量貼上黎 , 各位如果要認頭 , 請響心儀0既種子貼文 , 最下面0既總數量 一路減落去 ( 如有 5份 , 就寫番 5-1=4 , 下一位就寫番 4-1=3 , 到分享完左 , 就唔好再登記住)  
*** 此舉純粹係比想領取分享0既版友仔知道仲有無種子可以分享 ***
2.因為數量唔多 , 所以每一份都唔係太多. 如果有靚女想要多一份, 請特別註明 .
3.同樣 , 因為種子數量唔太多 , 比例上 ( 80幾個會員 : 20包份量 ) 有D款式可能會供不應求 , 所以如果有分享左種子又培苗成功0既 , 可以再拎小苗出黎分享.
  4.種子庫貼文只供分享登記用, 其他留言請另開新標題 / PM 呀唔該 ~~~

出左文認領後 :
1. 各位出哂文認領種子確認無誤之後 , 請盡早 PM 我 , 同我 CONFIRM 番數量同種類 , 我會比地址你地寄回郵比我 . 請唔好響 PM 我之後又加加減減 , 我會亂架 ~
*** 積媽會根據你地0既 PM 去執種子 , 所以唔 PM 我 = 我唔會執種子 ***
2. 鑑於分享人數好似幾多下 , 現定下一時間表以便老人痴呆的積媽可以有足夠時間做野:
     A.  每星期一推出五款種子以作分享 :
    B.  星期一至三供各美女美男登記分享 .
    C. 星期四至六 , 積媽會齊集+登記所有回郵 及 PM 向各位確認收到回郵.
    D. 星期日積媽會處理+包裝所有分享名單 再次及出 PM  , 我會統一在星期一早上寄出
    E. 我寄出左種子之後 , 你地收到 / 收唔到都要通知我 ~ 等我了左件心事佢 ~~
希望各位可以跟從呢一個時間表幫輕一下積積媽 ~ 因為積積媽每日都要拈花惹草又要應酬陳家各位貓大姐 , 好怕做漏野呀 ~~
PS. 有人曾經問過 : 咁多種子響邊度黎 ?
呢d種子中 :
有12份係版友仔 chris tsui 去蜜月旅行時拎番來的手信 .
另有大約 5x 種係積媽買0既 / 積媽0既親戚朋友送0既 / 版友仔送0既
一個人係種唔到咁多野 , 所以拎出黎分享 . 我唔種 = 要過期 = 浪費
所以 , 眾樂樂不如眾樂樂 ~
llaus 發表於 2009-2-3 16:57:00 |顯示全部樓層
美男有冇份呀??!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-3 16:57:43 |顯示全部樓層
美蛙有份 ~~~
XDDDDDDDDDDD
回復

fianfumy 發表於 2009-2-3 18:44:54 |顯示全部樓層
嘩 .... chris tsui ... 多謝哂你呀 , 我去歐洲都有去搵呀 , 但係我唔見到花店 / 花檔 , 入去問又話冇 seeds賣 , 所以我就空手而回囉 !
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 22:23:41 |顯示全部樓層
多謝CHRIS呀
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-3 22:56:38 |顯示全部樓層
阿蛙,fian & may,我地其實應該多謝積媽至o岩~
積媽~多謝你呀~
真係唔好意思,要你做咁多o野呀~

fian,原來你去o左歐洲~
我記得n年前同朋友背囊去歐洲,我地一齊周圍搵種子,球根,發覺遊客熱點係搵唔到,後來我地去到一個冇遊客o既民居集中地,竟然就發現到一間園藝店有好多種子~
回復

Monse 發表於 2009-2-4 01:12:08 |顯示全部樓層
我只想申請花草種子,無位種蔬果類植物了。
我上次去台灣同日本都搵唔到球根及種子買,最終在台灣上綱才搵到一家在住宅區開綱上訂購球根及種子寫字樓,佢地見我係香港咁遠黎終於將客人Cancel Order 剩餘的種子買給我,太多品種喇,買左港幣成千幾蚊。
啱吖!遊客熱點係搵唔種子買架到。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-4 02:56:13 |顯示全部樓層
Monse,
我有兩包雜錦花草種子o係澳洲買o既,返到香港至到期日係07年9月,所以唔好意思比拎出來分享,你有冇興趣試吓呀?我o岩o岩種o左一包,未知發唔到芽~
個包裝寫住:Beneficial Insect Seed Mix - Encourages  "garden
friendly" insects to control pests naturally. 我見好吸引,所以買o左~
哈哈~你都好神心喎,去到咁遠都周圍搵種子,我今次係咁o岩撞到至買o架~
回復

llaus 發表於 2009-2-4 05:09:06 |顯示全部樓層
JicJicmom: 美蛙有份 ~~~
XDDDDDDDDDDD
多謝積積媽!
如果有大量需要的話,請通知一聲,在大島補貨好易咋!!
唔怕有花友分唔到呀!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-4 09:11:10 |顯示全部樓層
llaus: 多謝積積媽!
如果有大量需要的話,請通知一聲,在大島補貨好易咋!!
唔怕有花友分唔到呀!!
多謝美蛙呀 ~~~ 有需要時我一定唔會客氣 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-4 09:13:55 |顯示全部樓層
其實又唔一定係農作物架 ~~ 花花草草都會有架 ~~ 我地志在分享嘛 ~~
回復

蘑菇 發表於 2009-2-4 09:14:15 |顯示全部樓層
CHRIS真係有心,HONEYMOON都不忘農友,多謝你呀~
積媽,唔該晒你嘅安排,鍚死你。
美蛙,大島嘅植物野出境好嚴WOR,好似要檢疫??
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-4 09:15:19 |顯示全部樓層
你地唔好咁客氣喇 ~ 大家種野種得開心至係路嘛 ~~ 比D時間我 , 除左CHRIS d 種子之外, 我仲會有好多種子POST 上黎 ~~
回復

農夫 發表於 2009-2-4 13:26:03 |顯示全部樓層
多謝ChrisTsui,好期待呀
回復

mandm2007 發表於 2009-2-4 15:15:27 |顯示全部樓層
謝謝積積媽!!你真好人!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-8 00:28:33 |顯示全部樓層
見到d種子隻眼都發晒光~(閃閃)~
可惜我喺澳門啦~ 非常lonely~
回復

victoria 發表於 2009-2-8 02:04:13 |顯示全部樓層
辛苦你嘞積積媽
我哋組織開始盛大&具規模啦, yeah~~~
回復

nuage 發表於 2009-2-10 22:46:07 |顯示全部樓層
Monse: 我只想申請花草種子,無位種蔬果類植物了。
我上次去台灣同日本都搵唔到球根及種子買,最終在台灣上綱才搵到一家在住宅區開綱上訂購球根及種子寫字樓,佢地見
請問係邊呀﹗我想知下次去台灣可以去買﹗
回復

Monse 發表於 2009-2-11 00:28:22 |顯示全部樓層
nuage: 請問係邊呀﹗我想知下次去台灣可以去買﹗
等我抄返啲資料才覆你。
回復

nuage 發表於 2009-2-11 12:32:15 |顯示全部樓層
Monse: 等我抄返啲資料才覆你。
monse﹗唔該哂﹗
回復

聯絡園藝館|手機版|HKplants