返回列表 發新帖

1人1花大岩桐(10/1 #30新相 出第四組葉喇!!)

作者: siu車 發表于 2010-12-2 15:03:39
4686 29
siu車 發表於 2010-12-13 13:46:20 |顯示全部樓層
前日影返9隻b既生長情況~都ok wo!!haha!!
換左紙盒仲用電腦印過張紙,,,,haha!!

好多都出緊第3組葉~~

唔記得影大合照TIM.....失敗!!!!
下次補返,,,HAHA!!

回復

monkichi 發表於 2010-12-13 17:32:34 |顯示全部樓層

回復 tsoiyiu1009 的帖子

tsoiyiu1009,
謝謝你的提點, 可惜 ... ... 太遲了 ... ... 我在星期六上午已經換了盆.
本來想上來看看有甚麼新帖子才動工, 但不能登入(好像是升級/備份中)

我把換盆過程拍了照, 如下:
1) 換盆前

2) 新盆與泥

3) 新盆與兜

4) 取出泥膽

5) 將兩棵幼苗分開 (這是較大的一棵)

6) 將泥膽放入新盆

7) 加入土壤至幼苗泥膽深度

8) 較小的幼苗

9) 換盆完成

10) close up 照 (較小的幼苗)

11) close up 照 (較大的幼苗)

回復

monkichi 發表於 2010-12-13 17:39:06 |顯示全部樓層
回復 siu車 的帖子

siu 車樓主,
見到你有盆幼苗 d 葉上面沾上了泥.
我其中一盆都係咁...

請問要唔要清理咗去?? 我試過用紙巾經經拭, 但係 d 泥"痴"得好實, 拭唔走 ...
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-13 19:32:52 |顯示全部樓層
回復 monkichi 的帖子

咁你要多多留意下d葉,一發現有唔妥,好似軟晒/變啡﹐
影定相post上嚟問下人
d泥用嘢抺抺唔甩咖~用水沖就得~
你d苗都唔係痴咗好多泥姐~可以暫停不理~
回復

siu車 發表於 2010-12-13 21:46:35 |顯示全部樓層

我有用紙巾輕輕掃下佢...同埋真係唔駛理...佢D葉又唔用得水沖....沖左好易會爛架!!..
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-13 22:30:58 |顯示全部樓層
siu車 發表於 2010-12-13 21:46

我有用紙巾輕輕掃下佢...同埋真係唔駛理...佢D葉又唔用得水沖....沖左好易會爛架!!. ...

用水喉沖梗係容易會沖爛喇~況且你地都錯過沖泥既黃金時間~
換盆果陣先做到哩個步驟,好似洗隱形眼鏡咁沖就住就無咁容易爛~

回復

siu車 發表於 2010-12-14 17:34:51 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2010-12-13 22:30
用水喉沖梗係容易會沖爛喇~況且你地都錯過沖泥既黃金時間~
換盆果陣先做到哩個步驟,好似洗隱形眼鏡 ...

haha...我冇咁做到....因為我換盆個陣響公司換.....仲要副校響我隔離...幾大膽...

唉...我呢幾日冇返工.....我個9隻b響哂室外......今日實凍死....唉.....
好擔心佢地tim...
回復

siu車 發表於 2010-12-21 14:58:12 |顯示全部樓層

又po左佢地先~~
大個好多

大合照...有幾棵弱d既就死死下.....
回復

Karly0706 發表於 2011-1-3 22:36:19 |顯示全部樓層
你啲B真係好健康呀!
我隻B已經差唔多瓜柴。
早知唔拎返屋企!
回復

siu車 發表於 2011-1-10 18:45:51 |顯示全部樓層

好啦~~又POST下大岩B佢地先~~
7號影個陣佢地多都生緊第4組葉喇~

回復