我的日本草莓田....更新#8番茄結果了

作者: siu車 發表于 2014-7-16 19:22:08
2161 8

之前如果有睇我POST既話...會記得我種左好多日本草莓~

白草莓:
雪兔(播左兩粒種子....全部發哂芽)
初戀之香(播左兩粒種子....得一粒發到芽)
阿蘇的小雪(播左兩粒種子....得一粒發到芽)

紅草莓:
桃薰(播左5粒種子....得2粒發到芽....後尾有1棵蟲蟲攻擊....死左....而家得返1棵)
甘王(播左一堆....死淨4棵)
露之水滴(播左一堆....死淨2棵)

3月開始種....種左都4個月......

呢張係5月既時間影....

呢張係今日影...即係7月..雜草一堆...哈哈!!

我都知我應該換盆.....我而家其實用緊12蚊店d培養磚種緊...
但我應該買邊隻有機泥好呢?我考慮緊下面兩隻!...大家比d意見丫...thz!!
1)台灣翠筠靚土
2)Compo Gardening Potting Soil

另外仲有日本心型番茄...有花喇!!!希望快d結果....咁我就可以同大家分享種子喇!!!!

5月先種.....之前仲係咁細棵...

ahfour99 發表於 2014-7-16 23:22:54 |顯示全部樓層
台灣翠筠靚土我會唔考慮(太多小昆虫)
回復

mike28 發表於 2014-7-16 23:28:34 |顯示全部樓層

不能直接用以上營養土
結果期新陳代謝比較大都只能用50%

國內好多玩家推薦翠均土!結果大粒!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-7-18 16:33:30 |顯示全部樓層
嘩!恭喜土多啤梨苗已長大真替你高興!,心形番茄祈待看到收成有種子分享記得預埋我呀!謝謝!
回復

chanpyhilda 發表於 2014-7-18 16:44:49 |顯示全部樓層
請問可以分享D白草莓種子嗎?
回復

yukyo 發表於 2014-7-19 19:08:53 |顯示全部樓層

個人經驗係唔需要有好多肥既土,要多有機質。移植後大左穩定左先薄肥多施。圖係我5月播種既Alpine Strawberries,每盆落左一粒雞屎。

^^ 糞便係乜便?磷鉀多? 任何糞便(雞牛羊豬都work既,無需在意甚麼元素)  發表於 2014-7-20 18:25
回復

mike28 發表於 2014-7-19 19:56:52 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2014-7-19 19:08
個人經驗係唔需要有好多肥既土,要多有機質。移植後大左穩定左先薄肥多施。圖係我5月播種既Alpine Strawber ...

你種得超靚呀

其實非結果期最好用山邊天然腐植質
結果期最好用糞便!

mike28 謝謝讚賞同建議^^ 糞便係乜便?磷鉀多?  發表於 2014-7-20 12:50
回復

siu車 發表於 2014-8-4 11:30:01 |顯示全部樓層
心型番茄結果喇!另外草莓終於換盆了!最後我都係用繽紛5蚊的培養土...哈哈...
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-4 12:41:42 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜!恭喜!(^o^)
回復