1人1花大岩桐(10/1 #30新相 出第四組葉喇!!)

作者: siu車 發表于 2010-12-2 15:03:39
4679 29

好~~再開過post~~再講返因為小車我響小學度返工...
所以可以任拎剩底左既大岩桐花苗

11月25號(第一日拎返黎既)

siu車 發表於 2010-12-2 15:06:38 |顯示全部樓層
11月29號(大左~~健康左)

12月1號(放左佢地響直曬唔到既地方)

評分

查看全部評分

回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-3 17:04:19 |顯示全部樓層
回復 2# siu車

你d苗其實可以搬過間大d既屋~3或4寸盆就夠~
同埋可以施葉肥~
咁樣大得仲快丫~
回復

siu車 發表於 2010-12-3 21:01:01 |顯示全部樓層
回復 3# tsoiyiu1009

thz你既意見!!
我聽日去花墟買花泥+花盆....你覺得用繽紛個隻化學泥黎種o唔ok呢?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-4 04:35:18 |顯示全部樓層
回復 4# siu車

我都係當迷岩咁種,兩者應該大同小異~
大岩桐既植料主要係疏水良好為前提~
化學泥的話,如果唔加d珍珠岩令佢改善疏水的話,就要注意淋水既份量,唔可以過多過密~
以免爛根爛球~
不過如果你要我提議,花保隻紫羅蘭三合一植料都唔錯,
不過會貴d...尤其你有成13隻b咁多都好重皮下~
2.2l $28如果有打8折就$22~你可以參考一下~
回復

siu車 發表於 2010-12-4 08:42:39 |顯示全部樓層
回復 5# tsoiyiu1009

其實我冇13隻b咁多..有d俾左人淨返9隻b咋~~
我全部都係放公司度種..屋企種一定死...我屋企好猛太陽...
所以屋企中2吸光d植物好靚...haha
近日我想種士多啤梨tim~~
回復

siu車 發表於 2010-12-6 07:56:39 |顯示全部樓層
由於星期六,日放假.....又怕有學生搞佢地(星期六d學生返來課外活動...)
所以放左佢地入server房度....星期5個日已經淋左d水....唔算好多水..
但今日一返到公司一睇...有幾棵係大棵左....但有d響中心位部分變紅左....
究竟發生咩事呢...爛根?!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-6 08:30:54 |顯示全部樓層
回復 7# siu車

唔洗太擔心~
可能間房唔夠光姐~製造唔到葉綠素~
俾d散光佢地,再觀察多一兩日先喇~
回復

siu車 發表於 2010-12-6 09:41:19 |顯示全部樓層
回復 8# tsoiyiu1009

我今日同佢地換大屋喇...haha!!..我響花寶買左包泥...1.2L....但我怕唔夠lol....我有9隻b咁多...
除左花墟...邊度有得買花寶d泥?
回復

siu車 發表於 2010-12-6 21:51:21 |顯示全部樓層
換左大屋喇~~~真係好開心....見佢地原本好弱....
到而家咁健康..~~~haha...唔知我呢9隻b幾時會出花呢...
希望每一色都有d...我最想要紫色lol!!~

回復

monkichi 發表於 2010-12-10 11:25:44 |顯示全部樓層
唔好意思, 我想"搭單"喺度問少少問題.
我囝囝的學校都有參加一人一花活動.
我地暫時仲未替幼苗轉盆, 但應該都係時候要換了.

我地第一次種野, 好多野都唔識, 有 d 問題想搞清楚先著手換盆.

大家請睇睇以上相片, 我這個"兜", 好似有兩棵幼苗, 係咪??
如係, 咁係咪應該分兩個盆種?

學校派的通告話換盆時「將整個泥膽放入4至6吋高的花盆中定位,再加入土壤至幼苗泥膽深度」
如果有兩棵幼苗, 要分兩盆, 咁點樣將個泥膽一分為二呢?
我見兩棵幼苗長得頗為接近, 唔係好識/敢分, 怕"整死"其中一棵 ...

請大家教路, 應該點樣分會好 d? 需要用甚麼工具? 分時有甚麼要注意? ... ...

謝謝.
回復

比得大帝 發表於 2010-12-10 13:40:16 |顯示全部樓層

要分兩盆了.

1. 如果想保留泥胆, 可以用剪刀向下把泥胆剪開, 是會剪傷部份根的, 但沒大問題的

2. 也可以用水把泥沖走, 細心把兩棵大岩桐分開, 再植入新泥

3. 也可以用手小心把細的那棵的泥剔開, 輕力把小的那棵搖出來, 小的可能會傷了部份根, 但無大礙, 大棵的應該沒影響, 細棵的植入新泥, 大棵的連泥胆植入大盆, 如果錯手弄死了小的, 也不會傷了大的.
回復

monkichi 發表於 2010-12-10 15:37:38 |顯示全部樓層
回復 12# 比得大帝

好多謝 比得大帝 的指教, 我諗我地多數用第3個方案.
打算明天動手換盆.
如有問題, 再在此向各位請教.
謝謝!
回復

比得大帝 發表於 2010-12-10 16:10:00 |顯示全部樓層
我自己會用第二個方法.
回復

monkichi 發表於 2010-12-10 16:51:12 |顯示全部樓層
回復 14# 比得大帝

比得大帝 ,
可否講下點解你會選擇第2個方案, 而非第3個方案呢?

我打算用第3個方案, 係因為覺得呢個方法只係對細那棵有影響, 不會影響到大那棵.
不知我的諗法有無錯, 或者有無諗得不周詳的地方.

請指教.
回復

比得大帝 發表於 2010-12-10 17:09:21 |顯示全部樓層
各人有各人的做法, 我選第二個方法, 因為我換泥會換得好澈底, 甚致會把所有根剪去, 澈底清潔消毒, 讓她重新生根.  不過你第一次種, 唔敢教你哩個換泥法.

不過你選第二個方法也可以的, 泥還是新的, 如果種了半年致一年才換泥, 就最好把舊泥全換掉
回復

fnv234 發表於 2010-12-10 22:00:24 |顯示全部樓層
其實D苗有球未架?
我上個星期都幫呀媽個同事個女個同學買咗棵苗(好複雜
本來係問我有冇苗,不過我D大岩桐嘅花都唔同樣
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-12 10:01:38 |顯示全部樓層
回復 monkichi 的帖子

大岩桐唔同AV... 你唔好跟大帝方法做丫...佢d方法係分av苗用...
大岩桐係球根植物,你果d苗應該生咗個小球,
想分兩盆,你要慢慢咁好小心剔走d泥,睇下果兩棵苗係獨立生長,還是生埋同一個球根,
如果佢地獨立生長就好辦,如果生埋一齊,揀隻大d剪佢出嚟入溫室浸根,細既跟球移盆就可~
回復

+:栗子:+ 發表於 2010-12-12 18:07:46 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2010-12-12 10:01
回復 monkichi 的帖子

大岩桐唔同AV... 你唔好跟大帝方法做丫...佢d方法係分av苗用...

我仲諗緊做乜咁細個就要剪走個球
小車我覺得紫色大岩桐好常見
如果你批大岩桐苗係雜色既話好大機會有紫色
回復

monkichi 發表於 2010-12-11 11:36:21 |顯示全部樓層
fnv234,
甚麼是"球"?
回復

12下一頁