返回列表 發新帖

Sandy的有限酢醬花園 (3/23又有一位新成員加入)

作者: sandy 發表于 2008-2-21 22:05:56
7192 58
heiheimama 發表於 2008-3-13 23:53:51 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-13 23:50 發表

蘿白爛咗都唔一定屎O架...我試過之前唔知條蘿白係乜, 於是就咁搣咗佢掉埋, 隻酢醬草都無事

你...都幾無知架wo....
回復

tata 發表於 2008-3-13 23:56:15 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-13 23:53 發表

希媽, 點解loklok俾你個隻咁壯咁好生養架, 唔公平
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 23:59:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-13 23:53 發表

我有時重好傻添O架 ...
回復

ayclui 發表於 2008-3-14 00:00:29 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 23:56 發表

我記得希媽好似話有一開四o架噃.....
回復

tata 發表於 2008-3-14 00:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-14 00:00 發表

我記得希媽好似話有一開四o架噃.....

係囉係囉
回復

loklok 發表於 2008-3-14 00:07:21 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 23:56 發表

有白粗根係較強壯架...
回復

heiheimama 發表於 2008-3-14 13:31:53 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-14 00:01 發表

係囉係囉

我有呀,你問過loklok先啦!~不過一開四,真係好細...
回復

tata 發表於 2008-3-14 13:43:50 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-14 13:31 發表

我有呀,你問過loklok先啦!~不過一開四,真係好細...

好呀, 我問吓loklok先~ 寄住喺你度先啦, 我個屎咗再搵你呀
回復

格子 發表於 2008-3-14 14:30:21 |顯示全部樓層
新手一問: 呢哋d種子邊度買架?
回復

sandy 發表於 2008-3-14 14:45:45 |顯示全部樓層
d球根 / 成株 大部份係花友分享出來. 有一盆係由種子種起(都係花友分享比我的). 有一盆係花園草地上掘出來. 丫. 即係呢盆. 未update相 .  仲有d球根自己係外國直接訂回來.  有d仲未到 , 等待中

Oxalis Corniculata 呢棵係花園度掘出來的

Oxalis Corniculata 呢棵係花園度掘出來的
回復

藍天使 發表於 2008-3-15 10:49:04 |顯示全部樓層
我都有一棵係掘出黎架, d 葉有少少紅紅地, 好細塊葉仔好cute, 但係我唔鍾意掘出黎果棵個型好肉酸, 見棵野有結左個種子包, 於是採左一粒種子(好似未熟既添)落左泥, 過左成幾個week都無動靜仲以為佢生唔到, 點知今朝見佢有一塊小葉生左出黎, 好開心呀.

回復

lolo 發表於 2008-3-15 11:02:01 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-14 14:45 發表
d球根 / 成株 大部份係花友分享出來. 有一盆係由種子種起(都係花友分享比我的). 有一盆係花園草地上掘出來. 丫. 即係呢盆. 未update相 .  仲有d球根自己係外國直接訂回來.  有d仲未到 , 等待中 ...

仲有d球根自己係外國直接訂回來 <---     唔預埋我地
回復

sandy 發表於 2008-3-15 13:29:24 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-15 11:02 發表

仲有d球根自己係外國直接訂回來  

我都係叫朋友幫我買架咋.
回復

sandy 發表於 2008-3-15 13:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-3-15 10:49 發表
我都有一棵係掘出黎架, d 葉有少少紅紅地, 好細塊葉仔好cute, 但係我唔鍾意掘出黎果棵個型好肉酸, 見棵野有結左個種子包, 於是採左一粒種子(好似未熟既添)落左泥, 過左成幾個week都無動靜仲以為佢生唔到, 點知今朝見 ...

咦你塊葉bb係紅色既. 本身係咩品種呢 . 我個草地都好似有類似啡紅色既品種. 等我又去攪攪佢先

回復

藍天使 發表於 2008-3-15 15:09:34 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-15 13:33 發表

咦你塊葉bb係紅色既. 本身係咩品種呢 . 我個草地都好似有類似啡紅色既品種. 等我又去攪攪佢先

我都唔知係咩野品種, 大左應該係咁既, d 花好細架咋.
回復

sandy 發表於 2008-3-15 16:07:30 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-3-15 15:09 發表

我都唔知係咩野品種, 大左應該係咁既, d 花好細架咋.

呵. 呢隻. 我見草地都有呢隻款了.
回復

藍天使 發表於 2008-3-15 16:58:15 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-15 16:07 發表

呵. 呢隻. 我見草地都有呢隻款了.

佢d 花仔係黃色架.
回復

sandy 發表於 2008-3-15 17:29:22 |顯示全部樓層
今日發現兩款不同葉紋既酢醬草, 花紋都幾靚.

青綠色

青綠色

紫紅色

紫紅色
回復

sandy 發表於 2008-3-23 16:50:57 |顯示全部樓層
今日又update下 我的有限酢醬草花園. 有一位新成員加入. 新芽出來了

大家說的長頸鹿般的Oxalis deppei 'Iron Cross'

大家說的長頸鹿般的Oxalis deppei 'Iron Cross'

雖然生長得高, 但葉子很美

雖然生長得高, 但葉子很美

新成員 Oxalis Rubra 'Sheepsours'

新成員 Oxalis Rubra 'Sheepsours'

no name

no name

Fanny ; 想偷走的意慾

Fanny ; 想偷走的意慾

Oxalis Stenorrhyncha

Oxalis Stenorrhyncha

花友分享由種子種起的. 暫時no name, 因為未開花

花友分享由種子種起的. 暫時no name, 因為未開花

Oxalis Oregana Wood Sorrell

Oxalis Oregana Wood Sorrell

Oxalis Triangularis Purple Shamrock

Oxalis Triangularis Purple Shamrock

Oxalis Corniculata

Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq) ; 終於有花lum同開花了. 很美的白花 ... ...

Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq) ; 終於有花lum同開花了. 很美的白花 ... ...

Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq)

Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq)

回復