Sandy的有限酢醬花園 (3/23又有一位新成員加入)

作者: sandy 發表于 2008-2-21 22:05:56
7160 58
今天陽光夠. 又影番d靚相. 一齊酢醬一番啦. 不過我既品種係有限公司. 正在慢慢收集中 多多指教

新成員 Oxalis Triangularis Purple Shamrock

新成員 Oxalis Triangularis Purple Shamrock

花很美

花很美

花友a分享的 Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq)

花友a分享的 Oxalis Triangularis ssp Papilionacea (O. Oxalis regnellii Miq)

第三塊葉快出世了

第三塊葉快出世了

都係花友a分享的fanny

都係花友a分享的fanny

fanny唔知係咪已經有花lum呢@@

fanny唔知係咪已經有花lum呢@@

多謝希媽分享比藍天使再分享給我的Oxalis Oregana Wood Sorrell

多謝希媽分享比藍天使再分享給我的Oxalis Oregana Wood Sorrell

呢棵係在我花園中的泥土上發現的雜草. 細心看原來也是酢醬草; 黃色花兒也很美 ... ... ...

呢棵係在我花園中的泥土上發現的雜草. 細心看原來也是酢醬草; 黃色花兒也很美 ... ... ...
豔豔 發表於 2008-2-21 23:01:01 |顯示全部樓層
真失禮.... 我盆 Oxalis Oregana Wood Sorrell仲係得一塊葉...
回復

ayclui 發表於 2008-2-22 00:03:09 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-21 23:01 發表
真失禮.... 我盆 Oxalis Oregana Wood Sorrell仲係得一塊葉...

吓? 點解呢? 希媽比我果隻都生咗好幾塊葉啦...不過佢真係生得幾慢
回復

ayclui 發表於 2008-2-22 00:04:51 |顯示全部樓層
sandy, 見到你咁好心機照顧 d 酢醬草, 我真係老懷安慰
回復

豔豔 發表於 2008-2-22 00:06:30 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-22 00:03 發表

吓? 點解呢? 希媽比我果隻都生咗好幾塊葉啦...不過佢真係生得幾慢

我都想知呀....  生黎生去都係得一塊
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 10:02:27 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-2-21 22:05 發表
今天陽光夠. 又影番d靚相. 一齊酢醬一番啦. 不過我既品種係有限公司. 正在慢慢收集中 多多指教

通常街見到既酢醬草都係粉紅色花, 你有黃色花真係好特別呀.  幾時得閒掘棵比我呀

回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 10:17:17 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-2-22 10:02 發表

通常街見到既酢醬草都係粉紅色花, 你有黃色花真係好射別呀.  幾時得閒掘棵比我呀

天使,
荔枝山茶座隔離間屋出面有呀!~
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 10:20:07 |顯示全部樓層
sandy,你個兔兔花園好靚wo!~

艷艷,因mut你棵wood surrell生得咁慢呢?試下移去光少少的地方?我那棵生到爆哂缸wo(但仍未有花
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 10:23:28 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 10:17 發表

天使,
荔枝山茶座隔離間屋出面有呀!~

唔該晒希媽報料, 等我得閒去掘返一棵先, 唔好話比人知呀
回復

tata 發表於 2008-2-22 10:24:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 10:20 發表

艷艷,因mut你棵wood surrell生得咁慢呢?試下移去光少少的地方?我那棵生到爆哂缸wo(但仍未有花 ) ...

我棵都生咗好多葉吓喎, 但當然又係無花啦
回復

lammanfung 發表於 2008-2-22 10:27:26 |顯示全部樓層
妳種得真好,很美麗。我的是種在外面花園中,受風吹雨打,較好看的是這個。
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 10:33:21 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-2-22 10:27 發表
妳種得真好,很美麗。我的是種在外面花園中,受風吹雨打,較好看的是這個。

你咁捨得!~隔離有棵菜苗wo,咩黎架!
回復

豔豔 發表於 2008-2-22 10:37:39 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 10:20 發表

艷艷,因mut你棵wood surrell生得咁慢呢?試下移去光少少的地方?我那棵生到爆哂缸wo(但仍未有花 ) ...

已經加光了...都冇進步.... 又唔敢搬去全日照
回復

lammanfung 發表於 2008-2-22 10:50:39 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 10:33 發表

你咁捨得!~隔離有棵菜苗wo,咩黎架!

在公司裡環境並不適合它們生長,所以移植到那裡。希望它們能夠適應那裡的環境。還好的是最冷的時候已經過了。
‥‥有棵菜苗‥‥等我回去看看。
回復

sandy 發表於 2008-2-22 12:50:13 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-2-22 10:02 發表

通常街見到既酢醬草都係粉紅色花, 你有黃色花真係好特別呀.  幾時得閒掘棵比我呀

咦. 嘜周街都係粉紅色咩. 我反而係我花園出現既全部都係黃色. 如你未掘倒. 來我樹鍾意邊棵掘邊棵啦.
回復

sandy 發表於 2008-2-22 12:50:43 |顯示全部樓層

多謝希媽呀.  有機會來我樹坐下丫.
回復

sandy 發表於 2008-2-22 12:51:31 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-22 10:37 發表

已經加光了...都冇進步.... 又唔敢搬去全日照

我呢排全部酢醬草都係處於全日照位置. 反而生得好靚bor.
回復

sandy 發表於 2008-2-22 12:54:24 |顯示全部樓層
我仲有一棵酢醬草係由種子種起架. 多謝Mamaah花友慷慨送給我的. 可惜種子暫時只有一粒發倒芽. 其實初初出現兩塊葉時我見唔倒三塊葉. 覺得有點不像. 後尾呢兩日出倒第三塊葉. 係三塊葉的. 所以應該係啦呱. 呢隻花友話唔知係白花定黃花既酢醬草 ; 去片:
回復

豔豔 發表於 2008-2-22 18:13:27 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-2-22 12:51 發表

我呢排全部酢醬草都係處於全日照位置. 反而生得好靚bor.

因為heima提過我...話佢喜歡住樹底..唔太適合全日照
回復

sandy 發表於 2008-2-22 20:54:34 |顯示全部樓層
真的嗎? 不過我個間屋係坐北向南. 依家冬天個花園唔會晒得太耐. 都算上半就晒啦. 但係見d oxalis 真係好生猛. 仲以為好受全日照添.
回復

123下一頁