我要出書了!

作者: heiheimama 發表于 2008-2-21 13:01:31
14632 109
feufeu 發表於 2008-2-21 17:15:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 17:04 發表
Office養花一定會是其中一個題目,因為我們都希望上班地點可以多點綠意呀!

另:可惜15/3聚會我唔可以參加,否則到時可以向各位花友取經!

feufeu:你係專業人士,你既故事一定好有趣!接受我專訪好嗎? ...

Hei Ma, I am a small potato in the office only. Don't be misled by my office location. I am not one of those professionals.

回復

WingWing 發表於 2008-2-21 17:32:13 |顯示全部樓層
希媽, 期待你的新作, 期待那些動人的故事!!
回復

sam 發表於 2008-2-21 17:37:20 |顯示全部樓層
叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻
回復

Exodus 發表於 2008-2-21 17:38:37 |顯示全部樓層
真係開心
但係
香港既市場太狹小
回復

曉文 發表於 2008-2-21 17:43:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 13:01 發表
今早和某出版社編輯談出版計劃,sell了幾條橋,佢最buy係以花為題材的書.心目中是一本mix and match的書,不是要教人點種花,而是從花花,從植物引發出來的一些感動人心的小故事,讓讀者感受熱愛自然熱愛生命的”栽花心情”.當中也 ...

係邊間出版社呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-21 18:04:22 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-2-21 17:43 發表

係邊間出版社呀?

唔講得住呀~出得成一定會話俾大家知.總之係一間很不錯的出版社.
回復

Exodus 發表於 2008-2-21 18:21:11 |顯示全部樓層
我就估係X里喇...
回復

heiheimama 發表於 2008-2-21 18:23:47 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-2-21 18:21 發表
我就估係X里喇...

唔係~
回復

Tony 發表於 2008-2-21 18:34:24 |顯示全部樓層
heiheimama....支持你
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-21 18:35:55 |顯示全部樓層
heiheimama支持你
回復

candyafr 發表於 2008-2-21 18:52:17 |顯示全部樓層
希媽,

支持你,
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-21 18:54:06 |顯示全部樓層

可以嘛??

S先生的神奇玫瑰花

「S先生!」郵差說。我便回頭看,原來又是一張張的月結單、帳單……「唉,又要去交錢了,真討厭!!」我不滿地埋怨着。我回房後,拉開拉櫃,把錢拿出。

我到了郵局,眼看一叢叢的聖誕飾物,又紅又綠,又不知工人用了多少個通宵佈置出來的,那些工人用了健康和時間來換取那份低薄的薪金……「先生。」坐在櫃枱的白領小姐叫我,我頓時如夢驚醒, 我便一手交錢,一手收收條,事成便走了。

回家途中,一個小妹妹走來,説:「先生,買枝玫瑰花。」我便從口袋裡拿錢把餘下的三枝玫瑰花買下。我回到家後,便把N年沒用的花瓶拿出,加些水,最後把花插下,哈哈,一個花瓶,三枝玫瑰就能取了我的大半天,真有趣!!!紅得如火的紅玫瑰,皎潔如雪的白玫瑰和帶點神袐的紫玫瑰。

三天過去,花謝了,我突然心血來朝,我走到花店,剛好有一盆盛開的玫瑰,我便立刻買下,大汗疊細汗的把它搬回家,把它種在花園。我開心地想,哈哈!這回每天也有玫瑰看。

一個月後,討厭的月結單又來了,我又如常到郵局交錢,那些聖誕飾物還在,我心又想,那工人為我們佈置得那麼美,他們的心思是不會白費的。

短短一個月,因玫瑰而改變的我頓時覺得很神奇。希望大家也能找到自己的神奇玫瑰。

sosxxx12
回復

ハマナス 發表於 2008-2-21 19:00:35 |顯示全部樓層
heiheimama你好叻, 支持你!
我要做你fans
回復

fnv234 發表於 2008-2-21 20:01:17 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-2-21 18:54 發表
S先生的神奇玫瑰花

「S先生!」郵差說。我便回頭看,原來又是一張張的月結單、帳單……「唉,又要去交錢了,真討厭!!」我不滿地埋怨着。我回房後,拉開拉櫃,把錢拿出。

我到了郵局,眼看一叢叢的聖誕飾物,又紅又 ...

網上面搵定係自己寫?如果係網上搵嘅唔可以抄喎
回復

曉文 發表於 2008-2-21 20:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 18:04 發表

唔講得住呀~出得成一定會話俾大家知.總之係一間很不錯的出版社.

海濱嗎?
我偶爾也跟他們合作
回復

peter1953 發表於 2008-2-21 20:45:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 14:56 發表

我好認同Rebecca的說法.香港人的食物得來太易,我阿媽都係買一斤摘剩半斤食,所以其中一個故事是要關於一種蔬菜的成長,希望提醒讀者,幾蚊斤的平菜,也是花了很多心力才種得出來,應該珍惜.

另外也想要一些以自己種的蔬菜烹調 ...

關於花既相我就唔係幾得啦,不過關於合時蔬菜及農作物相片,多多都有,門前就是一望無際的農地,要相片咩, 找我啦...........

無限相片支持妳......
回復

heiheimama 發表於 2008-2-21 21:34:35 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-2-21 20:45 發表

關於花既相我就唔係幾得啦,不過關於合時蔬菜及農作物相片,多多都有,門前就是一望無際的農地,要相片咩, 找我啦...........

無限相片支持妳...... ...

多謝你呀peter,我仲要看你的blog學下野攞下靈感!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-21 21:36:38 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-2-21 20:01 發表

海濱嗎?
我偶爾也跟他們合作

不是,係最近幫歌神出左本自傳那間,名字就不好說了,我連proposal都未交.
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-21 21:36:56 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-2-21 20:01 發表

網上面搵定係自己寫?如果係網上搵嘅唔可以抄喎

自己寫
回復

khlee 發表於 2008-2-21 22:22:09 |顯示全部樓層
Hi, 有沒有考慮加入一些有關環保的元素呢?

個人很喜歡這個帖...

http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cgi-bin/topic.cgi?forum=64&topic=231&start=0&show=0
回復