返回列表 發新帖

士多啤梨~~help~~ >__<"

作者: kl_carrie 發表于 2008-2-19 12:41:04
8719 31
kl_carrie 發表於 2008-3-19 13:15:28 |顯示全部樓層

士多啤梨~~help~~ >__<" (起死回生啦...嘻...)

開花啦...Yeah~~
回復

catpcpooh 發表於 2008-3-19 16:12:10 |顯示全部樓層
恭喜晒呀~~~

見你地種得咁靚~!

等我都去買盆返屋企試下種先~
回復

mamajoe 發表於 2008-3-19 21:44:43 |顯示全部樓層
你好叻呀,,,
我早幾日都買左盆士多啤梨, 都係用溏泥呀,
我叫個老細同我換盆, 加左d科學泥, 不過都係謝謝下咁
我放左係室內, 有射燈射住, 同埋我有每日淋水,,,吾知點解, 佢都好似就死咁,,,
回復

kl_carrie 發表於 2008-3-19 22:12:09 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2008-3-19 21:44 發表
你好叻呀,,,
我早幾日都買左盆士多啤梨, 都係用溏泥呀,
我叫個老細同我換盆, 加左d科學泥, 不過都係謝謝下咁
我放左係室內, 有射燈射住, 同埋我有每日淋水,,,吾知點解, 佢都好似就死咁,,, ...

之前我果盆都係咁加, 無論點照顧佢都係謝下謝下, 就算我換左泥施左肥, 雖然佢中間生左d新既葉, 但謝左既葉都仲係成個謝樣咁.  係之後有一日我將d枯黃既葉剪走曬, 盆野之後先越生越靚仔咋.  或者你都可以試下等你果盆野有d新既葉生左出尼後剪左d枯葉佢, 咁可能會好d...
回復

mamajoe 發表於 2008-3-19 22:51:08 |顯示全部樓層
kl_carrie:   我返到去試下先
我想問呢,,,如果我日日用噴壺噴水, 噴埋落泥個度, 吾知咁得吾得既呢?
同埋,盆士多啤梨有花,但無果, d花心一點點黑色,係咪生虫呀? 但係我睇黎睇去佢地又吾郁bor,,,好奇怪,,,
回復

heiheimama 發表於 2008-3-19 22:55:00 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2008-3-19 22:51 發表
kl_carrie:   我返到去試下先
我想問呢,,,如果我日日用噴壺噴水, 噴埋落泥個度, 吾知咁得吾得既呢?
同埋,盆士多啤梨有花,但無果, d花心一點點黑色,係咪生虫呀? 但係我睇黎睇去佢地又吾郁bor,,,好奇怪,,, ...

唔係,純粹係結唔到果而已,這些”冇仔花”應立即剪去.

其實室內無論如何加燈,都不可能種到士多啤梨,如堅持要試,建議儘量疏果,讓植株集中谷肥一兩粒果,或者可以有機...
回復

tobysiu 發表於 2008-3-19 23:32:37 |顯示全部樓層
我用黑泥黍種野,都ok嫁
回復

mamajoe 發表於 2008-3-19 23:32:37 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-19 22:55 發表

唔係,純粹係結唔到果而已,這些”冇仔花”應立即剪去.

其實室內無論如何加燈,都不可能種到士多啤梨,如堅持要試,建議儘量疏果,讓植株集中谷肥一兩粒果,或者可以有機... ...

oh,,,,,好失望 ,,,
剪哂佢好吾舍得呀,,,我聽日影相上黎睇下邊d要剪,邊d吾洗好無呀??
回復

carolc 發表於 2008-3-19 23:33:26 |顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

算復原得快喎, 仲有花 tim
回復

小紅帽` 發表於 2008-3-21 14:42:11 |顯示全部樓層
咁我係成盆`野既葉邊都枯枯`地咁
咁應該`點好呢?
回復

mamajoe 發表於 2008-3-21 21:09:29 |顯示全部樓層

我終於影左相啦,,,

剪哂d吾靚既葉

有一粒大少少既果

都有花

放左係射燈度,吾知得吾得
有無高人教下我,點先可以種得佢好呀?
回復

mamajoe 發表於 2008-3-27 23:42:15 |顯示全部樓層
我稞士多啤梨就黎謝哂啦,,佢而家一日謝一D,,一日謝一D,,,點算,,
回復