請問....

作者: kl_carrie 發表于 2008-2-21 00:00:49
1933 5
想問一條好蠢既問題.

我想問如果響屋企種盆栽, 盆盆栽既花無比蜜蜂采過蜜的話, 係咪就唔會結果?
gtrnismo 發表於 2008-2-22 12:26:42 |顯示全部樓層

昆蟲(蜜蜂)並非唯一傳播花粉的媒介

理論上如果不pollinate就不會結果是對的
但簡單風也是媒介 (人的手都可以)

以前種過蘋果, D人話如果方圓百里都無人種蘋果的話, 自己樹的花依然可靠自己單一樹的花交叉pollinate, 亦可以用手的

但人地話如果單1樹/植物pollinate出來的果實會不健康

我都想知係吾係
回復

Yuffie 發表於 2008-2-22 20:37:23 |顯示全部樓層
我同意gtrnismo﹐ 理論上如果無pollinate就唔會結果。  但係每種植物都唔同﹐ 有D可以 Self-pollinate, 我無睇過蘋果既資料。  不過我知道牛油果都係最好種兩隻唔同品種﹐ 因為雌花同雄花係某D氣候底下係唔同時間開花﹐ 種個時要選一夥 Type A 一夥Type B 甘先可以確保同一時間有雌雄花一齊開。

所以唔知你種緊咩既話都幾難幫到你 bor
回復

kl_carrie 發表於 2008-2-23 20:29:55 |顯示全部樓層
我種既係士多啤梨, 因為見新出個幾朵花好似唔識結果咁, 所以就問下睇下會唔會因為係我室內種既關係囉..
回復

heiheimama 發表於 2008-2-23 21:17:18 |顯示全部樓層
士多啤梨,你可以用毛筆掃下朵花幫助傳播花粉.但如果你發現果實係大唔到,就可能係唔夠肥.
回復

carolc 發表於 2008-2-23 23:17:00 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

士多啤梨唔使擔心, 佢會結果既, 但要比養份佢
回復