泥入面有d透明既蟲,點對付佢地?

作者: 遙日 發表于 2010-11-14 18:04:27
16294 24
近日發現泥入面有d透明的蟲,
泥面看不見,要翻開泥土先見到,
起初打算"不"走佢就算,但發現數量都幾多,"不"完又有
於是我用花x殺蟲水噴死佢,但見一條殺一條都唔係辦法

請問各位有無人知果d係咩蟲?
點消滅佢地?(個盆仲種緊野,如可以的話不想換泥)
p.s:我現時滴了些竹炭水到泥中,又噴了少少花x殺蟲水在泥面,但好似無乜效
GMT+8 發表於 2010-11-14 19:02:26 |顯示全部樓層
earthworm? it's good for your plant!
回復

孖吉 發表於 2010-11-14 21:07:24 |顯示全部樓層
呢d白色一條條o既係 pot worms (white worms),係食泥裏面的有機物o既,見到佢地即係你啲泥好健康囉~
回復

小白 發表於 2010-11-14 22:34:38 |顯示全部樓層
回復

小白 發表於 2010-11-14 22:46:09 |顯示全部樓層
白色一條條.... 食哂我 d 球根呀...
回復

fnv234 發表於 2010-11-14 22:56:24 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-11-14 22:46

我都試過呀,果隻蟲係唔係另一隻嚟架?
回復

小白 發表於 2010-11-14 23:02:27 |顯示全部樓層
我都試過呀,果隻蟲係唔係另一隻嚟架?
fnv234 發表於 2010-11-14 22:56

我都想知....... add2icon
回復

孖吉 發表於 2010-11-14 23:43:35 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-11-14 22:46

食蚜蠅科(Syrphidae)昆蟲大部分為肉食性,幼蟲捕食蚜蟲、介殼蟲等,屬於有益昆蟲。但其中有些蠅類的幼蟲為植食性,如大水仙根蠅(Merodon equestris (Fabricius))與小水仙根蠅(Eumerus tuberculatus Rondani,Eumerus strigatus (Fallen)),成蟲產卵於百合、水仙等球根表面,幼蟲孵化後就在球根內部鑽食,因為其生存在土壤中的球根內,故防治困難,在歐美、日本等地為重要球根花卉害蟲。

水仙根蠅蛆蟲 同 port worm 在體形上有好大分別。port worm 大約 0.5mm鉛芯 咁粗,1.5cm 長,所以是白色縮細了的蚯蚓樣子,身上有少少透明,可以看到腸子是直的,怕光,多數在泥裏找到。水仙根蠅蛆蟲身體比例是較粗大且短,較不透明,而且不怕光,可以在泥面找到或者附在球根上。

遙日 說噴過 園藝殺蟲水 無效,可能是因為成份為 氯菊酯 (要看看瓶上說明喇),因為 氯菊酯 殺蟲水是比較環保,不會傷害 蚯蚓 和 蜜蜂,但如果是殺蛆蟲應該非常有效。
回復

小白 發表於 2010-11-15 00:13:36 |顯示全部樓層
水仙根蠅蛆蟲 同 port worm 在體形上有好大分別。port worm 大約 0.5mm鉛芯 咁粗,1.5cm 長,所以是 ...
marcuslee 發表於 2010-11-14 23:43

我見到果隻唔粗的... 幼過 0.5mm  鉛芯 add12icon
回復

孖吉 發表於 2010-11-15 00:15:03 |顯示全部樓層
我見到果隻唔粗的... 幼過 0.5mm  鉛芯
小白 發表於 2010-11-15 00:13

咁身體比例係咪短啲呢 (同蚯蚓比)?
回復

小白 發表於 2010-11-15 00:39:55 |顯示全部樓層
咁身體比例係咪短啲呢 (同蚯蚓比)?
marcuslee 發表於 2010-11-15 00:15

其實應該係按比例縮小...
回復

遙日 發表於 2010-11-15 11:07:07 |顯示全部樓層
回復 8# marcuslee

我相信那不是蛆蟲,因為蛆蟲應是白色的,
而我見果d係透明,較似上面花友提供網站中的port worm
的確佢係只會出現在泥土中,不翻土係見唔到的

但我之後查過資料,佢又好似有d似線蟲喎﹗﹗
因為佢真係完全透明的

昨日再滴了些竹炭水到泥中,
今朝見到蟲屍,牠死了變白色了…嘗試翻一下土好似沒有發現其他蟲(昨天翻一下就發現三條),不知是否蟲藥生效被殺了呢?
我肯定我直接噴他們時,他們是會被噴死的

如果牠們係益蟲,那我咪錯殺無辜?(但我以前見過類似東西,牠們會吃泥面的爛葉)
我在家用盆種,無啦啦何來蚯蚓?
我不知牠們有沒有吃的我的植物,因那盆泥剛下種兩天,仍未發芽,牠們吃光了種子我也不會知道的
我只是很八卦種子有沒有發芽,翻土時才發現牠們聚集在種子附近的泥中,而種子外表看來仍是跟下種前一樣,沒有變化(裡面變成點就唔知了)
回復

孖吉 發表於 2010-11-15 11:57:25 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

我相信那不是蛆蟲,因為蛆蟲應是白色的,
而我見果d係透明,較似上面花友提供網站中的p ...
遙日 發表於 2010-11-15 11:07

你問,為什麼會在盆裏發現 pot worm?佢地叫 pot worm 啵,pot=盆 嘛!(真實好多時我地賣回來的花泥裏面都有佢地的蛋)

另外你用殺蟲水噴佢會死,咁你 check 咗殺蟲水的有效成份未呀?如果唔係 氯菊酯,係會殺死蚯蚓咖。就萛係 氯菊酯,你大量咁噴佢,殺蟲水的乳化劑都會令佢窒息死啵~

至於係咪線蟲,真係好難答你,因為線蟲有好多好多種,不過稙物冇乜事大都唔使理佢。另外,你係咪用舊泥發種籽咖?通常新泥冇乜呢d情況。
回復

遙日 發表於 2010-11-15 12:17:45 |顯示全部樓層
回復 13# marcuslee

無錯你說中了,我係用舊泥再種
之前盆泥種過其他苗,但都養不大,之後放了種子才發現蟲
不知之前小苗養不太跟蟲蟲有無關係?(我係用新泥種那些苗的)

現在我打算不再理牠了,靜觀其變吧﹗
回復

小白 發表於 2010-11-16 15:33:52 |顯示全部樓層
係d 茶籽粉到的

IMG_9832 [800x600].jpg
回復

孖吉 發表於 2010-11-16 15:38:48 |顯示全部樓層
係d 茶籽粉到的
小白 發表於 2010-11-16 15:33

茶籽粉唔係會殺蚯蚓嗎?你啲茶籽粉落咗幾耐?係咪失效呢?

另外,可唔可以影吓條蟲蟲的頭部呀?
回復

小白 發表於 2010-11-16 15:47:04 |顯示全部樓層
茶籽粉唔係會殺蚯蚓嗎?你啲茶籽粉落咗幾耐?係咪失效呢?

另外,可唔可以影吓條蟲蟲的頭部呀? ...
marcuslee 發表於 2010-11-16 15:38

呢條似虫呀... 不是蚯蚓....  悚背面是一隻5 ml 茶匙...  茶籽粉落了1 ~ 2 星期, 放係泥面, 今天見佢一舊舊, 便用茶匙整開佢, 就發現有虫....   條虫搵唔噃架... 又唔係養佢

IMG_9833 [800x600].jpg
回復

孖吉 發表於 2010-11-16 15:51:58 |顯示全部樓層
呢條似虫呀... 不是蚯蚓....  悚背面是一隻5 ml 茶匙...  茶籽粉落了1 ~ 2 星期, 放係泥面, 今天見佢一舊 ...
小白 發表於 2010-11-16 15:47

我想睇清楚係乜野蟲啫,蟲蟲呢D咁可愛O既嘢都係留返俾你啦~ add5icon
回復

遙日 發表於 2010-11-16 16:24:10 |顯示全部樓層
oh﹗張相入面的蟲好似我盆裡果d﹗﹗只係無咁粗,幼少少
昨日我再翻土,已經無之前咁易揾到佢地了,
係粒種子附近找到一條,但行動非常遲緩,要推下佢先郁幾下,之前不但翻土就發現兩三條,仲鬼咁生猛捲捲下,而家變到遲鈍左,唔知係咪竹炭水(or殺蟲水)的功效?
回復

小白 發表於 2010-11-16 18:20:13 |顯示全部樓層
O...   已噴矽藻素...
回復

12下一頁