成長史癸花籽

作者: Yuffie 發表于 2008-2-16 22:41:19
2068 17
第一次貼圖和發話題請多多指教

最後圖中是茶匙﹐可以睇到Scale.  總共填滿半個月餅盒﹐無試炒黎食呀。  諗住留種籽
下次種多D先。

07/10/2007 - 分唔分得出邊夥係癸花﹐邊夥係青瓜或粟米呢﹖

07/10/2007 - 分唔分得出邊夥係癸花﹐邊夥係青瓜或粟米呢﹖

01/12/2007 - 已經超過半個人甘高啦﹐都未見有花.....

01/12/2007 - 已經超過半個人甘高啦﹐都未見有花.....

19/12/2007 - 都高過我先終於見到花蕾啦

19/12/2007 - 都高過我先終於見到花蕾啦

22/12/2007 - 開花喇﹐ 幾靚

22/12/2007 - 開花喇﹐ 幾靚

29/12/2007 - 花中心越哩越大

29/12/2007 - 花中心越哩越大

09/01/2008 - 大得好恐怖

09/01/2008 - 大得好恐怖

16/01/2008 - D鸚鵡黎左開餐﹐用布包住都被距地扯開。 有一夥的癸花籽完全食晒 ~ ...

16/01/2008 - D鸚鵡黎左開餐﹐用布包住都被距地扯開。 有一夥的癸花籽完全食晒 ~ ...

28/01/2008 - 係鸚鵡爪下救出的﹐稍稍陰乾之後。 細D個兩夥無乜食到

28/01/2008 - 係鸚鵡爪下救出的﹐稍稍陰乾之後。 細D個兩夥無乜食到

30/01/2008 - 我用鉗子逐粒鉗出黎﹐我媽直接用手 ’抓‘快很多。

30/01/2008 - 我用鉗子逐粒鉗出黎﹐我媽直接用手 ’抓‘快很多。

評分

查看全部評分

Fonica 發表於 2008-2-16 22:58:49 |顯示全部樓層
Yuffie
歡迎啊
葵花真是很大很靚
回復

Tony 發表於 2008-2-16 23:04:30 |顯示全部樓層
DSC05368----->好恐怖
回復

小餘 發表於 2008-2-17 00:37:26 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-2-16 22:41 發表

最後圖中是茶匙﹐可以睇到Scale.  總共填滿半個月餅盒﹐無試炒黎食呀。  諗住留種籽
下次種多D先。

嘩!收成好好喎
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-17 01:00:49 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-2-16 22:41 發表

下次種多D先。

多謝Yuffie既分享,我都種緊向日葵,依家d花已經謝咗3個星期,d花瓣都開始掉下,我亦發現已經有葵花籽,請問你d花謝咗幾耐先收種籽架,我expect要等一輪,待種籽成熟後才收,希望你可分享經驗
回復

amiko_zoo 發表於 2008-2-17 12:03:06 |顯示全部樓層
DSC05224.jpg  真 係好靚呀!!!
回復

Yuffie 發表於 2008-2-17 17:40:55 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-2-17 01:00 發表

多謝Yuffie既分享,我都種緊向日葵,依家d花已經謝咗3個星期,d花瓣都開始掉下,我亦發現已經有葵花籽,請問你d花謝咗幾耐先收種籽架,我expect要等一輪,待種籽成熟後才收,希望你可分享經驗 ...

我聽人講話D鸚鵡去食就係熟左﹐ 但係如果你個度無鸚鵡﹐我諗D花中心黃色凋謝掉
落露出D籽就應該熟卦。  我發現露出黎第二日D鸚鵡就報到喇。

不過我有一夥由得拒放耐D﹐個夥D(花)籽好似大少少。 所以我諗如果無雀同你爭的
話遲D先收應該無問題卦﹖
回復

alextang 發表於 2008-2-17 19:12:28 |顯示全部樓層
好大好靚啊。努力努力。再種再種啦。
回復

ahyat 發表於 2008-2-18 08:16:09 |顯示全部樓層
woo ..your sunflowers r beautiful  wor.... can we exchange some seeds?my sunflower is  like that , but mine is  thinner than urs ,,,n smaller than your sunflowers...... do you want my sunflower's seeds?
回復

Yuffie 發表於 2008-2-18 13:39:29 |顯示全部樓層
原帖由 ahyat 於 2008-2-18 08:16 發表
woo ..your sunflowers r beautiful  wor.... can we exchange some seeds?my sunflower is  like that , but mine is  thinner than urs ,,,n smaller than your sunflowers...... do you want my sunflower's seed ...

Ahyat,

I live in Australia, so if you don't mind the extra cost in postage, I don't mind exchanging seeds.  However, I've heard that Sunflowers cross-pollinate easily, although I've only grown one type of sunflower in my garden, I can't be sure the seeds I collected are true to type coz the bees can still bring in pollens from other people's garden.  Please PM me to discuss further details if you are still interested in exchange.
回復

ahyat 發表於 2008-2-18 13:44:39 |顯示全部樓層
heeee... i guess that u live in aus... me too... so i asked u if u want to exchange sunflower seeds...  may be we are neigbours
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-18 16:38:23 |顯示全部樓層
DSC05251.jpg <---好有動感啊!
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-18 18:10:29 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-2-17 17:40 發表

我聽人講話D鸚鵡去食就係熟左﹐ 但係如果你個度無鸚鵡﹐我諗D花中心黃色凋謝掉
落露出D籽就應該熟卦。  我發現露出黎第二日D鸚鵡就報到喇。

不過我有一夥由得拒放耐D﹐個夥D(花)籽好似大少少。 所以我諗如果無雀同你爭 ...

多謝指教,我亦打算等耐少少,相信d種籽會大少少。
估唔到d Sulphur crested cockatoo 咁鍾意食葵花籽,好彩我果頭呢d雀啫!
回復

Yuffie 發表於 2008-2-18 19:13:45 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-2-18 18:10 發表

多謝指教,我亦打算等耐少少,相信d種籽會大少少。
估唔到d Sulphur crested cockatoo 咁鍾意食葵花籽,好彩我果頭呢d雀啫!  

原來呢隻鸚鵡叫Sulphur crested cockatoo﹐ 多謝指教﹗
到時收成都上載上黎丫﹐如果可以分享埋點炒瓜籽仲好添
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-20 16:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-2-18 19:13 發表

原來呢隻鸚鵡叫Sulphur crested cockatoo﹐ 多謝指教﹗
到時收成都上載上黎丫﹐如果可以分享埋點炒瓜籽仲好添

不用客氣,多謝你分享就真啦!
香港其實都有好多 Sulphur crested cockatoo架,特別係香港島。
Anyway, nice to meet you!
回復

wincy0326 發表於 2008-2-21 18:04:01 |顯示全部樓層
我想問下  你係咪放左係到等佢謝   佢自己就會出種子嫁喇???
回復

Yuffie 發表於 2008-2-22 17:26:23 |顯示全部樓層
係呀。
不過如果你係室內種可能要人工受粉 wor
回復

wincy0326 發表於 2008-2-22 22:53:42 |顯示全部樓層
但請問點人工受紛呀?
用毛筆掃下太陽花中心果到?
回復