第一次種 Salad 記

作者: Yuffie 發表于 2008-3-6 20:13:22
2176 10
第一次種 Salad﹐但係生長快慢唔一樣

03/02 將我第一次造的堆肥掘落准備要種 salad 的田地上﹐10/02 播種。
由左邊起是黃芽白﹑Oregano, Mizuna, Italian Parsley (flat leaf), Rocket。

黃芽白, Mizuna, 同埋 Rocket 開始發芽啦﹗ 睇唔睇到呀﹖

黃芽白, Mizuna, 同埋 Rocket 開始發芽啦﹗ 睇唔睇到呀﹖

13/02 黃芽白, Mizuna, 同埋 Rocket 開始發芽啦﹗ 睇唔睇到呀﹖

Show 個近鏡喇﹗- 黃芽白

Show 個近鏡喇﹗- 黃芽白

Mizuna

Mizuna

23/02 大左好多 wor﹐ 整個全家幅睇下~ 睇唔睇到D Oregano 都發芽啦﹖ 超細 ~

又Show 個近鏡先~

05/03 D Mizuna 見到有白色飛蛾係上面﹐同埋開始有隆隆 .....

黃芽白同Rocket都大左好多啦﹐雖然生得無 Mizuna 甘快。 Oregano 都大左少少但係Parsley 都未發芽
20080305-Salad-ChineseCabbage.jpg 20080305-Salad-Rocket.jpg

再整個全家幅先

今日剪左D Mizuna 同埋比較大塊的 Rocket 俾左我媽食﹐因為我怕虫。  洗的時候
浮了幾條上黎﹐但係我媽唔怕話自己家種點都乾淨D
carolc 發表於 2008-3-6 20:46:00 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

傻既, 有菜蟲等於健康, 自己種出來, 食時係好開心架
放心食啦, 唔食都可以比我食架
回復

supermama 發表於 2008-3-6 21:21:29 |顯示全部樓層
我勁鍾意食Rocket ,你d rocket種子係邊度買架?
回復

lammadick 發表於 2008-3-7 09:27:06 |顯示全部樓層
10/2下種到5/3都唔夠一個月喎...就咁快食得,証明自家堆肥正啦
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-7 14:09:16 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-3-6 20:13 發表
第一次種 Salad﹐但係生長快慢唔一樣

03/02 將我第一次造的堆肥掘落准備要種 salad 的田地上﹐10/02 播種。
由左邊起是黃芽白﹑Oregano, Mizuna, Italian Parsley (flat leaf), Rocket。

13/02 黃芽白, M ...

好羨慕屋企可以種咁多野,你d堆肥真係好得!塊地亦好肥沃!
回復

heiheimama 發表於 2008-3-7 14:11:58 |顯示全部樓層
沙律菜,好食呀,我都要種番d先!~
回復

Yuffie 發表於 2008-3-7 18:48:27 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-3-6 20:46 發表
傻既, 有菜蟲等於健康, 自己種出來, 食時係好開心架
放心食啦, 唔食都可以比我食架

我都知﹐ 但係仲未過到自己個關嘛
回復

Yuffie 發表於 2008-3-7 19:08:29 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-3-6 21:21 發表
我勁鍾意食Rocket ,你d rocket種子係邊度買架?

我係超級市場買架﹐ 唔知香港邊度有呢。  我睇你地種籽的價錢平過呢度好多﹐不過如果你找不到的話你可以PM我to work something out between us.

俾個包裝你睇下乂
回復

Yuffie 發表於 2008-3-7 21:42:58 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-7 09:27 發表
10/2下種到5/3都唔夠一個月喎...就咁快食得,証明自家堆肥正啦

我都覺得D Mizuna 生得好快呀﹐ 雖然話 Mizuna 同 Rocket 都係食嫩葉會快D收成﹐但係呢D真係快過我後來用買返黎D泥用盤種個D。  發左芽成個幾兩個禮拜都無大過

我而家造緊第二桶堆肥﹐希望快D有得用啦
回復

Yuffie 發表於 2008-3-7 22:04:04 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-3-7 14:09 發表

好羨慕屋企可以種咁多野,你d堆肥真係好得!塊地亦好肥沃!  

用左唔係好多地種咋﹐大概 1 m² 度啦。 你都唔錯啦﹐都種好多野   

而家同屋企人住地大D﹐遲D自己買屋就買唔起甘多地啦﹐呢幾年呢邊D屋價升左兩三陪﹐ 地價仲唔只添呀
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-7 22:04:59 |顯示全部樓層

oregano 同你同牌子

原帖由 Yuffie 於 2008-3-7 19:08 發表

我係超級市場買架﹐ 唔知香港邊度有呢。  我睇你地種籽的價錢平過呢度好多﹐不過如果你找不到的話你可以PM我to work something out between us.

俾個包裝你睇下乂 ...

話, 好氾濫, 成dat野草敢, 不過好香

又吾怕凍又吾怕熱都吾知怕乜
回復