農田種植 - 荷蘭豆 和 抱子甘藍 (Final update 27/07)

作者: Yuffie 發表于 2008-4-22 18:00:44
8718 39
我要來分享的農田係之前放過堆肥桶的地方﹐原本想種菜同埋蒜頭﹐但係因為D堆肥生過蛆連我媽都話唔敢食呢度種的菜和根部食物   所以最後決定主打種豆。

配角係之前gtrnismo post 過問題的 抱子甘藍 / 結球高麗菜。  聽說今個冬天可能會好凍﹐又見到園藝店有苗賣﹐所以想試下。    

在 18/04/2008 用竹搭了個架﹐然後係每支竹下面播兩粒荷蘭豆種籽。  也把抱子甘藍的苗移植了兩夥在榜邊。  中間見到夥草係香茅﹐一時唔覺意當左係野草拔了﹐ 就順便插埋落去﹐還掂係度種開野唔會唔記得林水或者當係野草。

最後落D乾草(Sugar Cane Mulch) 係面等D水無甘快蒸發﹐可以少D林水。

Just sown

Just sown

Brussels Sprouts

Brussels Sprouts

Full View

Full View

評分

查看全部評分

gtrnismo 發表於 2008-4-23 11:17:42 |顯示全部樓層

抱子甘藍 / 結球高麗菜.....

正呀
過冬囉wor
有無野睇呀?

應該出左苗囉wor
回復

Yuffie 發表於 2008-4-29 17:45:20 |顯示全部樓層
D 抱子甘藍 好似大左少少﹐ 但係已經被食左幾個洞﹐不過只找到一條蟲。

大部份D荷蘭豆都發左芽啦﹗

蟲蟲的痕跡

蟲蟲的痕跡

好似大左少少

好似大左少少

發左芽啦

發左芽啦

這裡都發芽啦

這裡都發芽啦
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-29 17:56:50 |顯示全部樓層
我上星期也種了荷蘭豆同豆角, 芽就很快長出來, 但不知會否有豆豆食~
回復

Yuffie 發表於 2008-4-29 18:04:05 |顯示全部樓層
唔記得左講D相係 4 月 25 日 影架
回復

Yuffie 發表於 2008-4-29 18:08:18 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-29 17:56 發表
我上星期也種了荷蘭豆同豆角, 芽就很快長出來, 但不知會否有豆豆食~

我諗無荷蘭豆﹐都有豆苗掛﹖ 我都係諗住希望有埋豆苗食喇
回復

ammonch 發表於 2008-4-29 18:19:55 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

好羨慕你可以種到抱子甘藍呀 , 我都想試種, 上年冬季試過失敗左 , 要等遲d天氣涼d先可以再試!
回復

Yuffie 發表於 2008-4-29 18:44:04 |顯示全部樓層
我都唔知種唔種到﹐因為都係亞熱帶地區﹐唔夠凍。  但係天氣報告話今年冬天會好凍所以試下囉。    如果我呢度都種到既話香港應該無問題啦﹗秋天可以再試過啦!

係呢﹐你個D係點失敗架﹖ 可唔可以參考下呀﹖
回復

ammonch 發表於 2008-4-29 23:55:12 |顯示全部樓層
我都唔知點解呀, 我當時第一次種, 採直播, 但芽都未見過佢發出黎!
你係咪都係用種子種起, 要幾耐至發芽架?
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-30 08:27:36 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-4-29 18:08 發表

我諗無荷蘭豆﹐都有豆苗掛﹖ 我都係諗住希望有埋豆苗食喇

我都係甘諗!
回復

Yuffie 發表於 2008-4-30 20:12:33 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2008-4-29 23:55 發表
我都唔知點解呀, 我當時第一次種, 採直播, 但芽都未見過佢發出黎!
你係咪都係用種子種起, 要幾耐至發芽架?

答唔到你啦  ﹐抱子甘藍係買苗架﹐因為我諗住種幾夥試下﹐而一包種籽同幾夥苗賣差唔多價錢所以買左苗。    不過我知好似要成五個月先有收成
回復

Yuffie 發表於 2008-5-4 05:20:55 |顯示全部樓層

Update 2 - 03/05/2008

這些照片是昨天 5 月3 日拍的。

荷蘭豆大左好多﹐有100%發芽率﹗﹗唔知八株夠唔夠食呢﹖ 需不需要種多幾株丫﹖

抱子甘藍好似無乜大
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-4 12:23:59 |顯示全部樓層

抱子甘藍....

原帖由 Yuffie 於 2008-5-4 05:20 發表
這些照片是昨天 5 月3 日拍的。

荷蘭豆大左好多﹐有100%發芽率﹗﹗唔知八株夠唔夠食呢﹖ 需不需要種多幾株丫﹖

抱子甘藍好似無乜大

我好期待你的抱子甘藍

你知我中意食呢個喇﹗

等僅你做白老鼠  

希望你成功喇你成功等於我都有D機會
回復

Yuffie 發表於 2008-5-31 09:59:05 |顯示全部樓層
成個月無貼圖D荷蘭豆大左好多喇﹐D抱子甘藍都係 (用個花盤做比例)﹐不過被唔知乜野食左D葉
回復

Yuffie 發表於 2008-6-9 19:46:01 |顯示全部樓層

辣椒水係米要日日噴先有效架﹖

上個禮拜見到有蟲咬就噴左D辣椒水希望會好D啦。

雖然無香港的黑色暴雨﹐ 但係都落左成個禮拜雨﹐而且而家開始晝短夜長放工返到屋企天都黑晒﹐所以完全無睇過拒地點。 點知星期六放假一睇.......  淨翻幾塊老葉 ﹐同埋三﹑四條又肥又大的青綠菜蟲

想請問你地噴辣椒水係米要日日噴先有效架﹖

p.s. D荷蘭豆同個架都吹到 'meh' 晒
回復

Yuffie 發表於 2008-6-19 19:29:23 |顯示全部樓層
D豆係甘生葉唔開花﹐連我爸都問我點解唔炒豆苗 .......  我決定俾多兩個禮拜拒地﹐到時再唔開花一於剪左D嫩葉黎炒豆苗

抱子甘藍開始生返D葉﹐ 好似前途唔係好樂觀 bor

Big healthy leave growth

Big healthy leave growth

Brussel Sprouts

Brussel Sprouts
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-19 19:51:35 |顯示全部樓層
請問荷蘭豆幾耐先有收成架??

另, 我地有田友用咖啡渣驅虫好有用, 不仿一試.undefined

回復

Yuffie 發表於 2008-7-16 16:20:45 |顯示全部樓層
很久無Update 啦﹐六月尾開始開花﹐ 有粉紅又有紛藍好靚呀 ~~
第一次收成得好少﹐不過D花好似越開越多﹐希望D豆都係啦

Can you see the peas?

Can you see the peas?
回復

小寶 發表於 2008-7-16 16:59:35 |顯示全部樓層
D豆豆好有粒好靚呀
我又想種抱子甘藍, 要幾時下種較好呢?
回復

Yuffie 發表於 2008-7-16 17:34:36 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-6-19 19:51 發表
請問荷蘭豆幾耐先有收成架??

另, 我地有田友用咖啡渣驅虫好有用, 不仿一試.undefined

四月種﹑六月尾開始開花﹐七月有豆 ...... 三個月度啦 ~

我放左D咖啡渣上去﹐但係拒地俾D荷蘭豆好茂盛的葉擋住D陽光......
回復

12下一頁