種植洋甘菊

作者: jovy416 發表于 2010-11-4 11:36:28
10417 13
各位好,

我下種子種洋甘菊, 但不知為何很難發芽, 唯一一條芽過了差不多一個月還是維持1mm高, 我還懷疑是不是雜草呢...
請問種過洋甘菊的花友, 要種洋甘菊(至少能發芽啦), 有什麼訣竅? 它的生長速度怎麼能提高? 請分享一下經驗. 謝謝!

小小苗

小小苗
cherriple 發表於 2010-11-4 16:04:45 |顯示全部樓層
我都想知呀~
至今仍未敢下種...
請各位教教!
回復

royma 發表於 2010-11-4 17:28:23 |顯示全部樓層
回復 1# jovy416

買育苗盒,應該會較容易出芽.^^
回復

小寶 發表於 2010-11-5 19:06:43 |顯示全部樓層

洋甘菊的苗苗係咁架呢~
回復

jovy416 發表於 2010-11-5 20:39:26 |顯示全部樓層
Oh...那是不是說...我養了一個月的野草..........很傷心..........

是我的泥還是濕度還是光的問題呢?

育苗盒其實跟盆種有什麼分別?是不是裏面有什麼養份?
回復

小寶 發表於 2010-11-6 20:26:56 |顯示全部樓層
回復 5# jovy416

是我的泥還是濕度還是光的問題呢?
育苗盒其實跟盆種有什麼分別?是不是裏面有什麼養份?

-------------------
我諗主要係因為種子唔夠新鮮
育苗盒跟盆種是差唔多的,主要係泥裏面的成份和養份。
苗出左子葉之後開始要養份,所以泥裏面有少少養份是好的。
回復

deschau 發表於 2010-11-6 22:05:36 |顯示全部樓層
我用育苗塊都出到苗, 不過好密
回復

jovy416 發表於 2010-11-7 18:58:08 |顯示全部樓層
可唔可以分享下你地係用咩牌子既種子架? 我果隻係"花仙子"
回復

緲緲 發表於 2010-11-9 03:41:10 |顯示全部樓層
洋甘菊發芽需要陽光,所以種子唔可以深埋!
個人試用淺苗盆/苗格,搵沙溝少少泥做植料發芽(方便日後挖出來移植唔傷根),
發芽率有100%!洋甘菊嘅小苗好幼弱,
剛剛出豆葉時一定唔可以被陽光直射甚至暴曬否則必死!
大概生到有2、3對葉時就可揀啲強壯嘅落大盆,
咪睇佢苗仔細細,一苗放一盆好喇咪太貪心,
因為到咗3個月大左右,就會突然飆高快到嚇親你!
回復

jovy416 發表於 2010-11-9 15:55:56 |顯示全部樓層
回復 9# 緲緲

很詳細的解釋, 謝謝! 我會再試試
回復

cherriple 發表於 2010-11-9 20:44:27 |顯示全部樓層
回復 9# 緲緲

謝謝你的分享,現在天氣還適合下種子嗎?
回復

緲緲 發表於 2010-11-10 02:00:32 |顯示全部樓層
回復 11# cherriple
唔駛客氣!
春秋兩季涼涼地最啱播種,而家落種出年夏天前就會開花。
德國甘菊係一年生開完花就歸西架喇,羅馬甘菊係多年生,
但係一般沖茶用嘅都係德國甘菊因其揮發油嘅藥用價值比較高。
我只種過德國嘅,羅馬甘菊嘅生長情況係點就唔多清楚。
回復

cherriple 發表於 2010-11-10 02:58:11 |顯示全部樓層
THANK YOU~
回復

gtrnismo 發表於 2010-11-12 14:59:26 |顯示全部樓層
它的生長速度怎麼能提高?

其實1有葉出就可以晒
全日照

香港的秋冬 (溫度不超過20度的話)
全日照絕對無問題

如果溫度超過才會致死, 並非日照晒死

德國洋甘菊怕濕, 怕病, 怕蟲

其實不用擔心因為發芽率高, 而且1年生開花後會self seed themselves

下年自己又標過出尼

底玩
回復