求救!!!哪裏有風雨蘭賣?!

作者: jovy416 發表于 2010-10-18 23:36:22
5501 22
各位好,

因見不少人也種過風雨蘭, 所以十分希望買來種...

自從數年前看到路邊花槽密麻麻, 帶點純潔及清新的白色小花後, 就馬上愛上了這種路邊小花.
本來不知是什麼花, 不斷search資料後才知這種白色小花叫風雨蘭, 很想自己種...
請各位幫忙, 如果知道什麼地方有賣(白色的), 請告知!!!

不過, 又想問一下, 它是用球莖種的還是種子種的?
十萬個謝謝!!!
fanhoiyiu 發表於 2010-10-19 00:06:44 |顯示全部樓層
球根同種子都得架,不過球根就快d有花花睇law,花墟都有得賣架
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-19 00:10:34 |顯示全部樓層
白色小花...應該係Zephyranthes candida add6icon
花墟bunbun賣蘭花果間之前見過有小球賣~而家唔知有無...
介紹個website俾你睇~
http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Zephyranthes
回復

fnv234 發表於 2010-10-19 00:12:13 |顯示全部樓層
花墟賣嘅比較貴喎
有時有花友分享/出售架
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-19 00:14:33 |顯示全部樓層
不過, 又想問一下, 它是用球莖種的還是種子種的?
re: 兩個方法都可以~用種子開始種1~3年先開到花~
主球會再生d bb球出嚟,果d好似唔洗等咁耐掛...好似係
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-19 00:16:15 |顯示全部樓層
花墟賣嘅比較貴喎
有時有花友分享/出售架
fnv234 發表於 2010-10-19 00:12

係丫~所以打c我都唔去花墟買~add4icon
回復

jovy416 發表於 2010-10-19 00:18:18 |顯示全部樓層
真的!!! 非常感謝!!! 因為我是真的十分喜歡...
看過一些post, 原來它又叫葱蘭...不知是否就是Zephyranthes candida...
不過現在種適合嗎? 一個球開花後會不會死? 還是可以不斷再生?

如果有花友可以分享, 那當然感激不盡了!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-19 00:26:04 |顯示全部樓層
真的!!! 非常感謝!!! 因為我是真的十分喜歡...
看過一些post, 原來它又叫葱蘭...不知是否就是Zephyranthes candida...
不過現在種適合嗎? 一個球開花後會不會死? 還是可以不斷再生?
jovy416 發表於 2010-10-19 00:18

種風雨蘭無分季節~開完花唔會c,最多扮葱姐~
頭先介紹果個website有相俾你睇咖~
回復

小白 發表於 2010-10-19 00:38:33 |顯示全部樓層

如喜歡以下花色, 可在以下申請:

http://hkplants.com/thread-63876-1-1.html

到時也可給你 Zephyranthes primulina 種子
回復

jovy416 發表於 2010-10-19 01:00:08 |顯示全部樓層
回復 9# 小白

嘩, 謝謝!

咦? 花色? 對不起, 那是什麼色的?
回復

ahhung68 發表於 2010-10-23 10:58:10 |顯示全部樓層
我在大陸淘寶網買咗以下兩個種子:
http://item.taobao.com/item.htm?id=4731994291
http://item.taobao.com/item.htm?id=6991310239
橙色嗰隻之前開了一支花, 都幾靚架~ 種子價錢雖然貴了一點, 但喺花墟好少見到呢隻色!
回復

jovy416 發表於 2010-10-23 12:12:29 |顯示全部樓層
回復 11# ahhung68

係幾靚噃! 但佢如果要運黎香港會唔會好貴呢?
如果你有種, 可以分享/賣一苗or球根俾我嗎?

不過好開心既係, 我係繽繽買到白色既風雨蘭喇~
回復

ahhung68 發表於 2010-10-23 12:50:12 |顯示全部樓層
回復  ahhung68

係幾靚噃! 但佢如果要運黎香港會唔會好貴呢?
如果你有種, 可以分享/賣一苗or球根俾我嗎? ...
jovy416 發表於 2010-10-23 12:12

我都想要白色, 不過喺屋企唔想種咁多白色花, 所以先至買呢兩隻色,下面條link咪就係之前開咗一支花囉~
http://www.hkplants.com/viewthre ... 26amp%3Btypeid%3D13
因為呢兩棵都係種咗唔夠2個月, 仲未分到球, 如果有的話跟你分享啦 (不過會再遲一點, 因有兩個朋友已經等緊我o既球)
下面呢兩隻我都想買, 不過唔夠地方種了!
http://item.taobao.com/item.htm?ID=7939490309
http://item.taobao.com/item.htm?id=4194357497
運費唔貴喎, 我喺深圳搵親人代收, 所以仲平啲~
回復

jovy416 發表於 2010-10-23 22:11:16 |顯示全部樓層
有親人係深圳咁好...
我email左佢, 問下佢運唔運香港同幾錢. 如果平都可以以後買呀~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-24 01:20:20 |顯示全部樓層
回復 14# jovy416

ahhung68 post的風雨蘭,香港大部份種風雨蘭的花友都有...
為什麼要付昂貴運費買回港?用快遞起碼要$35...
good yellow form我有種子多,不嫌棄可以pm我攞地址寄回郵給我~

Habranthus tubispathus "Good Yellow Form
回復

kenny1017 發表於 2010-10-24 20:32:03 |顯示全部樓層
Zephyranthes candida 同 Zephyranthes rosea  之前在花墟嬪紛可以買到, $10 有8球(有大有細), 我今年5月尾先買過.

不過因為果間嬪紛裝緊修, 先無得賣, 因為果間係專賣花苗同球根, 你試下等佢開番, 可能又會有得賣.
回復

fnv234 發表於 2010-10-24 20:45:41 |顯示全部樓層
Zephyranthes candida 同 Zephyranthes rosea  之前在花墟嬪紛可以買到, $10 有8球(有大有細), 我今年5月尾 ...
kenny1017 發表於 2010-10-24 20:32

好似放咗去蘭花店
回復

jovy416 發表於 2010-10-24 22:34:29 |顯示全部樓層
我上星期就係佢既蘭花店買到白色風雨蘭, 不過要$10/3球... 今日去睇到冇哂LU...
回復

jovy416 發表於 2010-10-24 22:35:45 |顯示全部樓層
回復 17# fnv234

原來你就是fnv234, 很高興認識你(今日係太子問左你網名)
回復

ahhung68 發表於 2010-10-24 23:14:35 |顯示全部樓層
今日我喺花墟見到有風兩蘭喎, 但就冇花, 成盆蔥咁, 冇留意到係乜色同幾多錢, 但見到都有十幾盆, 間舖係喺賣校服嗰度附近架咋!
回復

12下一頁