你對交換郵票的看法

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2010-10-26 11:32:50
7340 71
比得大帝 發表於 2010-10-26 23:10:34 |顯示全部樓層
回復  比得大帝

唔好自欺欺人喇~當初我第一次入嚟分享版睇版規,
講到明只限園藝相關物品交換,點講郵票 ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 21:14

又唔可以話自欺欺人嘅, 條例話以 園藝相關物品交換, 我和你的理解都係 "相方都以園藝相關物品交換", 但部份會員誤解或曲解為"拿 園藝相關物品交換任何物品都得"

約兩年前我曾為此向當時的版主提出意見, 但回覆是可以接受, 而管理員也沒有發表過反意見, 於是一直引用下來, 變成案例, 所以今天有人這樣做,說他違規似乎對他不公平, 實在太多案例在前

我今天出帖討論, 就是希望管理員正視這個問題
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 23:11:59 |顯示全部樓層
回復 58# Apple818

所以問題唔係出在你身上,而係出post植物換郵票的人身上~
郵票=錢,又唔係園藝用品,拃正嚟做其實要俾翻5%俾園藝館~
回復

有心有力 發表於 2010-10-26 23:20:12 |顯示全部樓層
盡快立法,糾正歪風橫行無忌.

評分

查看全部評分

回復

sisterpig 發表於 2010-10-26 23:22:34 |顯示全部樓層
其實郵票只可用來寄信, 不能當錢駛, 唔通可以去百佳買野嗎? 所以不可當現金看法
郵票當大家需要互相寄植物時, 是可以應用到的, 也是和郵寄植物有關
只不過交換大家各取所需, 交換雙方兩邊自願的, 大家 HAPPY
有d人種花多左, 冇位放, 想交換其他, 不想再換番花, 換其他野, 每人所想要的
  不同, 有人要泥, 花盆, 營養液, 美心餅咭, 印花, 杯, 郵票, 公仔等等都有
有d人有多左試飲杯, 想交換多點花的品種都有
所有交換各取所需, 兩方都換到自己心頭好, 你情我願, 為何只針對說郵票呢?
泥, 花盆, 營養液, 美心餅咭, , 杯, 郵票, 公仔, 試飲杯也有其'公價', 為何只說郵票呢?
難道郵票現在可當錢去買飯食???最後我希望每一位花友都交換得開開心心

評分

查看全部評分

回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 23:34:16 |顯示全部樓層
又唔可以話自欺欺人嘅, 條例話以 園藝相關物品交換,
我和你的理解都係 "相方都以園藝相關物品交換", 但部份會員誤解或曲解為"拿 園藝相關物品交換任何物品都得"

約兩年前我曾為此向當時的版主提出意見, 但回覆是可以接受,
而管理員也沒有發表過反意見, 於是一直引用下來, 變成案例,
所以今天有人這樣做,說他違規似乎對他不公平, 實在太多案例在前

我今天出帖討論, 就是希望管理員正視這個問題比得大帝 發表於 2010-10-26 23:10

我和你的理解都係 "相方都以園藝相關物品交換"
但部份會員誤解曲解為"拿 園藝相關物品交換任何物品都得"
哩句應該放大俾大家睇清楚喇~
佢地咁做對出售版出post既花友何嘗唔係對他們不公平.....
咁樣洗咩搞個出售版,以後用郵票換喇~
損失的並不是我,是園藝館~
回復

chutou 發表於 2010-10-26 23:54:40 |顯示全部樓層
其實分享和交換植株都是很好既做法
但可能有些花友家中既植物已太多
跟本又唔想換其它花草
唯有交換其他非植物既東西呱

評分

查看全部評分

回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-27 01:50:59 |顯示全部樓層
我認為用郵票去交換又真係同用錢去買無咩分別,
雖然有花友話郵票唔可以當錢駛,但要用郵票兌返現金其實唔難,尤其做文職工作既花友,
而如果某一個花友經常用呢個方式既話,不難令人覺得佢有兌換方法攞.
但係我覺得可以交換其他既園藝物品law,原因同chutou一樣
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 09:28:33 |顯示全部樓層
其實分享和交換植株都是很好既做法
但可能有些花友家中既植物已太多
跟本又唔想換其它花草
唯有交換其他非植物既東西呱
chutou 發表於 2010-10-26 23:54

有d人種花多左, 冇位放, 想交換其他, 不想再換番花,
sisterpig 發表於 2010-10-26 23:22

如果有多餘的花, 又唔想換其他花, 應該 either
1: 送俾人, or
2. 出售 (有錢可以買你要的東西)

盡快立法,糾正歪風橫行無忌.
有心有力 發表於 2010-10-26 23:20

這正是我發起討論的目的

郵票當大家需要互相寄植物時, 是可以應用到的, 也是和郵寄植物有關
sisterpig 發表於 2010-10-26 23:22

咁即係要求換對波鞋都和寄植物有關啦?  唔通打赤腳去寄植物有關的信咩?

所有交換各取所需, 兩方都換到自己心頭好, 你情我願, 為何只針對說郵票呢?
泥, 花盆, 營養液, 美心餅咭, , 杯, 郵票, 公仔, 試飲杯也有其'公價', 為何只說郵票呢?

因為現時所見要求交換的"非園藝品"只有郵票
而泥, 花盆, 營養液, 等都乎合版規的"園藝相關物品"

我個人傾向, 也是部份花友的想法, 就是交換版只可以植株交換植株, 但要立法
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 09:50:09 |顯示全部樓層
目前討論的"交換植株和藝有關物品"有以下解讀:
1. 植株 vs 植株
2. 植株 vs 園藝有關物品
3. 植株 vs 郵票及其他非園藝有關物品
4. 園藝有關物品 vs 園藝有關物品
5. 園藝有關物品 vs 郵票及其他非園藝有關物品

我個人取向只接受 (1), 不單是花友指出, 園藝有關物品和郵票及其他非園藝有關物品, 都是有固定價值的, 以植株交換這些物品, 和把植株出售, 拿錢買所需的物品差不遠

交換除了是物與物的交換, 最重要的是互相交換自己的種植成果, 擴闊個人植株品種
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 09:51:34 |顯示全部樓層
這樣罷, 開個主題討論一下
記名, 每人可以投多票

1. 植株 vs 植株
2. 植株 vs 園藝有關物品
3. 植株 vs 郵票及其他非園藝有關物品
4. 園藝有關物品 vs 園藝有關物品
5. 園藝有關物品 vs 郵票及其他非園藝有關物品
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 14:54:46 |顯示全部樓層
關閉, 請到 "本館交換版可接受那種形式的交換" 繼續發表意見, 謝謝

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=64879&highlight=
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 15:37:35 |顯示全部樓層
今日又加完
欠: apple818, 花花公子, 有心有力, sisterpig, chutou
回復