你對交換郵票的看法

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2010-10-26 11:32:50
7331 71

個人認為交換版的原意是提供免費平台給會員交換園藝品, 對出讓及受讓相方提供動植方面的方便或利益, 籍此提高相方種植的效益

個人認為只可以接受園藝品交換園藝品

如其中一方是以非園藝品交換, 等同到非種植方面的效益, 個人認為是脫離了園藝館交換的精神

提出這個敏感話題, 又得罪好多人

關閉, 請到 "本館交換版可接受那種形式的交換" 繼續發表意見, 謝謝

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=64879&highlight=
單選投票, 共有 57 人參與投票
89.47% (51)
10.53% (6)
您所在的用戶組沒有投票權限
比得大帝 發表於 2010-10-26 11:40:03 |顯示全部樓層
其實交換版版規有說: - 本版主要是用以分享和交換植株和相關物品,其他無關的貼子會被刪除並不予通知

不過有漏洞, 就是沒說明相方都是以植株和相關物品作交換.
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-10-26 11:43:50 |顯示全部樓層
手快快按錯咗.
我投1.  以園藝品交換郵票等同出售, 不屬交換

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 11:46:43 |顯示全部樓層
手快快按錯咗.
我投1.  以園藝品交換郵票等同出售, 不屬交換
HI-NAMASTE 發表於 2010-10-26 11:43

好似冇得改
咁我記住 +1 -1 啦
回復

孖吉 發表於 2010-10-26 11:51:21 |顯示全部樓層
咁交換超巿印花呢?我覺得交換物件有維繫花友的作用,如果一刀切禁止非園藝物品的交換不是一個好辦法。
但如果將非園藝物品價值設一個上限,是可以接受的

評分

查看全部評分

回復

臭皮皮 發表於 2010-10-26 11:57:11 |顯示全部樓層
大帝
你成日都得罪人架啦,多一件好閒啫
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-26 12:02:29 |顯示全部樓層
回復 3# HI-NAMASTE

撐!!

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2010-10-26 12:07:48 |顯示全部樓層
有人出既post,全部都係用郵票交換,真係可以計得出收咗幾多錢郵票....
呢度好多花友都好慷慨送植物,一係明碼實價用金錢賣買,我覺得冇問題,但係用郵票"交換",仲要多次係咁,好明顯係出售,失去"交換"原意,被人感覺好市儈呀~

評分

查看全部評分

回復

jeffiau 發表於 2010-10-26 12:28:41 |顯示全部樓層
有人出既post,全部都係用郵票交換,真係可以計得出收咗幾多錢郵票....
呢度好多花友都好慷慨送植物,一係明 ...
corina 發表於 2010-10-26 12:07

絕對讚同,
如其用郵票交换,不如放在出售版明碼實價,
又不用突登去買郵票這麼麻煩....
回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 12:29:35 |顯示全部樓層
咁交換超巿印花呢?我覺得交換物件有維繫花友的作用,如果一刀切禁止非園藝物品的交換不是一個好辦法。
但 ...
marcuslee 發表於 2010-10-26 11:51

謝謝你的意見

如果堅持版規 "本版主要是用以分享和交換植株和相關物品",   交換超巿印花也是不支持的, 但超巿印花和郵票般不可一概而論,

其實交換的基本精神, 就是相方在交換中都獲得增值 (increase of utility), 例如, 我提出以 Yukako 交換 Sabina, 因為我有兩個 Yukako, 第一個  Yukako對我來說, utility係100, 第二個只係80, 而我沒有Sabina, 或者我太喜歡Sabina, Sabina對我來說  utility係110, 因此我在交換中增加了utility.  而對方也同樣認為 Yukako 比 Sabina 對他的utility才交換. 而郵票和現金在相方手中的價值都是相同的, 而非實質的物品, 並沒有增值的概念, 而只是交換的媒介.

致於 維繫花友, 有很多做法, 不單是交換, 相反來說, 用個茶煲交換對波鞋, 都係對維繫花友有作用, 我認為園藝館就應園藝物品為主題
回復

惡姨 發表於 2010-10-26 12:35:18 |顯示全部樓層
多咀問一句: 但如果用植料交換植株, 又點好呢??

評分

查看全部評分

回復

jeffiau 發表於 2010-10-26 12:36:43 |顯示全部樓層
但 ...
marcuslee 發表於 2010-10-26 11:51

又是喎...但提示交换者心態上我覺得很不同,
郵票被我感覺是"賣東西",如是把貨幣轉做了郵票而只
回復

GMT+8 發表於 2010-10-26 12:45:14 |顯示全部樓層
其實係唔係植物只可以換植物而唔可以換其他物品?
回復

jeffiau 發表於 2010-10-26 12:47:08 |顯示全部樓層
其實係唔係植物只可以換植物而唔可以換其他物品?
GMT+8 發表於 2010-10-26 12:45

其實..我也想問,原本打算整D潤唇膏出黎分享/交換
回復

GMT+8 發表於 2010-10-26 12:56:47 |顯示全部樓層

回復 14# jeffiau

對呀, 其實除了郵票有實質價格之外, 其他例如, 印花, 泥, 或其他原本是贈送性質的記念品 等等 只要上拍賣網搜尋一下都不難發覺都已有一個"公價"真的很難界定物品來源真的是家中買多了沒用所以拿來交換抑或是專程去買回來交換呢? 沒了郵票相信市場很快又會衍生出另一種"代幣"
回復

irishuen 發表於 2010-10-26 12:58:30 |顯示全部樓層
我個人覺得交換郵票既意義係, 有時寄野俾花友, 廢事左寄又寄, 所以換d郵票, 直接寄俾佢
但我覺得換郵票都算出售, 所以捐返5%俾園藝館是合情合理, 甚至限定於總價格不超過某個價錢都可以接受

評分

查看全部評分

回復

billy72875 發表於 2010-10-26 13:20:25 |顯示全部樓層
回復 16# irishuen
認同呀!
以植物交換郵票,再寄比其他花友之外,雖則方便,但郵票也可致商業用途。可能以高於成本價而用來換更多的郵票,
例子:Caleb在花墟買左十盆AV,每盆$20=$200,
       再以一盆20張1.4郵票交換,$1.4X$20X$10=$280。
       盈利可致$80呢
況且咁樣換仔好似有違五倫,用仔女黎換其他仔女...好hurt架...
回復

火龍果 發表於 2010-10-26 13:59:46 |顯示全部樓層
有冇中立add3icon

評分

查看全部評分

回復

SSCP 發表於 2010-10-26 14:05:55 |顯示全部樓層
我係投1.
當我見到分享者出POST時 話用種物交換郵票,其實我已經直覺覺得佢係賣緊嘢add11iconadd11icon
回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 14:15:43 |顯示全部樓層
大帝
你成日都得罪人架啦,多一件好閒啫
臭皮皮 發表於 2010-10-26 11:57

都唔知你係讚定係彈 add3icon
回復

1234下一頁