你對交換郵票的看法

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2010-10-26 11:32:50
7339 71
八王爺 發表於 2010-10-26 16:06:24 |顯示全部樓層
法律虖有好多架。的確若換太多郵票,俾人一個買賣的感覺。
不過,交換相方自願架。
如果要實施,版規要例明,不準使用乜些物品,即使園藝用品也可限制。

其實郵票可以寄,現金不能寄。所以換郵票可以郵寄交換,現金就唔可以寄喇!
就算換 日本珠石,泥炭土,雖然話係園藝用品,但一樣有人去買黎換,而物主就唔使花錢去買。
限定 純植物換植物,用品換用品又如何?

所以 我對這件事沒有取向。

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 16:09:09 |顯示全部樓層
我想先設定, 哩度係園藝館, 唔係一個社會, 不應負園藝館以外的責任, 花友多出嚟的"種植有關物品" 我們可以照顧, 以外的, 多出幾個郵票, 多咗對波鞋, 多咗個男或女朋友 (講笑), 我地照顧唔嚟.

所以我都係偏向支持 "種植有關物品" 的互相交換.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-10-26 16:31:05 |顯示全部樓層
支持植物換植物add7icon

評分

查看全部評分

回復

LeoChan 發表於 2010-10-26 16:38:10 |顯示全部樓層
I agree only exchange plants with plants is allowed, unused stamps is similar to bank notes, have value printed on it, which can change to money, if somebody wants to exchange plants with stamps, it is better to post this kind of posts in "出售版 ".

評分

查看全部評分

回復

Tony 發表於 2010-10-26 17:32:57 |顯示全部樓層
其實如果大家唔贊成用郵票交換, 咁我覺得連要求用植料、花盆交換都應該唔好, 不如直接只限用植物交換, 因為 ...
蕙蕙 發表於 2010-10-26 16:01

我覺得,植料同花盆,都叫同園藝有關...
但郵票....做乜都得~

評分

查看全部評分

回復

irishuen 發表於 2010-10-26 18:15:59 |顯示全部樓層
我覺得,植料同花盆,都叫同園藝有關...
但郵票....做乜都得~
Tony 發表於 2010-10-26 17:32

仲可以拎去賣
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:00:56 |顯示全部樓層

回復 45# Tony

問題是, 要花盆or植料, 其實一樣是要特登花錢去買, 只不過將錢變做園藝用品再去交換之嘛, 我自己都試過用呢兩樣同花友交換啦, 同俾錢買, 其實分別不大~

植物換植物, 會簡單d羅~

評分

查看全部評分

回復

Tony 發表於 2010-10-26 19:03:57 |顯示全部樓層

其實換植料,花盆...我覺得冇乜問題,而係有花友出post寫明xxx度有得賣,幾多錢...咁就有問題囉~
回復

meomi 發表於 2010-10-26 19:10:04 |顯示全部樓層
法律虖有好多架。的確若換太多郵票,俾人一個買賣的感覺。
不過,交換相方自願架。
如果要實施,版規要例明 ...
八王爺 發表於 2010-10-26 16:06

我同意以上說法,法律虖有好多架,
如果著眼點是人用換回來的東西出售的話,其實任何東西都可以,只要他有出售的市場,
我不覺得應該著重郵票是否等同出售這個方向,反而是園藝館的原意著眼點到底放在那裡,
如果原意是植於上的交換/交流,就限制只是植物換植物好了.

評分

查看全部評分

回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 19:11:48 |顯示全部樓層
回復 47# 蕙蕙

講真丫~
咩都要用錢買咖啵~
我有時去BUNBUN買長筒會買多棵翻嚟同你地換嘢咖~add4icon
所以植料同花盆我都可以接受,話晒都係屬園藝用品~
但郵票就......真係好似買賣咁~

評分

查看全部評分

回復

蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:17:35 |顯示全部樓層
回復 50# tsoiyiu1009

我諗冇幾多個會好似你咁, 特登買多一棵用黎交換羅, 通常都是自己繁殖多左至羅出黎交換架嘛……
總之我覺得最緊要是大家follow既定規則去進行交換者, 如果要定新規則, 我反而贊成只以植物換植物羅, 咁樣比較簡單直接, 其他想要植料, 花盆, 郵票咪自己去買羅~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 19:40:38 |顯示全部樓層
回復  tsoiyiu1009

我諗冇幾多個會好似你咁, 特登買多一棵用黎交換羅, 通常都是自己繁殖多左至羅出黎交換 ...
蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:17

咁你仲唔快d改翻你個交換postadd3icon
自己繁殖其實都要錢咖~傻豬~
好似d試飲杯真係唔係度度都有得買...我住元朗咁遠,你話要去到幾遠買...
買珠石/泥灰土下下都要去花墟,又攞唔得咁多,你話幾麻煩~
郵票度度都有得買,便利店都有,根本就唔同~
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:54:05 |顯示全部樓層
回復 52# tsoiyiu1009

我又唔覺得而家要改post播, 呢樣交換方法佢地做左好耐啦, 我第一次咁post, 咁岩又撞正peter要討論呢個問題者, 而且我絕對接受植物交換架播~
回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 20:04:57 |顯示全部樓層
回復  tsoiyiu1009

我又唔覺得而家要改post播, 呢樣交換方法佢地做左好耐啦, 我第一次咁post, 咁岩又撞正 ...
蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:54

尚在討論進, 最終都係要管理員立法, 目前交換郵票並無不可
回復

tongtony 發表於 2010-10-26 20:28:27 |顯示全部樓層
我第一次看到以郵票交換植物的時候以感覺有買賣的含意.
初時所交換的只是像徵式三五個,而近來卻是十幾廿個,我以覺得好有問題,
兄今天開的貼正合我的想法,我支持以植物/種植用品交換植物/種植用品.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 21:14:35 |顯示全部樓層
回復 54# 比得大帝

唔好自欺欺人喇~當初我第一次入嚟分享版睇版規,
講到明只限園藝相關物品交換,點講郵票都唔係園藝物品~
d人見用郵票換野minmin無出聲話,以為就無事......
你幾時見過我出post植物換郵票...?我就係過唔到自己果關,寧願分享送俾人好過~
既然講到郵票換野係買賣一宗,大家問心一句而家郵票換野既post是否仍然合乎版規原則?
回復

nwss54510 發表於 2010-10-26 22:50:34 |顯示全部樓層
我認為, 用非植物的交換就等同用錢了,
試問 用植物交換珠石, 即接受分享既人, 要先去買包珠石, 之後先去同人換, 咁同出售板有什麼分別??
我最初都有想過咁做, 只係覺得分享/交換實在太麻煩了而沒出過哩d post者=.=..

評分

查看全部評分

回復

Apple818 發表於 2010-10-26 23:02:11 |顯示全部樓層

我係新手, 所以沒什麼特別的植物可以拿出跟花友換我想要我植物品種.add1icon

除了等花友出售外, 我想.......用郵票去徵求我想要我植物品種, 都是一種比較方便的方法囉!

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2010-10-26 23:09:01 |顯示全部樓層
回復  比得大帝

唔好自欺欺人喇~當初我第一次入嚟分享版睇版規,
講到明只限園藝相關物品交換,點講郵票 ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-26 21:14

又唔可以話自欺欺人嘅, 條例話以 園藝相關物品交換, 我和你的理解都係 "相方都以園藝相關物品交換", 但部份會員誤解或曲解為"拿 園藝相關物品交換任何物品都得"

約兩年前我曾為此向當時的版主提出意見, 但回覆是可以接受, 而管理員也沒有發表過反意見, 於是一直引用下來, 變成案例, 所以今天有人這樣做,說他違規似乎對他不公平, 實在太多案例在前

我今天出帖討論, 就是希望管理員正視這個問題
回復

花花公子 發表於 2010-10-26 23:09:13 |顯示全部樓層
我認為, 用非植物的交換就等同用錢了,
試問 用植物交換珠石, 即接受分享既人, 要先去買包珠石, 之後先去同 ...
nwss54510 發表於 2010-10-26 22:50

即使用植物換取植物,用來交換植物是用錢買回來跟用植料作交換是沒有分別的。
我是較為傾向支持植物可以交換園藝用品。

評分

查看全部評分

回復