我係新仔 ~ 有野要問 ~!

作者: IVAN 發表于 2008-2-12 18:45:48
2276 6
我岩岩買左一棵風信子返黎
時先對呢樣野無咩認識
衣家想問一下大家,比下意見我點搞 ~ (thx)
一買返黎有兩個花牙咁既野啦(例牌都有)
咁 (1)洗唔洗換盤?(我諗住長種,唔係睇完就算)
  (2)日照幾多,水份幾多,用咩泥等等我通通都唔知(各位花友可以既麻煩簡略咁講我知)
多謝各位~!
KUNO 發表於 2008-2-12 21:33:39 |顯示全部樓層
此版早已有置頂的主題「風信子的養護方法」,看了再問!
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

heiheimama 發表於 2008-2-12 21:54:27 |顯示全部樓層
風信子,的確係睇完就算,冇得長種.冇辦法,皆因香港位處亞熱帶地區,大部份球根都不可能在如此溫暖的氣候下成球也.
回復

IVAN 發表於 2008-2-13 17:26:15 |顯示全部樓層
係咪開完花,剪左花莖先換盤?
e+個盤細到不得了 ~ D根突哂出盤底 ~
回復

dryfish 發表於 2008-2-14 01:53:09 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-12 21:54 發表
風信子,的確係睇完就算,冇得長種.冇辦法,皆因香港位處亞熱帶地區,大部份球根都不可能在如此溫暖的氣候下成球也.

Yes!認同!
回復

KUNO 發表於 2008-2-14 02:30:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 12/2/2008 21:54 發表

其實只是一部份原生於溫帶和高冷地的品種在香港無法以一般的方法越夏生長外,
還是有很大部份是可以按照其獨特的生長特性再用特殊的種植方式得以正常越夏生長及繁殖的.
總而言之就是大膽嚐試,永不放棄,失敗是經驗,成功是獎賞.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-2-14 11:56:44 |顯示全部樓層
反正這球開了花已完成它的任務,可以嘗試吓亦無妨,養不到亦已預咗
回復