作者: irishuen 發表于 2010-10-6 16:58:59
10293 133
豆腐仔 發表於 2011-1-21 13:17:56 |顯示全部樓層
其實.. 我好多朋友都做護士..
若果話死屍.. 其實只係一件物件咁睇會好好多..
假如見住佢死.. 咁緊係唔舒服..
但個靈魂都離開左啦.. 唔需要太介懷...

輪班其實有樣好..
可以成日係WEEKDAY 放假..
另一方面.. 少左同D FD 出去玩O既時間囉..
回復

oneonewe 發表於 2011-1-22 17:56:44 |顯示全部樓層
而家大學fresh grad 出到o黎
都係話要搵份accounts clerk做
真係唔值錢!
回復

oneonewe 發表於 2011-1-22 17:57:34 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-1-21 13:17
假如見住佢死.. 咁緊係唔舒 ...

我以前做library 時
個D CO咪成日咁樣同我地講囉!
其實好冇癮o架!
回復

豆腐仔 發表於 2011-1-22 22:06:49 |顯示全部樓層
FRESH GRAD... 其實對專攻會計O既朋友無咩影響..
因為FRESH GRAD 唔係主修會計... 好少公司會請一個咁O既人囉..
若果佢係主修會計.. 佢地又會諗住入FIRM.. 拎經驗攞牌..
所以.. 經驗可以講係重要.. 當然... 若果一張沙紙都無.. 得幾年經驗..
就好難同D FRESH GRAD 爭啦..

講真依家讀DEGREE.. 做NURSE...
可以講話.. 唔可以望升職
因為呢兩三年出左大量DEGREE RN.. 佢地係接住個退休潮..
佢地升職機會好大.. 所以依家先讀.. 想升一級都有D 難..
回復

oneonewe 發表於 2011-1-22 23:31:39 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-1-22 22:06
FRESH GRAD... 其實對專攻會計O既朋友無咩影響..
因為FRESH GRAD 唔係主修會計... 好少公司會請一個咁O既 ...

我指fresh grad係major會計
你估個個都可以入到大四咩!
而且而家咁多夜校可以讀top up degree
(尤其係accounting)
拎住個bachelor出到o黎都係搵份accounts clerk

以前我中五畢業
拎住張lcci 2都係做accounts clerk
回復

豆腐仔 發表於 2011-1-23 00:43:26 |顯示全部樓層
其實... firm 唔係單單指大四架..
只要係會計師樓..不論大細.. 只要係入面做...
公司只要寫份野寫得好.. 都計佢地果d 經歷架..
而且.. 細firm.. 都幾好pay.. 不過係以工作量計..
同埋好多時係細firm... 一做就full set..
學野學得仲多d 添.. ^^

若果講top up..
呢d 就真係頂爛市.... 當時我讀完個high dip...
若果讀埋個top up.. 好似只係考多四份定唔知六份卷.. 加幾年經驗就有個牌..
果期d 同學.. 只有一半讀個top up..
畢業都唔夠四份一..
其中有一d 係中途轉左讀finance..同audit.. 仲有一小部份轉讀management..
(當然仲有一堆辛苦得濟放棄左.. 仲有一d 係有錢仔.唔想做野.. 但又讀唔成書.. )

果時我都問過轉科果班同學..
佢地話.. 前景黎講.. a/c 真係無得做咁濟.. 飽和晒.. ><
(當年佢地畢業...渣住lcci 1~3.. toefl.... 都係得7-10k 人工咁大把.. )
之後幾年有兩個finance畢業..  入左銀行做.. 去到20k啦..
audit 有個就做左幾年拎經驗...之後同同事夾份開左間細firm..
起碼依家都算係有車有樓o既中產啦.....
回復

irishuen 發表於 2011-1-23 02:09:30 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2011-1-21 12:32
做nurse真係要膽大心細
我自問就冇咁o既膽量同耐性

哈哈~醫x局d野...
呢個我都好熟行情喎~
回復

irishuen 發表於 2011-1-23 02:12:04 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-1-21 11:55
若果IRIS 姐你唔怕血..
報個護士DEGREE 啦..
一出黎就有差唔多兩萬..

護士其實唔係你諗咁好做架咋
回復

irishuen 發表於 2011-1-23 02:22:05 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-1-21 13:17
假如見住佢死.. 咁緊係唔舒 ...

做公立醫院好辛苦架..
厭惡性質.流失率高

而且唔知係咪厭惡性質既關係,我覺得人事好複雜
事關我都有朋友做nurse,可能因為對得厭惡性工作多,佢所講既野都比較”毒”

回復

豆腐仔 發表於 2011-1-23 07:01:25 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-1-23 02:22
做公立醫院好辛苦架..
厭惡性質.流失率高

不如咁諗呀..
有邊份工.. 唔辛苦先.. ^^

若果做私家醫院.. 會比公立醫院多最少兩個point..
同埋最好做係精神科.. 只要氹得掂d pt.. 就ok.. 唔駛落手落腳咁濟..

講真不論公立定私家..
都無分別.. 一樣會有刁民架啦..
只係有錢無錢分別..
最衰公立果d..係無錢又要扮大爺..
私家係... 有錢玩到謝..

我朋友之前住過私家醫院..
有個女護士同佢講..
隔離個阿叔投訴話..
"點解人地個護士靚過我個護士架..."
你諗下.. 呢d 都投訴得.. 係咪正哩..

公立就衰係要對住d 綜援狗..
果班真係有需要拎o既朋友.. 我覺得都無問題同應該幫佢地...  
最很賤係果班識得搵漏洞o既賤人啤三四件又唔教...
屋租.. 水電煤都唔駛交.. 每個月淨係坐係度就有萬幾蚊..
而且仲不停生.. 上次有個做護士個朋友講..
有個女人三十歲未夠生左六個.. 全家拎綜援..
仲好口嚮咁講.. "我駛乜做下.. 坐係度都係差唔多兩萬..
出去做得七八千.. 好似你咁做到成隻狗咁呀.. 咪傻啦.."
真係比佢激到啤啤聲..

至於iris 姐你話你個fd..
講野好毒下..
咁佢講出黎好過唔講喎..
佢都係舒緩個壓力姐.. 由得佢啦..
比我我會怕一d 唔講出黎果d..
因為佢地屈埋屈埋係個心度.. 唔知佢諗咩仲恐怖.. 係咪^^
回復

oneonewe 發表於 2011-1-23 16:45:58 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-1-23 00:43
其實... firm 唔係單單指大四架..
只要係會計師樓..不論大細.. 只要係入面做...
公司只要寫份野寫得好.. 都計佢地果d 經歷架..
而且.. 細firm.. 都幾好pay.. 不過係以工作量計..
同埋好多時係細firm... 一做就full set..
學野學得仲多d 添.. ^^

而家做small local firm D 經驗一定會俾人discount哂
做2nd tier仲好少少
雖然經驗都係要discount
而且大四同2nd tier o既位都俾讀日校o既fresh grad爭爆頭咁滯
想入....談何容易?
就算真係俾你入到
又可唔可以捱得過裏面o既非人生活?
(discuss會計版就有人日日係咁x)
何況就算係大四出身
而家出番commercial
真係會好pay D咩?
commercial咪又係discount哂你D 經驗....

我曾經o係discuss見過有fresh grad話:
畢業入行打算係CPA FIRM3年
考埋牌就走去做 assistant accountant or accountant

做會計係咪真係咁cheap.....
回復

豆腐仔 發表於 2011-1-23 21:11:28 |顯示全部樓層
事實上.....真係好濫.....
依家d學校課程都係針對考試而設,
咁有咩機會唔比人睇低呀。

其實你講discount 經驗,
應該係入職前就要預左,
正如差佬要拕住支槍,
消防要入火場等應該一早預左,
係度插黎做咩呀,都對事情無幫助
盡力做好自己duty 好過啦
回復

八王爺 發表於 2011-1-24 12:20:20 |顯示全部樓層
唔係架,有啲工真係唔辛苦嘅!
不過,你地三個都無遇到唧!
回復

oneonewe 發表於 2011-1-25 01:10:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-24 12:20
唔係架,有啲工真係唔辛苦嘅!
不過,你地三個都無遇到唧!

咁你有冇好介紹丫?
回復