作者: irishuen 發表于 2010-10-6 16:58:59
10284 133
轉載:

(真人真事)而家D澳門人見工可以見到咁
以下全真人真事

1)A小姐,剛大學畢業,填好form後第一句問:"請問要見幾耐架?我3點半要去到珠X大廈見新X天地喎"

2)S小姐,剛大學畢業,見marketing membership(賭場開會員咭果D),人事部問佢對marketing有什麼意見,佢答:"我認為唔好主動sell 客會好D,sell 客做到自己好cheap囉" last再問:" 做marketing 係咪成日要企架?因為我唔可以成企架。"

3)V先生,高中畢業,填form時工作經驗分別寫上"XXX.com 討論區版主" & "淘X網專業代Bid員"

4)K小姐,剛大學畢業,見賭場公關,約左12:00結果冇到,人事部2:00打去問佢佢答:"吓?我11:45已經到左啦wo,我等到12:30見你地冇人打比我咪走左囉。"人事部再答:"你唔上黎人事部?"佢答:"吓?我諗住你地會打比我架嘛..."

5)F小姐,見某酒店禮賓客戶服務員,人事部叫佢著OL LOOK去見工,結果見工果日佢打扮係一件風褸+牛褲,冇化妝,仲要帶埋個40幾歲啊媽陪她見工。

轉載 2:
我試過有次請人~係一個大學生,讀緊書來見工程助理
跟住一來見工.問我一人工幾多ga?>?>
我答佢~12000,4日假
嘩.得12000炸?(佢全無工作經驗)
我問佢,有冇c家車牌
佢答:你請我,咪去考囉.跟住叫佢教資料啦
佢答我,你係請我先比相你啦,我唔想浪費我d相.................
咁我.點請佢呢=???

轉載 3:
另一個初中畢業,我問題佢要求幾多人工
佢答我,我要求唔高.18000hkd一個月就夠啦~

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
..睇完o左嘴,好在我都唔係d咁既人..
最近不停咁見工,見左好多好多份工,見到有點心up

宜家社會的趨勢就係要你識handle mutli-task, 要求多多, 但人工低低
見左一份又一份工, 全部人工低過之前份工最少1k, 見完1st in, 2nd in, 都係石沉大海, (我fulfill 晒佢地既requirment)
真係唔明, 我呢d 低人工, 低職位既蟻民點解要in咁多次? 我之前d 工in 一次就已經ok
我基本上都已經係無要求咁濟, 搵份工都咁難, 真係禿廢

聽日又去見工, 希望成功啦
wendy_choy_hk 發表於 2010-10-6 17:09:07 |顯示全部樓層
回復 1# irishuen

positive thinking!
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 16:49:43 |顯示全部樓層
回復 1# irishuen
大家一同努力!
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 16:51:45 |顯示全部樓層
又話經濟好o左
搵份工都咁鬼難!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 16:54:04 |顯示全部樓層
今日同人吃飯,佢個朋友3個月內sent 左200封信,但冇下聞. 但又有2個朋友4個月內搵到工.所以搵工多要睇吓有冇luck.
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 16:55:21 |顯示全部樓層
我之前都唔會咁耐都冇下文的
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 16:58:53 |顯示全部樓層
我今年都見過幾份工,但都冇下聞. 琴日有agency佢我,問我可5可以比個折,比到折可以有工試.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 16:59:30 |顯示全部樓層
今日應該有好多recruitment ad,逄星期5都係多d
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 17:03:08 |顯示全部樓層
我今年都見過幾份工,但都冇下聞. 琴日有agency佢我,問我可5可以比個折,比到折可以有工試. ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 16:58

佢想你打幾折?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 17:04:23 |顯示全部樓層
回復 9# oneonewe

85折
回復

ha4672 發表於 2010-10-15 17:39:37 |顯示全部樓層
但係好多人都話d工辛苦,情原在家等。例如:飲食業約$7500-$800.
9.5hr,就話好辛苦,返工又發夢。我公司請人.......請到而家還在請呀!
回復

irishuen 發表於 2010-10-15 21:52:44 |顯示全部樓層
又話經濟好o左
搵份工都咁鬼難!
oneonewe 發表於 2010-10-15 16:51

係喎!! 非常同意喎!!!
我見左起碼成廿份工啦, 有一半以上都有2nd in, 都唔鬼請!!!
我以前見d工, 見一次就ko啦...
wewe你搵到工未呀?

(我都send 左成200份 application 啦....份份人工少成千蚊都唔請 )
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 23:09:50 |顯示全部樓層
係喎!! 非常同意喎!!!
我見左起碼成廿份工啦, 有一半以上都有2nd in, 都唔鬼請!!!
我以前見d工, 見一次就 ...
irishuen 發表於 2010-10-15 21:52

梗係未啦 add2icon  
人工我企硬o架
我返工對住D同事o既時間仲多過對住11哥
所以如果惡硬o既話我一定唔撈o架!
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 23:10:35 |顯示全部樓層
回復  oneonewe

85折
wendy_choy_hk 發表於 2010-10-15 17:04

你咪試下折o左後
可能搵到份o岩o既工呢!
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 23:19:08 |顯示全部樓層
但係好多人都話d工辛苦,情原在家等。例如:飲食業約$7500-$800.
9.5hr,就話好辛苦,返工又發夢。我公司請 ...
ha4672 發表於 2010-10-15 17:39

飲食業要企成日又冇得休息
真係好辛苦o架!
我諗D有學歷有經驗
唔係做開呢行都唔會做啦!
回復

SSL200507 發表於 2010-10-15 23:24:03 |顯示全部樓層
May not be so easy.  Nowadays their adv post for 100% but they expect those come have 200% and mostly they want is U-graduated, pretty, young etc.

The elderly like over 35 would have no chance even if you apply for a OA.  add2icon
回復

irishuen 發表於 2010-10-15 23:26:04 |顯示全部樓層
梗係未啦   
人工我企硬o架
我返工對住D同事o既時間仲多過對住我老公
所以如果惡硬o既話我一定唔 ...
oneonewe 發表於 2010-10-15 23:09

咁橙...我都失業左好耐啦...再唔搵到要食西北風啦...
我今日既果份工都同我講年尾, 係難d喎
我都好想快d有份工呀....add2icon
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 23:29:47 |顯示全部樓層
咁橙...我都失業左好耐啦...再唔搵到要食西北風啦...
我今日既果份工都同我講年尾, 係難d喎
我都好想快d ...
irishuen 發表於 2010-10-15 23:26

個個都係話年尾難o架啦
我由年中搵到而家呀!
關乜鬼年尾事!
回復

irishuen 發表於 2010-10-15 23:32:28 |顯示全部樓層
個個都係話年尾難o架啦
我由年中搵到而家呀!
關乜鬼年尾事!
oneonewe 發表於 2010-10-15 23:29

我都差唔多, 份份offer 都低...低...低...
到宜家, 低都要照殺add2icon
回復

oneonewe 發表於 2010-10-15 23:33:31 |顯示全部樓層
我都差唔多, 份份offer 都低...低...低...
到宜家, 低都要照殺
irishuen 發表於 2010-10-15 23:32

低少少咪做住先囉
回復