返回列表 發新帖

Henna + Indigo 染髮

作者: chanpyhilda 發表于 2010-9-30 00:10:44
31409 37
muitau 發表於 2010-10-13 13:55:05 |顯示全部樓層
回復 20# cklife
咁我就唔知喇,乜青黛可以入紫雲添架?!
回復

cklife 發表於 2010-10-13 16:20:50 |顯示全部樓層
回復  cklife
咁我就唔知喇,乜青黛可以入紫雲添架?!
muitau 發表於 2010-10-13 13:55

係呀....有隻市面上賣既紫雲膏有加青黛架....我係網上搵過青黛既資料...都有寫對濕疹有效架...
回復

Dacy 發表於 2010-10-27 00:00:49 |顯示全部樓層
請問用henna或indigo染髮,數天後,用一般的洗頭水洗頭會唔會甩色,抹頭的毛巾會否染到色呢?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-27 00:05:21 |顯示全部樓層
回復 23# Dacy

洗完頭, 洗晒D henna/indigo 就唔會染到色啦!! 就好似用染髮劑染髮咁, 洗完頭之後都唔會整污糟D衫啦.
回復

cklife 發表於 2010-10-27 08:24:16 |顯示全部樓層
請問用henna或indigo染髮,數天後,用一般的洗頭水洗頭會唔會甩色,抹頭的毛巾會否染到色呢? ...
Dacy 發表於 2010-10-27 00:00

洗晒就唔會甩...洗唔乾淨就會甩....
回復

Dacy 發表於 2010-10-27 21:51:42 |顯示全部樓層
如果染的時候不慎有D染料黏到面或手的皮膚上,過了一段時問才知道抹走,咁D皮膚會唔會染到色,如果會,咁會唔會好難甩.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-27 22:34:13 |顯示全部樓層
回復 26# Dacy

我試過最糟都只係用皂卒下左就甩啦!!
回復

cklife 發表於 2010-10-28 09:15:14 |顯示全部樓層
如果染的時候不慎有D染料黏到面或手的皮膚上,過了一段時問才知道抹走,咁D皮膚會唔會染到色,如果會,咁會唔會 ...
Dacy 發表於 2010-10-27 21:51

會有攤印好似污糟左咁...唔會太實色,用皂洗下會甩...痴太實唔甩既話,做個海泥面膜一定甩....
回復

sukyee0227 發表於 2010-10-28 13:25:20 |顯示全部樓層
近日啲談天說地post真係啱我 , 呢啲全都是我的煩惱 , 我想問前幾年我已用過henna染髮 , 效果同你第一副相一样 , 不過深色啲 , 但我不太滿意 , 染好后可以分到那些是白頭髮, "啫"唔到白髮所以放棄 , 今次見到你用indigo染髮效果好似好好 , 想問唔用henna只用indigo可不可做到你第最后的效果?
回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:59:19 |顯示全部樓層
近日啲談天說地post真係啱我 , 呢啲全都是我的煩惱 , 我想問前幾年我已用過henna染髮 , 效果同你第一副相一 ...
sukyee0227 發表於 2010-10-28 13:25

效果應該有D唔同...因為indigo 係藍色既......indigo可以要黎染牛仔褲架......所以覺得溝埋henna 顏色會自然D囉...
但如果中意藍色既人...當然無問題...不過護髮效果好似henna好D
回復

Dacy 發表於 2010-10-28 21:25:47 |顯示全部樓層
唔該哂各位!
回復

sukyee0227 發表於 2010-10-28 21:31:32 |顯示全部樓層
效果應該有D唔同...因為indigo 係藍色既......indigo可以要黎染牛仔褲架......所以覺得溝埋henna 顏 ...
cklife 發表於 2010-10-28 19:59

Thank you CK!
回復

cklife 發表於 2010-12-12 12:03:19 |顯示全部樓層
試左喇...係藥材舖買既青黛...上唔到色...唔知係佢本身同染髮既indigo有分別,還是我做錯左....不過懶喇...唔再試....
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-22 07:24:57 |顯示全部樓層
我都買過呢隻henna,用來整7日紋身~

呢隻唔係淨係頭髮用咩....上次去尼泊爾買左好多番黎....有排都用唔晒...七日紋身點做架...  發表於 2011-5-22 11:12
回復

cherrie_ccs 發表於 2011-5-21 19:07:14 |顯示全部樓層

雖然話henna 係冇化學, 但呢隻野一染就得, 我試過出面有d 係冇咁快可以上到色, 而呢度都有其他色去選擇...佢地包埋油甘子, 等等的東西喎
http://www.facebook.com/jovial.diy

青黛唔係個個藥材店都有得買既...不過佢係dark blue colour

上次旅行買左好多依隻野...有排都用唔晒  發表於 2011-8-30 12:19
回復

doko 發表於 2011-5-21 19:30:10 |顯示全部樓層
雖然好natural, 但係太花時間喇
回復

dindin 發表於 2011-8-29 23:38:37 |顯示全部樓層

之前朋友給了兩包草本染髮粉,因為對效果懷疑,覺得很麻煩和需要即時效果,沒想過會用。

但是隨著染髮次數增加,髮質變差,終於拿來用。

朋友給的是加料泡製的,有下列成份:
指甲花 Henna (Lawsonia)
何首烏  Polygonum multiflorum
番瀉葉 Senna (Cassia obovata)
油甘子果實 Amla (Emblica Officinalis)
雷公根 Brahmi (Centella Asiatica)
藤金合歡 Shikakai (Acacia Concinna)
落神花 Hibiscus Flower

用後感覺白髮還是白髮,但是髮質好像有改善。

爬網一輪便去印度鋪尋寶,除了常見的henna粉之外,找到一款看來也是加料炮製的產品,成份有:
指甲花 Henna (Lawsonia)
油甘子果實 Amla (Emblica Officinalis)
雷公根 Brahmi (Centella Asiatica)
藤金合歡 Shikakai (Acacia Concinna)
落神花 Hibiscus Flower
Aloe Vera
Methi
墨旱莲Bhringraj
苦楝Neem
甘松天香Jatamansi

這款的價錢很便宜,效果要試用後再報告。

那種Hxxbul品牌也買了一盒,但是回家打開裡面的說明才看見成份有開稀後少於2.5%的PPD,買了的朋友要留意!

不大習慣網購,木藍粉還未試用過,今天在藥房買了青黛粉,$5/両,週末會試用。

回復

joelai 發表於 2011-8-30 08:20:10 |顯示全部樓層
我在吉X島10元店都買左盒啡紅色來染,個盒寫明係100%天然草本,10元有80G,佢係有幾種草本野加埋,包括木藍粉、指甲花粉、柑橘精華,同埋有隻唔記得係咩,因為全日文,係人地翻譯比我知。

我本身在半年前曾用泡泡染髮染過,以家用10元店這一隻指甲花粉來染,個頭變左之前染過的就啡紅色,後來出的黑色頭髮就仲係黑色,但係好神奇地,幼身的黑髮在染過幾次之後都變左啡啡地,都好方便,只係染個時要耐少少咁。

黑髮要漂左先可以染啡喎....佢會啡啡地...有咩成份係會整淡黑髮架?我染果D淨係會改變白髮顏色....黑髮依然係黑髮..  發表於 2011-8-30 12:23
回復